8 συναρπαστικά μυθιστορήματα που έγιναν σενάρια για το σινεμά και κέρδισαν 51 Όσκαρ!

8 συναρπαστικά μυθιστορήματα που έγιναν σενάρια για το σινεμά και κέρδισαν 51 Όσκαρ!

Βιβλία που έμειναν στην ιστορία, έγιναν ταινίες.

Η σχέση μεταξύ της ιστορίας του βιβλίου και του σεναρίου κινηματογραφικής ταινίας, ήταν πάντα πολύ στενή. Εκεί που το μελάνι τα «βρίσκει» με τον κινηματογράφο, είναι στην εικόνα. Και τα δύο, παράγουν εικόνες, ας είναι ο τρόπος τους διαφορετικός. Βιβλία πραγματικά αριστουργήματα, έκαναν πολλές φορές ευκολότερο το έργο των σεναριογράφων και των σκηνοθετών και εγγυήθηκαν τεράστιες εισπράξεις και κινηματογραφική δόξα!

Όσα παίρνει ο άνεμος, Μάργκαρετ Μίτσελ
Πάμε πολύ πολύ πίσω! 1939! Τότε που τα μέσα σπάνιζαν ή ήταν σε πρωταρχικό στάδιο σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα. Έτσι, τόσο η πένα όσο και η υποκριτική, ήταν πάνω από το 90% του όλου «προϊόντος»! Το 1939, το βιβλίο αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό και έτσι, έγινε το «πείραμα» μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη.

Για να είμαστε ακριβείς, το έργο στο σινεμά, σάρωσε. Τηρουμένων των σημερινών οικονομικών αναλογιών, η ταινία απέσπασε 1.6 δις δολάρια και αυτή η οικονομική επιτυχία, εξαργυρώθηκε ακόμη παραπάνω, σε 10 βραβεία Όσκαρ!

Μαίρη Πόπινς, Π.Λ. Τράβερς
Πριν ταυτιστεί με την Τζούλι Άντριους και γίνει ένα μιούζικαλ παγκόσμιας αναγνώρισης, η Μαίρη Πόπινς, ζούσε μέσα στις σελίδες που δημιούργησε η μεγάλη αγγλίδα Π.Λ. Τράβερς. Το 1934, έχουμε την πρώτη μας γνωριμία με τη θρυλική Μαίρη Πόπινς. Αυτή η γνωριμία, φτάνει σε ώριμο στάδιο μετά τη δεκαετία του 1980, όπου έχουμε άλλα 5 βιβλία με τις περιπέτειές της. Τα βιβλία πούλησαν και πουλάνε ακόμη εκατομμύρια αντίτυπα.

Στο σινεμά, η Μαίρη Πόππινς, συνάντησε τον…Disney, οπότε δε χρειάζεται να μιλήσουμε για το μέγεθος της επιτυχίας! Με την παραγωγή Disney και τη σκηνοθεσία Στήβενσον, η ταινία πήρε 5 βραβεία Όσκαρ.

Ο Νονός, Μάριο Πούτζο
Ταινία που έχει ταυτιστεί με την ίδια την ιστορία του κινηματογράφου. Ο Νονός κέρδισε πολύ λίγα, μόνο 3 Όσκαρ και ας ήταν αυτά της καλύτερης ταινίας, καλύτερου σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου. Πέραν από τα Όσκαρ, ο Νονός έχει κερδίσει πάνω από 20 βραβεία! Πού να ήξερε ο Κόπολα ότι ο Μάριο Πούτζο θα είχε προετοιμάσει μέσα στο βιβλίο του μια κινηματογραφική επιτυχία που θεωρείται ακόμη και σήμερα η μεγαλύτερη όλων των εποχών!

Το 1969 λοιπόν, ο Μάριο Πούτζο, «έκανε στο σινεμά μια πρόταση που δεν μπορούσε αυτό να αρνηθεί!». Χωρίς καμία υπερβολή, το 1972 –όταν και προβλήθηκε ο Νονός- έγινε ένα έτος σταθμός για το σινεμά!

