Νικ Χόρνμπυ: Ακριβώς σαν εσένα

Νικ Χόρνμπυ: Ακριβώς σαν εσένα

Στο βιβλίο του Νικ Χίρνμπυ, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, η Λούσυ είναι 42 ετών, διαζευγμένη με δύο αγόρια τον Ντύλαν 10 ετών και τον Αλ 8 και ο πρώην άντρας της ο Πολ, είναι αλκοολικός και τοξικομανής.

Η Λούσυ είναι φιλόλογος στο επάγγελμα, φανατική αναγνώστρια και μια χαμηλών τόνων γυναίκα, που γνωρίζεται με τον Τζόζεφ ο οποίος αν και όνειρό του είναι να γίνει ντι τζέι, δουλεύει ως προπονητής ποδοσφαίρου σε παιδιά και για λίγες ώρες υπάλληλος σε ένα κρεοπωλείο.

Από τις πρώτες τους συναντήσεις, τους διακατέχει μια έλξη όπου σιγά – σιγά και αβίαστα θα εξελιχθεί σε σχέση. Ο Τζόζεφ, έχει πολύ καλή επικοινωνία με τα παιδιά της Λούσυ και αν και υπάρχει μεταξύ τους «εμφανής» διαφορά ηλικίας, προσπαθούν να ζουν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

Σε μια εποχή που όλη τη Βρετανία, απασχολεί το θέμα του δημοψηφίσματος σχετικά με την έξοδο ή όχι της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ζευγάρι προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς του και όσο απασχολεί το θέμα τη Λούσυ, τόσο αδιάφορος δηλώνει ο Τζόζεφ.

Στις ζωές τους θα εμπλακούν ο Μάικλ, χωρισμένος φίλος που διεκδικεί μια θέση στην καρδιά της Λούσυ και η Χάνα μια όμορφη, ήρεμη και έξυπνη κοπέλα, που θα συνάψει σχέση με τον Τζόζεφ, όταν οι δύο ήρωες της ιστορίας μας θα έχουν απομακρυνθεί.Νικ Χόρνμπυ: Ακριβώς σαν εσένα

Ένα ακόμη πρόσωπο που θα μας απασχολήσει στο βιβλίο είναι η Τζαζ, η οποία θα δεχτεί να τραγουδήσει ένα δημιούργημα του Τζόζεφ, μιας και η μουσική είναι ένα από τα αγαπημένα του χόμπυ και η γυναίκα εκείνη που θα προξενήσει ταραχή στη σχέση των Λούσυ και Τζόζεφ.

Το χάσμα γενεών θα μας απασχολήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης και οι ανησυχίες σχετικά με το μέλλον μιας τέτοιας συνύπαρξης με σχετικά μεγάλη διαφορά ηλικίας, θα είναι το έναυσμα για περαιτέρω προβληματισμούς.

Πρόκειται αλήθεια για μια σχέση – παρέκκλιση;

Ανακοινώσεις στους γονείς, σχόλια άλλοτε πικρόχολα και άλλοτε ανείπωτα, κοινές εμφανίσεις με φίλους που στέφονται με ανέλπιστη επιτυχία ή αδιαφορία, θα είναι τα στοιχεία που θα εμπλουτίσουν την καθημερινότητά τους και πολιτικά γεγονότα όπως ο Τραμπ στην εξουσία, θα αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω διαπληκτισμούς.

Μπορεί μια σχέση με διαφορά ηλικίας να σταθεί μακροχρόνια στα πόδια της και τι είναι ικανή να σου προσφέρει;

Μπορείς να κάνεις μακροπρόθεσμα όνειρα και να βάζεις κοινούς μακρινούς στόχους;

Αντέχεις να παλέψεις με το χρόνο που στέκει αμείλικτος να κατασπαράξει τη νεανικότητα που άλλοτε είχε το σώμα μας;

ISBN: 9786180700008
Αριθμός Σελίδων: 424
Τιμή: από 17,73
Ημερ/νία έκδοσης: Ιούνιος 2022

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το  βιβλίο του Νικ Χόρνμπυ, επέλεξα την παρακάτω:

…κάποια άτομα τα γνωρίζω την κατάλληλη στιγμή και άλλα σε λάθος χρόνο…

Το βιβλίο είναι μια αφορμή για προβληματισμούς, μιας και θέτει αρκετά ερωτήματα στον αναγνώστη και πραγματικά σου δίνει το έναυσμα να αναζητήσεις λύσεις σε όσα απασχολούν τους πρωταγωνιστές. Γρήγορη ροή και εναλλαγή γεγονότων σε κρατούν σε αγωνία για τη συνέχεια και το τέλος της ιστορίας θεωρώ ότι είναι το καλύτερο δυνατό για όλους, όσοι εμπλέκονται.

Ο Νικ Χόρνµπυ γεννήθηκε το 1957 στο Σάρρεϋ. Σπούδασε στο Κέµπριτζ (αγγλική φιλολογία) και συνέχισε τις σπουδές του στην Άρσεναλ (ποδόσφαιρο). Ξεκίνησε να δουλεύει ως δάσκαλος, πριν αρχίσει να γράφει µυθιστορήµατα που έγιναν µπεστ σέλερ σε ολόκληρο τον κόσµο: High Fidelity (Εκδόσεις Πατάκη, 1996), Για ένα αγόρι (Εκδόσεις Πατάκη, 1999), Πώς να είσαι καλός (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), Η κάθοδος των τεσσάρων (Εκδόσεις Πατάκη, 2005), Πίκρα (Εκδόσεις Πατάκη, 2009), Η Τζούλιετ, γυµνή (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), Αστείο κορίτσι (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), το αυτοβιογραφικό Ο πυρετός της µπάλας. Το τελευταίο του μυθιστόρημα Ακριβώς σαν εσένα κυκλοφόρησε το 2020 (Εκδόσεις Πατάκη, 2022).

Το High Fidelity µεταφέρθηκε µε εξαιρετική επιτυχία στον κινηµατογράφο, µε πρωταγωνιστές τον Τζον Κιούζακ και την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, και guest star τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Έχει γράψει επίσης το 31 Songs και µια συλλογή µε βιβλιο-κριτικές µε τίτλο The Complete Polysyllabic Spree.

Επιπλέον, είναι συγγραφέας της συλλογής διηγηµάτων Otherwise Pandemonium και επιµελητής των συλλογών My Favourite Year και Συνοµιλώντας µ’ έναν άγγελο (Εκδόσεις Πατάκη, 2004). Το 1999, η Αµερικανική Ακαδηµία Τεχνών και Γραµµάτων απένειµε στον Χόρνµπυ το βραβείο E. M. Forster, ενώ το 2002 ο ίδιος απέσπασε το βραβείο W.H. Smith. Έχει γράψει επίσης το σενάριο της ταινίας ”Μια κάποια εκπαίδευση”. Ο Νικ Χόρνµπυ ζει και εργάζεται στο Χάιµπουρυ του Βόρειου Λονδίνου.

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη, [email protected]
”Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική”.

Διαβάστε επίσης

Close