Η ιστορία της Θεσσαλονίκης ζωντανεύει στους τοίχους του «Ιπποκράτειου»

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης ζωντανεύει στους τοίχους του «Ιπποκράτειου»

Οι «Μαγεμένες», ο Λευκός Πύργος και το προτείχισμά του, η Θεσσαλονίκη όπως φαίνεται από την πλευρά της θάλασσας, ένα τμήμα του ανατολικού τείχους της Θεσσαλονίκης και άλλα πολλά έργα κοσμούν πλέον τους τοίχους της Δ’ παθολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, αλλά και οι γιατροί και οι νοσηλευτές αντικρίζουν καθημερινά, αντί για τους αδιάφορους άσπρους τοίχους, πανέμορφα αντίγραφα παλιών χαρτών και σπάνια χαρακτικά, μέσα από τα οποία ζωντανεύει η ιστορία της Θεσσαλονίκης, κάνοντας ταυτόχρονα το νοσοκομείο να θυμίζει περισσότερο μικρή…γκαλερί παρά νοσηλευτικό ίδρυμα.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή παρέμβαση, η πρωτοβουλία της οποίας ανήκει στον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, καθηγητή Παθολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και διευθυντή της Δ’ παθολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου.

Τα χαρακτικά προέρχονται από σπάνιες συλλογές γνωστών συλλεκτών της πόλης, όπως του κ. Γαρύφαλλου, του καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Κώστα Σταμάτη, του δικηγόρου Γιώργου Πατιερίδη, του κτηνιάτρου Σάββα Δεμερτζή και του επιχειρηματία Άγγελου Παπαϊωάννου.

Στόχος της πρωτότυπης ενέργειας είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους ασθενείς, τους συγγενείς τους, αλλά και του προσωπικού κατά την παραμονή τους στο νοσοκομειακό χώρο της κλινικής.

«Συνήθως, στους τοίχους των νοσοκομείων δεν υπάρχει τίποτα ή υπάρχουν αναρτημένες αφίσες που είναι αδιάφορες για τους ασθενείς και τους επισκέπτες. Η σκέψη ήταν να γίνει κάτι που να ομορφύνει τους τοίχους της κλινικής και ταυτόχρονα να έχει και παιδευτικό χαρακτήρα. Επειδή έχω μια συλλογή παλιών χαρτών κι επειδή είμαστε μια ομάδα συλλεκτών που δραστηριοποιούμαστε στη Βόρεια Ελλάδα σκέφτηκα να αναρτήσουμε αντίγραφα των έργων που έχουμε στις συλλογές μας στους τοίχους της πρόσφατα ανακαινισμένης Δ’ παθολογικής κλινικής», εξηγεί ο κ. Γαρύφαλλος.

Το εντυπωσιακό, επίσης, είναι όχι μόνο τα υπέροχα έργα τέχνης, που «ταξιδεύουν» ασθενείς κι εργαζόμενους που διασχίζουν τους διαδρόμους της Δ’ παθολογικής κλινικής, αλλά και το ότι συνοδεύονται από κείμενα που περιγράφουν την ιστορία της πόλης, αλλά και των «Μαγεμένων», ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο μεταφέρθηκε στο Λούβρο το 1864.

Πηγή makthes.gr

Thessaloniki Arts and Culture

Διαβάστε επίσης

Close