Καλή Δοξιάδη: Το σπίτι στα βράχια

Καλή Δοξιάδη: Το σπίτι στα βράχια

Το μυθιστόρημα της Καλής Δοξιάδη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, αποτελεί το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας, με πρωταγωνίστρια της ιστορίας την Ανθή Βελισσάρη που θα μας χαρίσει μαζί με τις αναμνήσεις της, ένα οδοιπορικό στην Κέρκυρα, την Αθήνα, την Αλεξάνδρεια, τη Χίο, Βιέννη αλλά και την Αγγλία.

Η ζωή της Ανθής και της ευρείας οικογένειάς της, πολυσχιδής, πολύπλοκη, μυστιριώδης και γεμάτη, περίτεχνα πλεγμένη με την ιστορία της χώρας μας, θα μας ταξιδέψει στην Ελλάδα του χτες και οι αναφορές της συγγραφέως στα γεγονότα των δύο τελευταίων αιώνων, θα μας μεταφέρουν το κλίμα της τότε εποχής.

Μεγαλώνοντας με την κουβερνάντα της Λοξάντρα, την ψυχοκόρη της οικογένειας, μιας και η μητέρα της υπήρξε μονάχα από απόσταση στη ζωή της και ο πατέρας της ήταν συνεχώς απασχολημένος στα δικά του προβλήματα συνήθως πολιτικής, επαγγελματικής και κοινωνικής φύσεως, η Ανθή έχοντας στην πλάτη της την βαριά κληρονομιά της οικογένειάς της, επέλεξε την μοναξιά και την αραιή συντροφιά κάποιων λίγων αγοριών, για να περνάει τα καλοκαίρια της στο σπίτι της Κέρκυρας.

Εκεί, στην σπηλιά που διέθετε το κτήμα της Κέρκυρας, που περιλαμβάνει τις εξορμήσεις της και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της, θα συναντήσει το καλοκαίρι του 1949, έναν άγνωστο και θα συνδεθεί μαζί του με περίεργο και απρόσμενο τρόπο.

Ο δικός της «Οδυσσέας», κρύβεται στην σπηλιά και η ίδια τον επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία, παρά τη δική του απαγόρευση. Αν και δεν κατάφερε να συγκρατήσει το πρόσωπό του μιας και οι συναντήσεις λάμβαναν χώρα στο μισοσκόταδο και ποτέ δε ρώτησε το όνομά του, ο ξένος και οι συζητήσεις τους, χρωματίζουν τις θύμισες που καταγράφηκαν στο μυαλό της, καταφέρνοντας να την αποσπάσουν από την οικειοθελή αφωνία που είχε συνειδητά επιλέξει.

Ποιος είναι ο άγνωστος που κατοικεί στη σπηλιά και στην καρδιά της;Καλή Δοξιάδη: Το σπίτι στα βράχια

Ένας αξιωματικός του στρατού σε μυστική αποστολή;

Ένας δραπέτης των φυλακών της Κέρκυρας;

Κάποιος φυγάς;

Ονομάζεται Ανδρέας Μάνος;

Και τι γυρεύουν το καταλυτικό βράδυ γύρω από τη σπηλιά, ο Τάκης, ο ξένος, η Λοξάντρα, ο κηπουρός, ο πατέρας και η Ανθίπη;

Όλα μοιάζουν συγκεχυμένα στο μυαλό της και μια πυκνή ομίχλη δεν την αφήνει να δει καθαρά τα όσα διαδραματίστηκαν. Τη λύτρωση θα δώσει η θεία Ελένη, ως από μηχανής θεός μέσω της συγκατοίκησης που θα προσφέρει στην Ανθή αμέσως μετά τα πολύκροτα γεγονότα και θα τη λυτρώσει πρόσκαιρα από τις Ερινύες του μυαλού της.

Οι τίτλοι των ευγενών και των γαιοκτημόνων, οι πλούσιες περιγραφές των αρχοντικών και οι γλαφυρές παρομοιώσεις γεμάτες λυρισμό, θα συνθέσουν ένα τοπίο ικανό να μας μεταφέρει νοερά σε μέρη μιας πάλαι ποτέ εποχής, γεμάτα αίγλη, σεβασμό και απαράμιλλο κάλος.

Πολλές ιστορίες κατακλύζουν τις παιδικές της αναμνήσεις και φουσκώνουν άλλοτε με περηφάνεια και άλλοτε με ερωτηματικά την παιδική της ψυχή. Η Αμαλία, η γιαγιά Ανθίπη, ο αυτόχειρας παππούς Τζώρτζης, η ζωή της Λοξάντρας, η ιστορία του μονόχνοτου κηπουρού, η βαρύγδουπη της οικογένειας Βελισσάρη, η ιστορία της βίλας και εκείνη της Ντόρας και ο καλοδιατηρημένος κήπος που πλαισιώνει το αρχοντικό τους, στροβιλίζονται στο μυαλό της Ανθής και πλάθουν ερήμην της το δικό τους εγκώμιο.

Η αλήθεια εκείνης της νύχτας θα κρυφτεί επιδεικτικά και τα ερωτηματικά της θα μείνουν αναπάντητα, τουλάχιστον στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας.

Η φράση που επιλέγω να μοιραστώ μαζί σας, από το βιβλίο «το σπίτι στα βράχια» είναι η ακόλουθη:

…εγώ δεν ήμουν εγώ. Ήμουν μια υπνοβάτης στην ομίχλη μιας άγνωστης πόλης…

ISBN: 9786180328400
Αριθμός Σελίδων: 458
Τιμή: από 15.93
Ημερ/νία έκδοσης: Νοέμβριος 2021

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και αναμένουμε με αγωνία να διαβάσουμε τη συνέχεια της ιστορίας.

Η Καλή Δοξιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε εκεί και στην Κηφισιά. Σπούδασε λογοτεχνία και θέατρο στην Αμερική. Έχει ζήσει στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, στην Καλιφόρνια, τη Βοστώνη, την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και τη Μαδρίτη. Έχει εργαστεί στον εκδοτικό, τον πολιτικό, και τον δημοσιογραφικό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Κέρκυρα. Γράφει από παιδί αλλά, εκτός από ένα μικρό βιβλίο ποιημάτων στα αγγλικά που δημοσιεύτηκε στην Αμερική, το πρώτο της έργο που εκδόθηκε είναι ο πρώτος τόμος της τριλογίας «Μια ιστορία μόνο» με τίτλο Το σπίτι στα βράχια.

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη, [email protected]
”Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική”.

Διαβάστε επίσης

Close