H Λίστα του Σίντλερ, Τόμας Κίνελι
Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και των Πολωνών, βρίσκεται στον πυρήνα του έργου του Τόμας Κίνελι. Το 1980, σε ένα βιβλιοπωλείο, ο Πόλντεκ Πφέφερμπεργκ, που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα, πήγε κάποια αρχεία στον Κίνελι για κάποιον…Όσκαρ Σίντλερ, ο οποίος όντας εργοστασιάρχης, έσωζε ζωές Εβραίων και Πολωνών απασχολώντας τους στο εργοστάσιο.

Το 1982, το βιβλίο του Κίνελι για τη Λίστα του Σίντλερ, γίνεται ανάρπαστο! Έντεκα χρόνια μετά, το 1993 ο Στήβεν Σπίλμπεργκ ανεβάζει στη μεγάλη οθόνη τη Λίστα του Σίντλερ η οποία κέρδισε 7 Όσκαρ!

Ο Άγγλος Ασθενής, Μαϊκλ Οντάατζε
Το 1992, ο Μαϊκλ Οντάατζε, δημιουργεί το έργο που θα τον κρατήσει ζωντανό μέσα στο χρόνο. Ο Άγγλος Ασθενής, περιγράφει αναμνήσεις της τελευταίας στιγμής που είχε ο κόμης Άλμασι. Περιπέτειες, αγάπες και ό,τι καλό και κακό έχει μέσα της η ζωή, αναδεικνύονται μέσα από αυτό το σημαντικό βιβλίο.

Το 1996, ο Άντονι Μιγκέλα, έχοντας συμμάχους του στην επιτυχία την επιτυχία του βιβλίου και τον Γουίλεμ Νταφόε, κάνει το βιβλίο ταινία, η οποία έχει ήδη περάσει στην κατηγορία των κλασικών κινηματογραφικών αριστουργημάτων! Η ταινία, σάρωσε στα Όσκαρ κερδίζοντας συνολικά 9 (μεταξύ άλλων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας).

Φόρεστ Γκαμπ, Ουίνστον Γκρούμ
Η αμερικανική δεκαετία του 1960 και του 1970 μέσα από τον Φόρεστ Γκαμπ. Πόλεμος του Βιετνάμ, κίνημα των παιδιών των λουλουδιών, εμπειρίες που μένουν αξέχαστες σε έναν άνθρωπο που…ήξερε να τρέχει μαζί με Έλβις Πρίσλεϊ, Τζόν Λένον και άλλους σημαντικούς διαμορφωτές της νοοτροπίας των δεκαετιών! Αγαπημένη φράση, πέραν από το «Run Forrest, Run!», είναι το «Η ζωή λοιπόν, είναι σαν ένα κουτί από σοκολατάκια! Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου τύχει!»

Το βιβλίο του Ουίνστον Γκρούμ, κυκλοφόρησε το 1986 και η διασκευή του σε ταινία, το 1994 από τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις, απογείωσε τη λογοτεχνική επιτυχία του Φόρεστ Γκαμπ. Το έργο προτάθηκε για 13 Όσκαρ και τελικά απέσπασε τα 6, μεταξύ των οποίων και του Τομ Χανκς (Α’ ανδρικού ρόλου).

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
Ξεκινώντας από το τέλος, το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών («Η Επιστροφή του Βασιλιά»), αποτελεί την 7η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών. Αν σκεφτούμε τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα κουκλάκια αλλά και την επιρροή που είχε λειτουργώντας ως πρότυπο για άλλες παρόμοιες προσπάθειες, ο οικονομικός αντίκτυπος (συνολικά για την τριλογία) είναι πολύ πολύ μεγαλύτερος, σχεδόν ασύγκριτος!

Ο Τζ. Ρ. Τόλκιν, ξεκίνησε να γράφει αυτό το έργο λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το ολοκλήρωσε στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου. Το 1955, εκδόθηκε σαν τριλογία! Ο πόλεμος, το καλό και το κακό και οι «ιερές αποστολές της μοίρας», συνθέτουν ένα αριστούργημα το οποίο από το 2000 και μετά, ανεβαίνει στη μεγάλη οθόνη (η Επιστροφή του Βασιλιά το 2003). Ο προϋπολογισμός της ταινίας άγγιξε τα 100 εκ. δολάρια και οι εισπράξεις ξεπέρασαν το 1.1 δις δολάρια! Αριθμός βραβείων Όσκαρ; 11!

από τον Αλέξανδρο Δρίβα

Πηγή: tsemperlidou.gr

Διαβάστε επίσης

Close