Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη

Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη

Η ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο μέσα από τα μνημεία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης.

Γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα που σχετίζονται με την ιστορία της περιοχής, καθώς και στη σημασία της πόλης στους ελληνιστικούς χρόνους και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως σημαντικού κέντρου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Περιγράφονται αναλυτικά τα μνημεία της περιόδου αυτής, το ανακτορικό συγκρότημα του Καίσαρα Γαλέριου Μαξιμιλιανού (Ροτόντα, Αψίδα Γαλερίου, Ανάκτορο, Οκτάγωνο και Ιππόδρομος), η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ωδείο, ενώ αναφορά γίνεται στην ρωμαϊκή ιδιωτική κατοικία, στα ψηφιδωτά, καθώς και στους ρωμαϊκούς τάφους της Θεσσαλονίκης και τα κτερίσματα που βρέθηκαν σε αυτούς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, τέλος, στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιόδου, όπως πήλινα ειδώλια, έργα γλυπτικής.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ προέρχεται από το αρχείο της ΕΡΤ, με κείμενα της Μ. Αυλωνίτου Τσιμπίδου, Ε. Τρακασοπούλου Σαλακίδου και Κ. Σισμανίδη. Η μουσική είναι του Δημήτρη Λέκκα. Αφηγητές είναι η Εύα Κοταμανίδου και ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: youtube.com
Close