Δημιουργούνται επιτόπια μουσεία στους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης

Δημιουργούνται επιτόπια μουσεία στους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στον Σταθμό Βενιζέλου, αναμένεται η επανατοποθέτηση των αρχαίων στις αρχές του 2023 – Ανοιχτά στο κοινό και τα εργαστήρια συντήρησης και οι αποθηκευτικοί χώροι

Οι ανασκαφές, οι αρχαιολογικές έρευνες και η απόσπαση σημαντικών αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν και αναμένεται η μελέτη για την επανεγκατάστασή τους, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στη Θεσσαλονίκη.

Καθώς οι αρχαιολογικές εργασίες που διενεργήθηκαν στην περιοχή έφεραν στην επιφάνεια πολύτιμα ευρήματα που αποτυπώνουν τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης τοποθεσίας και τη διαχρονία του αστικού ιστού στη Θεσσαλονίκη, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία δυο in situ μουσεία σε ειδικούς χώρους που θα παραχωρηθούν από την Αττικό Μετρό στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι ειδικά διαμορφωμένοι αυτοί χώροι θα είναι επισκέψιμοι και δεν αναφέρονται μόνο στις πολύτιμες αρχαιότητες που βρέθηκαν στην περιοχή και οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό αλλά και στα εργαστήρια συντήρησης και τους αποθηκευτικού χώρους που θα είναι πλέον ορατοί. Εκεί θα τοποθετηθεί και το πολυσυζητημένο τμήμα της διασωζόμενης κεντρικής λεωφόρου από τη ρωμαική εποχή, της λεγόμενης Decumanus, μήκους 77 μέτρων, που αποσπάσθηκε από το σταθμό “Αγία Σοφία” και τόσες αντιδράσεις είχε προκαλέσει στο παρελθόν.

Αν μάλιστα δεν είχαν παρατηρηθεί καταστροφές στον συγκεκριμένο σταθμό, κάτι που επιβεβαίωσε η Υπουργός, ενδεχομένως να μην υπήρχαν τόσες αντιδράσεις στη συνέχεια από τους Αρχαιολόγους αναφορικά με την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου.

Η υπουργός ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν με την απαραίτητη μέριμνα όλες οι μελέτες ώστε να περατωθεί με επιτυχία η επανεγκατάσταση των αποσπασμένων αρχαιοτήτων, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της ‘Αγίας Σοφίας’ με τους Αρχαιολόγους βέβαια να επιμένουν ότι δεν πρόκειται για την ίδια περίπτωση αλλά για χώρο ενιαίο, κάτι που επιβεβαίωσε και η Υπουργός λέγοντας πως “δεν έχουμε πουθενά άλλον τέτοιον αντίστοιχο αρχαιολογικό χώρο”.

Δεσμεύτηκε πάντως σχετικά ότι “οι μελέτες επανατοποθέτησης και ανάδειξης θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εντός του επόμενου Νοεμβρίου, και η υλοποίηση της επαναφοράς των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου θα ξεκινήσει εντός του α’ τριμήνου 2023”.

Επίσης αμφορείς, λάρνακες και άλλα κινητά ευρήματα θα εκτεθούν σε προθήκες στους σταθμούς Πλατεία Δημοκρατίας, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι και Φλέμινγκ του μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με φωτογραφίες και προβολές που θα αποτυπώνουν την ανασκαφική διαδικασία.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε ομόφωνα το πράσινο φως για την ανάδειξη ενός ενδεικτικού αριθμού των κινητών ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του μετρό σε κάθε έναν από τους τέσσερις σταθμούς.

Στον σταθμό της Πλατείας Δημοκρατίας θα τοποθετηθούν σε προθήκη 18 ακέραιοι αμφορείς με τον τρόπο που βρέθηκαν στις ανασκαφές και μια μαρμάρινη ενεπίγραφη σαρκοφάγος των ρωμαϊκών χρόνων από το νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε. Στους τοίχους του σταθμού θα τοποθετηθούν φωτογραφίες και εποπτικό υλικό από τη διαδικασία της ανασκαφής και των ευρημάτων της

Η σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων στους σταθμούς του μετρό – Αντίστοιχα της Κωνσταντινούπολης!

Εκτός από τα ευρήματα στο σταθμό Αγία Σοφία τα οποία, όπως επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού κάνουν τους Αρχαιολόγους να “μιλούν για οικοδομήματα αντίστοιχα των αυτοκρατορικών της Κωνσταντινούπολης”(!) τα οποία άλλα αποσπάστηκαν άλλα παρέμειναν στη θέση τους και κάποια, δυστυχώς, υπέστησαν καταστροφές, τα ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου αποτελούν ουσιαστικό συμπλήρωμά τους καθώς μιλάμε για ένα τεράστιας σημασίας μνημειακό σύνολο.

Την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών και την απόσπαση των αρχαιοτήτων ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ύστερα από τη μακροχρόνια διένεξη γύρω από τα τεράστιας σημασίας ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου, τα οποία καθιστούν την τοποθεσία μια “Βυζαντινή Πομπηία”, όπως την έχουν αποκαλέσει ή σύγχρονη Κωνσταντινούπολη, όπως τόνισε σχετικά η Υπουργός, η οποία παράλληλα εξήγγειλε τη λειτουργία νέων in situ μουσείων.

Στο επίκεντρο αυτής της τοποθεσίας δεσπόζει μια επιβλητική πλακόστρωτη λεωφόρος της ρωμαικής περιόδου, η περίφημη decumanus maximus (κύρια οδός με κατεύθυνση εξ Αντολών προς Δυσμάς”), που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στην Αγία Σοφία, με ένα τμήμα της να αποκαλύπτεται σχεδόν άθικτο, και αυτό είναι που αναμένεται να εκτεθεί στο κοινό ώστε να το δει και να το θαυμάσει από κοντά.

Η λεωφόρος αυτή καταδεικνύει την υπαρξη ενός ιδιαίτερα ανθηρού εμπορικού κέντρου στην περιοχή που λειτουργούσε ανελλιπώς από τον 4ο μ.Χ αιώνα μεχρι τα βυζαντινά χρόνια, κάτι που επιβεβαιώνει το μοναδικό παλίμψηστο του συγκεκριμένου τόπου και δεν είναι τυχαίο ότι έχει χαρακτηρισθεί από τους Αρχαιολόγους διεθνώς ισάξιο της Πομπηίας!

Εκτός δηλαδή από το Νυμφαίο που αποσπάσθηκε το 2018 και το πλακόστρωτο τμήμα της λεωφόρου της Αγίας Σοφίας, στο σταθμό Βενιζέλου βρέθηκε ένας ολόκληρος αρχαιολογικός χώρος με επάλληλες φάσεις και ιδιαίτερα ευπαθή τμήματα που λειτουργεί συμπληρωματικά με το πρώτο.

Ως εκ τούτου ήταν λογική η αντίδραση του Συλλόγου Αρχαιολόγων, της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Ελληνικής Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στον κίνδυνο που υπήρχε στο να αποσπασθούν και να μεταφερθούν οι αρχαιότητες ώστε να λειτουργήσει ο σταθμός και η επιφύλαξη τους ότι ενδεχόμενη μετακίνηση τους θα προκαλέσει ανυπολόγιστες φθορές.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Close