Bronnie Ware: 5 πράγματα που μετανιώνουμε πριν πεθάνουμε

Bronnie Ware: 5 πράγματα που μετανιώνουμε πριν πεθάνουμε

Η Μπρόνι Γουέαρ μοιράζεται μαζί μας μέσα από το βιβλίο της, αναμνήσεις και δυνατές στιγμές που χάραξαν μέσα της μια νέα πορεία πλεύσης, την εποχή που εργάστηκε στο πλευρό ετοιμοθάνατων ανθρώπων, προσφέροντας τους φροντίδα, αγάπη και άπλετο ενδιαφέρον.

Οι άνθρωποι λίγο πριν φύγουν από τη ζωή, αν έχουν χρόνο στη διάθεσή τους, συνειδητοποιούν τα όσα τελικά δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν, τα λάθη που στάθηκαν τροχοπέδη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους αλλά και τις στιγμές εκείνες που δεν άδραξαν για να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους τα οποία μεταλλάχτηκαν σε πέτρες που βαραίνουν τη ψυχή τους.

Συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις εμπειρίες, συνοψίζει τα 5 πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας, προκειμένου να ζήσουμε πραγματικά, ανθρώπινα και με αγάπη, χωρίς να μας παρασύρει η δύνη του χρόνου, της εργασίας ή του εγωισμού του χαρακτήρα μας.

Μαθήματα ζωής πήρε από την Άγκνες, τη Ρουθ, τη Στέλλα, τον Τζον, τον Τσάρλι, τη Γκρέις, τη Φλόρενς, τον Άντονι, τον Γιόσεφ, τη Καθ, την Πέρλι, τη Ντορίς, την Ελίζαμπεθ, τη Ρόζμαρι, τον Χάρι, τη Τζούντ, τη Νάνσυ και τόσους άλλους ετοιμοθάνατους, καταλήγοντας ότι η μόνη μας επιλογή, είναι πάντα η αλήθεια, η οποία θα μας οδηγήσει στην αυτό-συγχώρεση.Bronnie Ware: 5 πράγματα που μετανιώνουμε πριν πεθάνουμε

1. Ζω όπως εγώ θέλω, όχι με βάση τις προσδοκίες των άλλων. Παύω να ανησυχώ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα, αγαπώ και σέβομαι τον εαυτό μου και διατηρώ στη ζωή μου την αξιοπρέπεια, ακολουθώντας τη δική μου πορεία πλεύσης.

2. Εργάζομαι λιγότερο, μιας και δεν είναι η εργασία αυτοσκοπός. Μαθαίνω να διατηρώ ισορροπία σε ότι με περικλείει, δίνω χώρο στον εαυτό μου, την οικογένειά μου και δεν αφήνω την εργασία να παραγκωνίσει όλα τα υπόλοιπα.

3. Έκφραση και εξωτερίκευση των συναισθημάτων. Τολμώ να ζήσω όπως τα παιδιά που δεν καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, είναι εξωστρεφή όντα και διαχυτικά πλάσματα έναντι των μεγάλων που κλείνονται συνεχώς στο καβούκι τους. Αφήνω τα συναισθήματά μου ελεύθερα, τσαλακώνομαι, χαίρομαι και λυπάμαι ανάλογα τη στιγμή, χωρίς ενοχές και φόβους.

4. Θεραπευτική η επαφή με φίλους. Οι φίλοι που μένουν στη ζωή μας, μας δέχονται όπως πραγματικά είμαστε, μας αναζωογονούν, μας ενθαρρύνουν, μας νουθετούν, μας στηρίζουν στα δύσκολα και περνάμε ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο που μοιραζόμαστε μαζί τους.

5. Ναι, χρειαζόμαστε στη ζωή μας περισσότερη ευτυχία. Η ευτυχία είναι επιλογή, που πολλοί νομίζουν ότι δεν την αξίζουν. Υιοθετώ ότι κάθε μέρα μου είναι και ένα ξεχωριστό δώρο που θυμάμαι να την περάσω όμορφα, χωρίς να δίνω ιδιαίτερη σημασία στα μικρά εμπόδια, γιατί σημαντικότερη όλων είναι η αγάπη!

Οι ήρωές της, θα γίνουν και δικοί μας ήρωες, οι ιστορίες τους θα μας συγκινήσουν, θα μας λυπήσουν και σίγουρα θα μας αφυπνίσουν για να δούμε με άλλο μάτι τη δική μας πορεία στο χρόνο, τη δική μας ζωή και τη θέση μας ανάμεσα στους υπόλοιπους ανθρώπους.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Μπρόνι Γουέαρ που κατακλύζεται από φόβους, συμπόνια, αγάπη, τύψεις, συναισθήματα και εξόδους διαφυγής, επέλεξα την παρακάτω:
…σπαταλάμε πάρα πολύ χρόνο κάνοντας σχέδια για το μέλλον και συχνά βασίζουμε την ευτυχία μας σε πράγματα που θα γίνουν, ή υποθέτουμε ότι θα ζήσουμε για πάντα, όταν το μόνο που έχουμε είναι το σήμερα…

Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής της συγγραφέως, μια κραυγή δυνατή προς όλους τους αναγνώστες της για να μας αφυπνίσει, να μας προβληματίσει και να μας δώσει το ανάλογο θάρρος που χρειαζόμαστε για την αλλαγή που θα επιφέρει στη ζωή μας τη γαλήνη, το χαμόγελο, την ηρεμία, την απαλοιφή αρνητικών σκέψεων και την επανασύνδεση εκ νέου με τον εαυτό μας.

ISBN: 978-618-215-005-4
Αριθμός Σελίδων: 360
Τιμή: από 17.17 €
Ημερ/νία έκδοσης: Μάιος 2022
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος

Η Μπρόνι Γουέαρ (Bronnie Ware) είναι συγγραφέας, ομιλήτρια και τραγουδοποιός, με έδρα στα βόρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία. Ο αγαπημένος της ρόλος είναι αυτός της μητέρας. Η αγαπημένη της δασκάλα είναι η φύση.

Η Μπρόνι είναι επίσης δασκάλα θάρρους και μεγάλη υπερασπίστρια του χώρου που πρέπει να κρατάμε ελεύθερο για να μπορούμε να πάρουμε ανάσα. Για να μάθεις περισσότερα για μια ζωή απαλλαγμένη από μεταμέλειες και για τη διαμόρφωση της ζωής που πραγματικά λαχταρά η καρδιά σου, επισκέψου το www.bronnieware.com

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη, [email protected]
”Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική”.

Διαβάστε επίσης

Close