Λουτρά Παράδεισος (Bey Hamam), μια άλλη εποχή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Λουτρά Παράδεισος (Bey Hamam), μια άλλη εποχή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

70 επιλεγμένες φωτογραφίες από 35 εξαιρετικούς φωτογράφους!

Το «Μπέη Χαμάμ» ή «Λουτρά Παράδεισος» βρίσκεται στην Αριστοτέλους επί της οδού Εγνατία. Πρόκειται για το παλαιότερο Οθωμανικό Λουτρό της Θεσσαλονίκης και το σημαντικότερο Χαμάμ των Βαλκανίων.

Με εντολή του Μουράτ Β΄ χτίστηκε το 1444 πάνω σε απομεινάρια βυζαντινών εκκλησιών. Έως και το 1960 λειτουργούσε ως Χαμάμ ενώ αναστηλώθηκε τη δεκαετία του 80.
Το συγκεκριμένο Χαμάμ διέθετε τρεις κύριες αίθουσες και πολλά μικρότερα διαμερίσματα και βοηθητικούς χώρους. Επίσης, διέθετε ξεχωριστούς χώρους για άνδρες και γυναίκες. Η είσοδος για τους άνδρες βρισκόταν στη Νοτιοδυτική πλευρά ενώ για τις γυναίκες στη Βόρεια πλευρά.

Πρόκειται πραγματικά για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που μαγεύει τον επισκέπτη. Στο εσωτερικό υπάρχουν υπέροχες διακοσμητικές συνθέσεις που διασώζονται μέχρι σήμερα αλλά και περίτεχνα σχέδια τους τοίχους.

Στην οροφή των διακοσμημένων θόλων υπάρχουν στρογγυλά ανοίγματα που επιτρέπουν στο φως να εισέρχεται στο εσωτερικό, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Επίσης, υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα δωμάτια τα οποία διακρίνονται για την οκταγωνική τους μορφή και τις αψίδες που τα περιβάλλουν.
Σήμερα ο χώρος είναι επισκέψιμος και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Κείμενο: Ευαγγελία Μεϊμέτη

Οι φωτογραφίες είναι επιλεγμένες από τους φωτογράφους της ομάδας Thessaloniki Arts and Culture Photosαικατερινη βελικη‎ και έχουν αναρτηθεί με αλφαβητική σειρά των δημιουργών.
©Οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών. Για οποιαδήποτε χρήση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Το όνομα του κάθε δημιουργού αναγράφεται κάτω από την αντίστοιχη φωτογραφία του, ακριβώς όπως αναγράφει το προφίλ του στο Facebook.
Διαβάστε επίσης

Close