Ευγένιος Τριβιζάς: Ο αγαπημένος παραμυθάς με την αξεπέραστη φαντασία

Ευγένιος Τριβιζάς: Ο αγαπημένος παραμυθάς με την αξεπέραστη φαντασία

Φρουτοπία, 88 Ντολμαδάκια, 33 Ροζ Ρουμπίνια, Μάγισσα Φρικαντέλα, είναι μερικά από τα βιβλία που μας θυμίζουν είτε τα δικά μας παιδικά χρόνια, είτε τ’ αναγνώσματα που επιλέγουμε για τα παιδιά μας. Κι αν σε κάποιον θα εμπιστευόμασταν με κλειστά μάτια τη διαπαιδαγώγηση και την πνευματική εξέλιξη των παιδιών μας μέσα από τη λογοτεχνία … αυτός σίγουρα είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς.

Στις 8 Σεπτέμβρη του 1946, γεννιέται στην Αθήνα ο Ευγένιος Τριβιζάς, καθηγητής πανεπιστημίου και γνήσιος «παραμυθάς», γνωστός για τις πρωτότυπες σειρές παιδικών βιβλίων του. είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος πτυχίου Master of Laws (University College London) και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science). Επίσης Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου Λονδίνου. Διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Reading και διευθύνει το Τμήμα Εγκληματολογικών Μελετών του ίδιου Πανεπιστημίου (Director of Criminal Justice Studies). Έχει διδάξει επίσης στο Bramshill Police College, τo Central London Polytechnic και το London School of Economics. Από το 1993-1998 ήταν επισκέπτης καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Από πολύ μικρή ηλικία, ο Ευγένιος Τριβιζάς, ξεκίνησε ν’ ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων. Μέχρι σήμερα, έχει γράψει περί τα 150 βιβλία, τα περισσότερα των οποίων είναι για παιδιά, ενώ συγκαταλέγονται θεατρικά έργα, λιμπρέτα για όπερες κι ένα βιβλίο για ενηλίκους.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει βραβευτεί πολλάκις, από την Ακαδημία Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, κ.α. Στην Αμερική, η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα της Μινεάπολης (Ε.Μ. Αndersen Library) αποφάσισε να συγκεντρώσει το σύνολο των λογοτεχνικών βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά, μελέτες για το έργο του, χειρόγραφα και άλλο υλικό σε μια ειδική ερευνητική συλλογή. Η έκθεση των πρώτων αποκτημάτων της συλλογής έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το Μάιο του 2000, όπου ο ίδιος ο συγγραφέας ήταν παρών.

 

Δες την ομιλία του αγαπημένου συγγραφέα στο TEDxAthens…

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Με στοιχεία από τη Βικιπαίδεια

Διαβάστε επίσης

Close