Νάσος Κατσώχης: νου-Τοπία

Νάσος Κατσώχης: νου-Τοπία

Στοχασμοί πάνω σε διαχρονικά ζητήματα της ανθρώπινης »κατάστασης» και ψυχολογίας.

Η ζωή μας είναι γεμάτη από σύμβολα και συμβολισμούς. Γεμάτη από μύθους, μυθοποιήσεις, αλλά και ερμηνείες μας για τα «πράγματα»: ατομικές ή συλλογικές. Παρομοίως, διαμορφώνουμε επίσης στάσεις απέναντι στον χρόνο που «κυλά'». Και ακόμη, ακολουθούμε προβεβλημένα πρόσωπα και έχουμε την ανάγκη της καθοδήγησης από έναν ηγέτη. Όλα αυτά είναι «πολύ ανθρώπινα» ασφαλώς. Είναι όμως πάντα ορθολογικά; Και πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Σε τέτοια ερωτήματα επιχειρεί, στοχαστικά, να απαντήσει το παρόν βιβλίο, θίγοντας έννοιες όπως ‘υστεροφημία’, ‘παρελθοντικές υποθέσεις’, ‘θεωρίες συνωμοσίας’, ‘φαντασία’ κ.ά. Σχετικά, παρατίθενται και παραδείγματα από πρόσωπα και γεγονότα: ο Μπετόβεν, ο Σαρτρ, ο Κων. Καραμανλής, ο Α. Παπανδρέου, ο Μαραντόνα, αλλά και ο Εμφύλιος, το Πολυτεχνείο, το Ολοκαύτωμα, οι «Δίδυμοι Πύργοι’, μεταξύ άλλων, πλαισιώνουν τα κείμενα. Το ‘νου Τοπία’ στοχεύει και να αναδείξει εσφαλμένα στερεότυπα που «συνοδεύουν» διάφορες ερμηνείες μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σε μια ελεύθερη και επιλεκτική περιπλάνηση που επιχειρώ, εκθέτω στοχαστικά κείμενά μου που αφορούν αφενός την ανθρώπινη αντίληψη και αφετέρου την ανθρώπινη δημιουργία ή δράση. Κάπως πιο συγκεκριμένα, πώς αντιλαμβανόμαστε, κατανοούμε και επεξεργαζόμαστε τα «πράγματα», από τη στιγμή που ο νους μας παίρνει τη σκυτάλη από τις αισθήσεις. Αλλά και το πώς επηρεαζόμαστε από αυτά. […] (Απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Νάσος Κατσώχης: νου-Τοπία

Πλάι στους επιμέρους στοχασμούς, παραδειγματικά κείμενα για σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα:

-ο ιδεώδης κόσμος του Ζαν Πολ Σαρτρ

-ο βαθύτερος συμβολισμός των γεγονότων του Πολυτεχνείου

-η καλλιτεχνική ευφυία του Γούντι Άλεν

-το δράμα του Μπετοβεν

-η πρώτη επεισοδιακή μουσική παράσταση της ιστορίας

-ο αντίκτυπος του ελληνικού Εμφυλίου

-η ιδιαίτερη μυθοποίηση του Μαραντόνα

-η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών

και άλλα πολύ σημαντικά … ανθρώπινα!

 

Του Νάσου Κατσώχη, Θεσσαλονίκη
Ο Κατσώχης Αθανάσιος έχει γεννηθεί και μένει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του A.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Γλωσσολογία. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στα πλαίσια της δημιουργίας της Πύλης για την ελληνική γλώσσα, αλλά και με τις εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία. Αποτελεί τακτικό συνεργάτη του ηλεκτρονικού περιοδικού Πολιτισμού «24 Γράμματα» ενώ αρθρογραφεί και ως αναγνώστης στην Ιστοσελίδα protagon.gr. Το 2011 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Οπαδοί εν χορώ:προσέγγιση στα συνθήματα των Ελλήνων οπαδών» ( εκδ. οίκος Αφων Κυριακίδη ). Λάτρης των Μουντιάλ ο συγγραφέας, διαχειρίζεται ιστοσελίδα αφιερωμένη στους «θρύλους» των Παγκοσμίων Κυπέλλων.
Διαβάστε επίσης

Close