Λιμάνι Θεσσαλονίκης, μοναδικές φωτογραφίες, εξαίσια ατμόσφαιρα!

Λιμάνι Θεσσαλονίκης, μοναδικές φωτογραφίες, εξαίσια ατμόσφαιρα!

Ο χορός των Γερανών, δειλινά με απίστευτα χρώματα, αντανακλάσεις, ζωή! 100 φωτογραφίες (με δυσκολία επιλεγμένες από χιλιάδες), 60 φωτογράφοι, δημιουργούν ένα εξαιρετικό άλμπουμ με τη ματιά τους!

“Το Λιμάνι Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, ξεκινώντας από το 316 π.Χ., όπου ξεκίνησε η κατασκευή του από τον βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο, εν συνεχεία, κατά τη βυζαντινή περίοδο, περίπου το 330 π.Χ., ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος προχωρά στην κατασκευή του νέου λιμανιού, έξω από τα ρωμαϊκά τείχη.
Το 1870 κατεδαφίζεται το παραλιακό τείχος και δημιουργείται η προκυμαία της σημερινής παλιάς παραλίας.

Το νέο Λιμάνι ξεκίνησε το 1897 από τον Γάλλο μηχανικό Jules Robert, με πολλές πολεοδομικές καινοτομίες, καθώς κατασκευάστηκε μια νέα περιοχή με εξειδικευμένη λειτουργία, αφήνοντας ενέπαφο το παραλιακό μέτωπο της κατοικήσιμης ζώνης, ώστε να έχουμε σήμερα την παραλία που θαυμάζουμε όλοι.

Το 1904 παραχωρούνται οι λιμενικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία για 40 χρόνια, ύστερα από σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα σε Τουρκία και γαλλική εταιρεία για την κατασκευή νέων έργων.

Κατά το έτος του 1944, η πόλη δοκιμάζεται από το μένος των ξένων δυνάμεων, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων, το Λιμάνι να δεχθεί τα πυρά της Αγγλοαμερικανικής Αεροπορίας, ενώ η τελική καταστροφή του επήλθε λίγο αργότερα, με την αποχώρηση των Γερμανών από την πόλη.”

Κείμενο: Ευαγγελία Μεϊμέτη και Σωτήρης Πατσατζάκης

Οι φωτογραφίες είναι επιλεγμένες από τους φωτογράφους της ομάδας Thessaloniki Arts and Culture Photos και έχουν αναρτηθεί με αλφαβητική σειρά των δημιουργών.
©Οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών. Για οποιαδήποτε χρήση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Το όνομα του κάθε δημιουργού αναγράφεται κάτω από την αντίστοιχη φωτογραφία του, ακριβώς όπως αναγράφει το προφίλ του στο Facebook.

Διαβάστε επίσης

Close