Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, όταν η γνώση, το μεράκι και η ψυχή συνδυάζονται

Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, όταν η γνώση, το μεράκι και η ψυχή συνδυάζονται

Ζούμε σε μια πόλη, τη Θεσσαλονίκη που για πάρα πολλούς λόγους γοητεύει πολύ, κατοίκους και επισκέπτες.

Μια πόλη με μια τεράστια πολυπολιτισμική ιστορία. Με πολλά βυζαντινά, ρωμαϊκά, οθωμανικά και εβραϊκά εξαιρετικά κτίρια, με νεοκλασικά, αρτ νουβό και εκλεκτικιστικά αριστουργήματα και με πάμπολες ιστορίες και αστικούς μύθους.

Μια πόλη που μας προκαλεί να κάνουμε βόλτα και να κοιτάζουμε ψηλά για να ανακαλύπτουμε αυτήν την εξαίσια πολυπολιτισμική ομορφιά.

Ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη έχουμε την τύχη να έχουμε μια ομάδα στο Facebook (Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης) που τα μέλη της ερευνούν και αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική αλλά και τον χαρακτήρα της ζωής στην πόλη, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Άνθρωποι που όπως έγραψα στον τίτλο, συνδυάζουν τη γνώση, το μεράκι και την ψυχή σε αυτό που κάνουν.

Παρουσιάζουν φωτογραφίες από τα αρχεία τους, ψάχνουν κάθε πηγή για υλικό που αφορά την ευρύτερη Θεσσαλονίκηκαι ταυτόχρονα αλληλεπιδρούν σχολιάζοντας και συμπληρώνοντας στοιχεία, δεδομένα ή εικασίες.

Όποιος θέλει λοιπόν να μελετήσει σε βάθος την πόλη, να γοητευτεί από το σπουδαίο παρελθόν της ή να γνωρίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της, μπορεί πολύ απλά να ψάξει στα ήδη διαμορφωμένα άλμπουμ της.

Ακόμα καλύτερα βέβαια να συμμετέχει στα σχόλια και στη συνεισφορά ανέκδοτου υλικού.

Για να γνωρίσετε την ομάδα Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης πατήστε εδώ.

*** Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν πολλές ακόμα ομάδες που έχουν σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και της ζωής στην παλιά Θεσσαλονίκη, αφήνοντας ταυτόχρονα περιθώριο για αναρτήσεις φωτογραφιών και άρθρων για τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

Εμείς διαβάζουμε συστηματικά 2 εξαιρετικές ομάδες και η συμμετοχή όλων μας θα είναι σημαντική:

Άγνωστη Θεσσαλονίκη (μπορείτε να γίνετε μέλη πατώντας εδώ)

Γειτονιές, φίλοι και αναμνήσεις της Θεσσαλονίκης που αλλάζει! (μπορείτε να γίνετε μέλη πατώντας εδώ)

Δημήτρης Συμεωνίδης

 
Διαβάστε επίσης

Στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας, το 1936, με ένα χρονογράφημα του Σταμ.Σταμ.

Στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας, το 1936, με ένα χρονογράφημα του Σταμ.Σταμ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Νοέμβριος Θλιβερόν καθήκον μ’ έφερε μίαν ημέραν εις την Ευαγγελίστριαν της Θεσσαλονίκης, όπου το ελληνικόν νεκροταφείον. Η πρώτη εντύπωσις ενός επισκεπτομένου το νεκροταφείον της Θεσσαλονίκης είναι η καταπάτησις του νόμου περί αδιαχωρήτου των σωμάτων. Πώς ο μικρός εκείνος χώρος που δεν επαρκούσε μια φορά δια την μικράν ελληνικήν κοινότητα, περιλαμβάνει σήμερον όλους τους απερχομένους […]

Close