Καμάρα (Αψίδα του Γαλέριου), το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης στη Θεσσαλονίκη

Καμάρα (Αψίδα του Γαλέριου), το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης στη Θεσσαλονίκη

Ραντεβού στην Καμάρα! 30 φωτογράφοι, 40 επιλεγμένες φωτογραφίες της Καμάρας και μια μικρή βόλτα στην ιστορία της!

“Η Αψίδα του Γαλέριου, η γνωστή σήμερα ως «Καμάρα», είναι ένα από τα μνημεία – σύμβολα της Θεσσαλονίκης.
Χτίστηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, ο οποίος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ως νικητής, από τους πολέμους του κατά των Περσών (296-297 μ.Χ).

Η Αψίδα, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Ροτόντα, διέσχιζε την πόλη ξεκινώντας από την Εγνατία και έφτανε μέχρι τις πλατείες Ναυαρίνου και Ιπποδρομίου.
Σήμερα σώζονται δύο κύριοι πεσσοί και ένας δευτερεύων, οι οποίοι συνδέονται με πλίνθινο τόξο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κοσμούνται με υπέροχες ανάγλυφες παραστάσεις, στις οποίες αναπαρίστανται μάχες των Ρωμαίων κατά των Περσών. Ο τέταρτος πεσσός του τόξου, πιθανόν να κατέρρευσε το 620 μ.Χ. στο σεισμό που έπληξε τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα η Καμάρα είναι σημείο συνάντησης τόσο των μόνιμων κατοίκων της πόλης, όσο και των επισκεπτών αυτής, από όπου ξεκινάει η εξόρμηση για την «εξερεύνηση» ντόπιων γεύσεων και «αρωμάτων» της πόλης!”
Κείμενο: Evangelia Meimeti

Ιστορικό “tip”, από τον Κωνσταντίνο Σφήκα, ξεναγό:
“Το 297μΧ, ο Γαλέριος πολέμησε τον Πέρση βασιλιά Νασρή τον οποίο και νίκησε στη μάχη στη Νίσιβι, και κατέλαβε την πρωτεύουσα Κτησιφώντα, στην καρδιά της Βαβυλωνίας. Μετά τη νίκη τους οι Ρωμαίοι λεηλάτησαν την πόλη και πήραν μαζί τους το περίφημο χαρέμι του Νασρή που αποτελούνταν από πανέμορφες Περσίδες.

Στο πάνελ 22 της Καμάρας απεικονίζονται οι Περσίδες καλονές να περνάνε από την Αψίδα του Γαλέριου με τα αραχνοϋφαντα σηθρού φορέματά τους!”

***Οι φωτογραφίες είναι επιλεγμένες από τους φωτογράφους της ομάδας Thessaloniki Arts and Culture Photos και έχουν αναρτηθεί με αλφαβητική σειρά των δημιουργών.

©Οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών. Για οποιαδήποτε χρήση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Το όνομα του κάθε δημιουργού αναγράφεται κάτω από την αντίστοιχη φωτογραφία του, ακριβώς όπως αναγράφει το προφίλ του στο Facebook.

Διαβάστε επίσης

Close