Επταπύργιο (Yedi Koule), το ψηλότερο σημείο, της Βυζαντινής Ακρόπολης, της Θεσσαλονίκης

Επταπύργιο (Yedi Koule), το ψηλότερο σημείο, της Βυζαντινής Ακρόπολης, της Θεσσαλονίκης

Μια βόλτα στην ιστορία, στα συναισθήματα, στο χθες και στο σήμερα του Επταπυργίου. 30 φωτογράφοι σε 70 εξαιρετικές φωτογραφίες.

Το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό σήμερα ως Γεντί Κουλέ, χτίστηκε από τους Βυζαντινούς κατά την Παλαιολόγεια περίοδο της αυτοκρατορίας (14ος αιώνας μΧ) και χρησίμευε τόσο κατά τη στρατοπέδευση της φρουράς πόλης, όσο και στην ασφαλή καταφυγή του πληθυσμού, σε περιπτώσεις επίθεσης ή επιδρομών.

Μαζί με το Τοπ Χανέ και τον Λευκό Πύργο, το Γεντί Κουλέ υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα φρούρια, που χρησίμευε ως οχυρό για την άμυνα της πόλης.
Όμως, στα τέλη του 19ου αιώνα η μορφή του άλλαξε, δεδομένου ότι οι Τούρκοι το μετέτρεψαν σε φυλακές.

Γύρω στα 1890 χρησιμοποιήθηκε για ανδρικές, γυναικείες και στρατιωτικές φυλακές, με αποτέλεσμα, μοιραία να μετατραπεί σε σύμβολο φόβου και τρόμου για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Παρέμεινε για μακρό χρονικό διάστημα μια αυστηρότατη φυλακή με κελιά σκληρής απομόνωσης, όπου σε αυτήν οδηγούνταν εγκληματίες, όπως ο «δράκος του Σέιχ Σου», ο λήσταρχος Τζατζάς, οι συμμορίτες του Φώτη Γιαγκούλα κ.α.

Αναφέρεται ενδεικτικά, ότι την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος κράτησης πολιτικών κρατουμένων, κάτι που στιγμάτισε με τα πιο μελανά χρώματα την ελληνική ιστορία.
Μέχρι και το 1989 λειτουργούσε ως φυλακή. Οι τελευταίοι 340 ποινικοί κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στις νέες φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης και έτσι, το Γεντί Κουλέ «πέρασε» στα χέρια του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου σήμερα ως Μουσειακός Χώρος, όπου ο επισκέπτης δύναται νοερά, μέσα από τα κελιά απομόνωσης και το παρατηρητήριο να ταξιδέψει σε μιαν άλλη εποχή…

Κείμενο: Evangelia Meimeti και Sotiris Patsatzakis

Οι φωτογραφίες είναι επιλεγμένες από τους φωτογράφους της ομάδας Thessaloniki Arts and Culture Photos και έχουν αναρτηθεί με αλφαβητική σειρά των δημιουργών.
©Οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών. Για οποιαδήποτε χρήση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Το όνομα του κάθε δημιουργού αναγράφεται κάτω από την αντίστοιχη φωτογραφία του, ακριβώς όπως αναγράφει το προφίλ του στο Facebook.

Διαβάστε επίσης

Close