Θεσσαλονίκη και χορευτική αποτύπωση της κίνησης, από τον Αντώνη Κεραμιδά

Θεσσαλονίκη και χορευτική αποτύπωση της κίνησης, από τον Αντώνη Κεραμιδά

Ένας ανεπανάληπτος συνδυασμός χορευτικής αποτύπωσης της κίνησης και αγαπημένα σημεία της Θεσσαλονίκης! Η τελειότητα της στιγμής στην τελειότητα του τοπίου, από τον Αντώνη Κεραμιδά, στα αφιερώματα «Thessaloniki my home».

«Στη ζωή μου, η σχέση της φωτογραφίας με τον αθλητισμό ήταν πάντα πολύ στενά δεμένες. Το άθλημα από το οποίο προέρχομαι είναι η ενόργανη γυμναστική η οποία στα αγγλικά διατυπώνεται ως «artistic gymnastics” και στην οποία πολύ σωστά εμπεριέχεται η λέξη «Καλλιτεχνική».

Οι κινήσεις του κλασσικού μπαλέτου, αποτελούν δηλαδή κομμάτι του αθλήματος μέσου του οποίου διαμόρφωσα μέρος του εαυτού μου γενικότερα ως αθλητής και στη συνέχεια ως προπονητής.

Αυτή μου η σχέση με τον αθλητισμό με ώθησε να αφοσιωθώ περισσότερο στην αθλητική φωτογραφία και κυρίως σε αυτήν της γυμναστικής και του χορού. Γνωρίζοντας καλά τη σχετική ορολογία και τον τρόπο εκτέλεσης των χορευτικών και αθλητικών κινήσεων, κατάφερα με τη πάροδο του χρόνου να μαθαίνω να αναδεικνύω μέσα από τον φωτογραφικό φακό την ομορφότερη πλευρά του μοντέλου, το οποίο εύκολα αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος μου είναι κάτι παραπάνω από το κρατώ μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου.

Πιστεύω πως, η φωτογραφία χορού σε εξωτερικό, καθημερινό περιβάλλον και φύση, αποτελεί ένα είδος ποιητικής εκδήλωσης, κάτι το οποίο από την εμπειρία μου βλέπω πως λειτουργεί ως ένα μέσο απόλυτης έκφρασης για το μοντέλο αλλά και τον φωτογράφο.

Η φωτογραφική χορευτική αποτύπωση της στιγμής μέσα στον κόσμο, εξωτερικεύει ακόμη περισσότερο τον συναισθηματικό κόσμο της χορεύτριας, ιδίως όταν αυτή η έκφραση λαμβάνει χώρα σε μια παραδοσιακή περιοχή ενός τόπου (π.χ η Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης ) και που είναι συνυφασμένη με την πολιτισμική μας ταυτότητα. Και ο κάθε τόπος φυσικά δέχεται αμφίδρομα αυτή τη δυναμική ανάδειξης του μέσα από αυτήν τη προσεγμένη φωτογραφική καταγραφή των χορευτικών κινήσεων.

Τα προβλήματα ενός τέτοιου φωτογραφικού εγχειρήματος (όπως οι καιρικές συνθήκες), περιορίζονται μπροστά στον ενθουσιασμό για έναν μοναδικό τρόπο χορευτικής αποκάλυψης που θα αφήσει για πάντα τις καλύτερες αναμνήσεις σε όλους.»
Αντώνης Κεραμιδάς

***©Οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία τού δημιουργού. Για οποιαδήποτε χρήση χρειάζεστε την άδειά του.
Διαβάστε επίσης

Close