Αντώνης Ζαΐρης: «Σκάλα μνήμης»

Αντώνης Ζαΐρης: «Σκάλα μνήμης»

Η ποιητική συλλογή «Σκάλα μνήμης» είναι ένα εισιτήριο σ’ ένα συνεχόμενο μαγευτικό ταξίδι δίχως προορισμό, καθώς προορισμός σημαίνει ότι τελείωσαν όλα.

Ο ποιητής αφήνεται στη ροή του χρόνου, φαντασιώνεται και ονειρεύεται στο άγνωστο ξεδιπλώνοντας πτυχές της καθημερινότητας που βασανίζουν και ταλαιπωρούν την ανθρώπινη ύπαρξη, ενώ ταυτόχρονα κυριαρχεί ο αναστοχασμός και η αναδίφηση εμπειριών που φωτογραφίζονται σε κάθε σκαλί της σκάλας μνήμης.

Αυτός είναι ο κόσμος σου (ΙΙΙ)
Αυτός είναι ο κόσμος σου
Και δεν μπορείς να ξεφύγεις
Είναι δικός σου άριστα σμιλεμένος
Με το υφαντό το ανάλαφρο
Και τόσα άλλα αναρίθμητα πουλιά να πετάνε
Και αστέρια να πέφτουν στην αχόρταγη γη

Εκδότης: Ενύπνιο
ISBN: 978-618-5551-81-0
Τιμή: από 10€
Σελίδες: 50

Αντώνης Ζαΐρης: «Σκάλα μνήμης»

-Για ποιο λόγο γράφετε ποίηση;
-Γράφω ποίηση για συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, λειτουργεί ανακουφιστικά στον βίο μου καθώς είναι μια μορφή εσωτερικού «ξεσπάσματος» στα καθημερινά αδιέξοδα.

Δεύτερον, διαδραματίζεται μέσα μου ένα εσωτερικό παιχνίδι λέξεων που μηρυκάζω νύχτα-μέρα μέχρι να πάρουν μορφή, να γεννήσουν λέξεις και να αποτυπώσουν εικόνες και τρίτον, εκφράζω μέσω της ποίησης τα συναισθήματά μου με τον καλύτερο τρόπο καθώς όλα στη ζωή μπορεί κάποιος να σε μάθει να τα κάνεις ή να τα πιστέψεις, ποτέ όμως δεν μπορεί κάποιος να σου υπαγορεύσει να αισθάνεσαι. Τα αισθήματα ανήκουν σε μένα.

-Η ποίηση πιστεύετε βοηθά στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και αντίξοων συνθηκών στη ζωή μας;
-Ναι, βοηθά γιατί σε φέρνει αντιμέτωπο με τον ίδιο τον εαυτό σου και μέσα από αυτή την αναμέτρηση, που είναι η σκληρότερη, επαναπροσδιορίζεις την ύπαρξή σου, την υπόστασή σου, βλέπεις και φαντασιώνεσαι την άλλη πλευρά της ζωής. Η ποίηση απελευθερώνει, μέσα από συνεχείς αντιφάσεις , τη συνείδηση και ανοίγει τον δρόμο της ενσυναίσθησης απέναντι στο συνάνθρωπο αναδεικνύοντας μια νέα γενναιόδωρη μορφή νέου ανθρωπισμού αλλά και την ευαίσθητη πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

-Τι τελικά εκφράζει η τελευταία ποιητική σας συλλογή «Σκάλα μνήμης»;
-Είναι ένα εισιτήριο σε ένα συνεχόμενο μαγευτικό ταξίδι δίχως προορισμό καθώς προορισμός σημαίνει ότι τελείωσαν όλα. Ο ποιητής αφήνεται στη ροή του χρόνου, ονειρεύεται στο άγνωστο ξεδιπλώνοντας πτυχές της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν την ανθρώπινη ύπαρξη ενώ ταυτόχρονα κυριαρχεί ο αναστοχασμός και η αναμόχλευση εμπειριών που φωτογραφίζονται σε κάθε σκαλί της «Σκάλας μνήμης».

-Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας Έλληνες ποιητές;
-Είμαι ένθερμος θαυμαστής του Καβάφη που τον έχω μόνιμα στα καθημερινά μου αναγνώσματα. Θεωρώ σπουδαίους τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Καρυωτάκη, τον σπουδαίο Τάσο Λειβαδίτη αλλά και από τους νεότερους τον Κοντό, Γκανά, Μέσκο, Φωστιέρη, και τον αγαπημένο φίλο Γιώργο Μαρκόπουλο.

-Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;
-Διαβάζω ταυτόχρονα από συνήθεια πολλά. Αυτή όμως τη στιγμή συνυπάρχουν στο κομοδίνο, δίπλα από το κρεββάτι μου, δύο : «Οι παρατηρήσεις για τον αποπροσανατολισμό του κόσμου» του Αlain Badiou των εκδόσεων Άγρα που εστιάζει στην γενικότερη αταξία του κόσμου, τη σύγχυση συνειδήσεων σ’ ένα κόσμο βαθιά αποπροσανατολισμένο και «Τα μονοπάτια των άστρων», που περιλαμβάνει σειρά συνεντεύξεων του σπουδαίου ανθρώπου και αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου στον Μάκη Προβατά για λογαριασμό της Αthens Voice books. Ήταν μια ευκαιρία για ένα διαφορετικό ταξίδι στο κόσμο του πλανητικού συστήματος, των Γαλαξιών, των Αστεριών που κυριολεκτικά με καθήλωσε.

Βιογραφικό:
Αντώνης Ζαΐρης: «Σκάλα μνήμης»Ο Αντώνης Ζαΐρης γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΒΑ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η διδακτορική του διατριβή ήταν σε θέματα Συμπεριφοράς Καταναλωτή. Έχει υπηρετήσει για 32 χρόνια ως Διευθυντικό Στέλεχος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ και Γενικός Διευθυντής σε διάφορες πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ έχει υπηρετήσει και το Δημόσιο μάνατζμεντ μέσα από θέσεις ευθύνης.

Από το 2005 έως τον Ιούνιο του 2012 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος. Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Νοέμβριο του 2013, υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε επίσης Αναπληρωτής Εθνικός Εκπρόσωπος στη Διακυβερνητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, καθώς και Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠE. Έχει επίσης διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και στα Πανεπιστήμια Τιράνων και Πράγας. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει αρκετές ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις με το σύστημα κριτών. Έχει δώσει συνεντεύξεις σε γνωστές ελληνικές και ξένες εφημερίδες και είναι συγγραφέας 17 βιβλίων εκ των οποίων τα 10 τα έχει συγγράψει με τον Γιώργο Σταμάτη.

Μεταξύ αυτών τα βιβλία: «Ποια Ανάπτυξη;», «Total Business Success», «Ο ρόλος του ηγέτη στη σύγχρονη Επιχείρηση», «Το Παγωμένο μέλλον», «Ανακαλύπτοντας τον τροχό – Σε αναζήτηση μιας νέας πολιτικής» και «Για ένα νέο δημοκρατικό πρότυπο»», αλλά και τα λογοτεχνικά βιβλία «Aνήσυχη Περιπλάνηση» και «Παγωμένος Χρόνος». Έχει βραβευθεί για το σύνολο του έργου του από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Διεθνή Ακαδημία Ηγεσίας, τη Διεθνή Ακαδημία Τεχνών και το Λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος.

E-mail: [email protected]Website: www.azairis.gr

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close