Εφευρέσεις αρχαίων Ελλήνων και Μαγεμένες, το θεματικό πάρκο

Εφευρέσεις αρχαίων Ελλήνων και Μαγεμένες, το θεματικό πάρκο

Το σημαντικότερο θεματικό πάρκο σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ένα πάρκο όπου μαθαίνουμε και βλέπουμε με ιδιαίτερες ξεναγήσεις όσα πρέπει να ξέρουμε για τα επιτεύγματα των προγόνων μας και φεύγουμε περήφανοι που είμαστε Έλληνες.

Από 5 Οκτωβρίου ξανά για ομαδικές επισκέψεις και σχολεία. Κάθε Κυριακή και για το κοινό.Στη διάρκεια της 80ης ΔΕΘ είχε σε 9 μέρες 170.000 επισκέπτες οι οποίοι έφυγαν με με μεγάλη ικανοποίηση.

Είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν νοερά στην περίοδο θριάμβου της λογικής, της τέχνης, τηςφιλοσοφίας, επιστήµης, της ιστορίας. Την περίοδο κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις και για την τεχνολογία και τη μηχανική.

Υλικά, εργαλεία και τεχνογνωσία συνδυάζονταν με εκπληκτική ευρηματικότητα και ασύλληπτη ευφυΐα για κάθε κατασκευή, μικρό ή μεγάλο, πολύπλοκο ή απλούστερο μηχάνημα.Κάποια από εκείνα τα σημαντικότερα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής σκέψης φιλοξενεί η έκθεση Αρχαίας Τεχνολογίας, στο περίπτερο 3 στις εγκαταστάσεις της Helexpo.

Τα 80 συνολικά αντικείμενα έχουν κατασκευαστεί μετά από ενδελεχή έρευνα και με βάση στοιχεία και πληροφορίες που αντλήθηκαν από κείμενα που σώζονται από την περίοδο της αρχαιότητας.

Έκθέματα όπως το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος, ο κινηματογράφος του Ήρωνος, το υδραυλικό ρολόι του Αρχιμήδη, ο περίφημος αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων από 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, «ζωντανεύουν» σε λειτουργικά ομοιώματα μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.

Πέρα όμως από την τεχνολογία και την επιστήμη, αναμφίβολα ο αρχαίος κόσμος συνδέεται άρρηκτα και με την τέχνη, με τον χορό και τη μουσική. Σε κάθε θρησκευτική εκδήλωση, στην καθημερινότητα, μέρος της ψυχαγωγίας είναι η μουσική.

Η δημιουργικότητα των αρχαίων ελλήνων επιστρατεύτηκε και για την κατασκευή μουσικών οργάνων προς τέρψιν και διασκέδασιν. Ομοιώματα κάποιων από τα μουσικά όργανα της αρχαιότητας φιλοξενούνται στο τμήμα της έκθεσης με τα μουσικά όργανα.

Η γνωστή στους περισσότερουςλύρα, η(διονυσιακή) βάρβιτος, ηκιθάρα του Απόλλωνα, η(ομηρική) φόρμιγξ, ηπανδούρα (τρίχορδον) και πολλά ακόμη ομοιώματα μουσικών οργάνων εκτίθενται στον ίδιο χώρο.

Οι Μαγεμένες

Κάποιοι τις αποκάλεσαν «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται μνημειώδη γλυπτάεξαιρετικής αισθητικής που βρίσκονται στο Λούβρο.

Πιστά αντίγραφα από τις περίφημες «Μαγεμένες», (Incantadas)της Θεσσαλονίκης, έρχονται μετά από 151 χρόνια με πρωτοβουλία της ΔΕΘ-Helexpo,στη «γενέθλια» πόλη, εκεί όπου δέσποζαν από το 2ο αιώνα μ.Χ..

Ανήκαν σε δημόσιο κτίριο στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης (σήμερα, κάπου ανάμεσα στην Παναγία Χαλκέων και τα λουτρά Παράδεισος) και μέχρι τα μέσα του 19ου αι. σωζόταν στην καρδιά Εβραϊκής συνοικίας, όταν το 1864 ο γάλλος παλαιογράφος και περιηγητής Emmanuel Miller, με άδεια της οθωμανικής κυβέρνησης, αποξήλωσε το μνημείο και τεμαχίζοντάς το βίαια, το μετέφερε στη Γαλλία.

Αποτελούσαν σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη της εποχής. Η πυρκαγιά του 1917 μάλλον κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει από το περίφημο μνημείο.

Η τελευταία φορά που οι «Μαγεμένες» εκτέθηκαν στο κοινό ήταν το 2011-2012 στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Αρχαία Μακεδονία και το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Αυτά τα αριστουργήματα απαράμιλλης αισθητικής, τέχνης και τεχνολογίας, έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτεςνα τα θαυμάσουν από κοντά, κάνοντας μια βόλτα στο μακρινό παρελθόν, από τις 5 Οκτωβρίου 2015 μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2016.

Ωράρια λειτουργίας
Καθημερινά : 09:00 – 14:00
Κυριακή : 10:00 – 16:00
Σάββατο: κλειστό

Για πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε 2310 291 248, 2310 291 264,2310 291 233.

Οι τιμές των εισιτηρίων περιλαμβάνουν και την ξενάγηση (διάρκεια 60′). Ειδικά για τα σχολεία, η “γλώσσα” αλλά και ο τρόπος ξενάγησης είναι προσαρμοσμένος στις ηλικίες των παιδιών.

Τιμή Εισιτηρίου για Σχολεία: 4 €/άτομο.

Ατομικό εισιτήριο : 5€.

Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Περίπτερο 3

Εγνατία 154, Τ.Κ 546 36

Είσοδος λεωφορείων στις ομαδικές επισκέψεις: Από την Πύλη Εμπορίου, Εγνατία, απέναντι από τα Πανεπιστήμια.

http://www.facebook.com/Efevreseis.Arxaion.Ellinon

Κείμενο: Λία Μαλλίδου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Συμεωνίδης

01efevreseis-arxaion

02efevreseis-arxaion

03efevreseis-arxaion

04efevreseis-arxaion

05efevreseis-arxaion

06efevreseis-arxaion

07efevreseis-arxaion

08efevreseis-arxaion

09efevreseis-arxaion

10efevreseis-arxaion

11efevreseis-arxaion

12efevreseis-arxaion

13efevreseis-arxaion

14efevreseis-arxaion

15efevreseis-arxaion

16efevreseis-arxaion

Thessaloniki Arts and Culture,

Διαβάστε επίσης

Close