Θρύλοι της Θεσσαλονίκης μόνο στην 81η ΔΕΘ

Θρύλοι της Θεσσαλονίκης μόνο στην 81η ΔΕΘ

13 μύθοι και 7 ιστορίες της Θεσσαλονίκης!

Εξαιρετικές ιστορίες που κάποιες από αυτές ακούμε για πρώτη φορά, με υπέροχη εικονογράφηση!

Η Θεσσαλονίκη μια πλούσια πόλη σε ιστορία 2.300 χρόνων δεν παύει ακόμα να μας εκπλήσσει με ξεχωριστές ιστορίες που ξεπηδάνε από τις γωνιές και τις γειτονιές της. Αυτή η πόλη γεμάτη από μύθους, παραδόσεις και κρυφές αφηγήσεις, τώρα θα αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά της στο κοινό της 81ης ΔΕΘ.

Στη Θεσσαλονίκη τα προξενιά και η έγκριση της πεθεράς για έναν γάμο γινόταν στα χαμάμ, λουτρά της πόλης, μετά από γυμνό «έλεγχο» της νύφης. Το σιντριβάνι της πλατείας Ναβαρίνου αναπαριστά έναν ήρωα του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά που κατέστρεψε την πόλη το 1917 και τι έφταιξε που σάρωσε ολόκληρη την πόλη; Πού συλλαμβάνονταν τα ιερά παιδιά με τις ευλογίες της θεάς Αφροδίτης στην Θεσσαλονίκη; Από πού και από πότε έχει βγει το όνομα «η πόλη του καφέ» και οι «χαλαροί» της Ελλάδας; Η μυστική εορτή του Αγίου Δημήτριου και η εμφανίσεις του. Το φάντασμα της Λευκής στα Κάστρα. Η μαντάμ Δεδέ. Οι στοές της πόλης…

Τόσες ιστορίες και τόσοι μύθοι από τη Θεσσαλονίκη θα γεμίσουν την περιέργεια αλλά και την αστική γνώση όσων επισκεφθούν την 81η ΔΕΘ. Ως μέσο αφήγησης των ιστοριών αυτών θα υπάρχουν ιστορίες comics και εικονογραφήσεις καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα καθώς και ένα βίντεο φτιαγμένο με τον Κωνσταντίνο Σφήκα που μας διηγείται τους θρύλους με τον δικό του μοναδικό τρόπο!

 

Παραγωγή: ΔΕΘ-HELEXPO Δημιουργία: Add-Art & Dream-Workers

 

fotia

mysticon prostitute

 

siragges

 

Thessaloniki Arts and Culture  

 

 

 
Διαβάστε επίσης

Έκθεση παλαιών χαρτών της Μακεδονίας

Έκθεση παλαιών χαρτών της Μακεδονίας

Έκθεση παλαιών χαρτών της Μακεδονίας με τίτλο «Μακεδονία. Χαρτογραφία και Ιστορία, 15ος – 18ος αιώνας» στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή – Βασ. Όλγας 108).

Πρόκειται για την πέμπτη έκθεση παλαιών χαρτών της σειράς Χαρτογραφία και Ιστορία που βασίζεται στη συλλογή του Αρχείου Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου του ΜΙΕΤ και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Εϋνάρδου στην Αθήνα τον Μάιο του 2013.

Close