Στεφανία Τσακιράκη: «Η τέχνη μου να Είμαι εγώ»

Στεφανία Τσακιράκη: «Η τέχνη μου να Είμαι εγώ»

Γνώριζες πως η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε από την απλή επιθυμία μιας κόρης να τιμήσει τη μητέρα της;

Η Anna Marie Jarvis από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της συνέχισε το έργο της πρώτης για να αφήσει μια μέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες. Σύνθημά της ήταν πως <<Η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο.>>

Η Μητέρα. Η Μητέρα που δεν είναι απλά μια γυναίκα που έφερε στον κόσμο ένα μωρό, αλλά εκείνη που εκπροσωπεί κάθε άτομο που κατέχει στην καρδιά ενός παιδιού (ενηλίκου είτε ανηλίκου) τη θέση της μητρικής φιγούρας, της τροφού, της αγκαλιάς, της ζεστασιάς, της φροντίδας, της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης, της ενθάρρυνσης, της παρηγοριάς, της αγάπης.

Τι δώρο να κάνει κανείς σε μια τέτοια ύπαρξη για να γιορτάσει μαζί της όλα αυτά που είναι; Το άρωμα των λουλουδιών μοιάζει λίγο, η γεύση των γλυκών ανίκανη να αποδώσει το συναίσθημα…

Εμείς σας προτείνουμε φέτος να κάνετε το σπουδαιότερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος στη Μητέρα αλλά και στον εαυτό του πρωτίστως: την αποδοχή.

Έχετε δίκιο, αυτό δεν είναι δώρο να το βάλεις στο κουτί ούτε μπορείς να το καταφέρεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Ας είναι όμως η φετινή γιορτή η αρχή για μια νέα σχέση με τον εαυτό μας και τη Μητέρα μας. Ας κάνουμε το πρώτο βήμα.

Ας αφιερώσουμε στη Μητέρα λέξεις όπως:

<<Ξέρω πως έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες. Ξέρω πως κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Σ’ ευχαριστώ για την αλήθεια σου. Δεν θα μπορούσες να μου δώσεις καλύτερο μάθημα, από το να είμαι ο εαυτός μου πριν, μετά και πάνω απ’ όλα. Τώρα Είμαι εγώ. Κι απολαμβάνω την ευθύνη της ζωής και της ευτυχίας μου. Μπορείς να ξεκουραστείς, μαμά. Άσε τις ενοχές σου να ξεκουραστούν κι αυτές. Τώρα είμαι εγώ και σε βλέπω. Τώρα είμαι εγώ και σε συγχωρώ, σε αποδέχομαι. Σε αγαπώ. Κι όσο περισσότερο αποδέχομαι κι αγαπώ εσένα, τόσο πιο βαθιά αποδέχομαι κι αληθινά αγαπώ εμένα.>>

Αυτά τα λόγια είναι απόσπασμα από το βιβλίο Η τέχνη μου να Είμαι εγώ, της Στεφανίας Τσακιράκη (εκδόσεις Φυλάτος), το οποίο σας προτείνουμε να δωρίσετε φέτος στη Μητέρα σας, τη σύζυγό σας, τη φίλη, την αδερφή σας και κυρίως στον εαυτό σας!

Το βιβλίο αυτό, όπως διαβάζουμε στις πρώτες σελίδες του, είναι ένα γράμμα προς κάθε Μητέρα μεν αλλά στο σύνολό του πρόκειται για ένα βιβλίο προς κάθε ενήλικο παιδί μιας Μητέρας.

Στεφανία Τσακιράκη: «Η τέχνη μου να Είμαι εγώ»

Μιλά, μέσα από κείμενο και εικόνες, για τη διαδρομή του ανθρώπου προς την εσωτερική ελευθερία. Η αφηγήτρια γράφει ένα γράμμα για όλα όσα ένιωσε κι έζησε ώσπου να καταφέρει να αποδεχθεί τη Μητέρα, τον εαυτό της και να μπορέσει να απολαμβάνει πια την ευθύνη της ζωής και της ευτυχίας της.

Μάλιστα, η αφηγήτρια ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης της αγάπης εκεί που πολλοί θα πίστευαν πως δεν έχει θέση, μέσα στην τέχνη και τα μουσεία. Καθώς όμως πλέον έχει βρει την αγάπη μέσα της μπορεί να την βρει παντού γύρω της. Έτσι, φέρνει πίσω, ώς δώρο, την αγάπη στη Μητέρα μέσα από εικόνες που τραβήχτηκαν σε 23 μουσεία επτά διαφορετικών χωρών.

Με αφορμή λοιπόν τη Γιορτή της Μητέρας σας προτείνουμε φέτος ένα διαφορετικό δώρο, το βιβλίο Η τέχνη μου να Είμαι εγώ. Γι’ άλλους θα είναι απαλό χάδι. Γι’ άλλους ελαφρύ χτύπημα στον ώμο. Ίσως κι ένα ενθαρρυντικό τράβηγμα προς τα μπροστά.

Αυτό το βιβλίο σε πάει όπου έχεις ανάγκη να βρεθείς.

Συγγραφέας: Στεφανία Τσακιράκη
Εκδότης: Φυλάτος
ISBN: 978-960-658-120-5
Τιμή: από 11,80€
Σελίδες: 146

Στεφανία Τσακιράκη: «Η τέχνη μου να Είμαι εγώ»Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Στεφανία Τσακιράκη, λάτρης της τέχνης, των βιβλίωνκαι του ανθρώπου, είναι Art Therapist με δυο εξειδικεύσεις,την τέχνη των μουσείων και τα βιβλία ως θεραπευτικάμέσα.

Αν βρεθείς μαζί της σε ατομική ή ομαδική συνεδρία(διαδικτυακά ή δια ζώσης στο Παρίσι όπου κατοικεί) θαπερπατήσει δίπλα σου, βοηθώντας σε να δεις με τα μάτιατης καρδιάς σου. Δεν θα σου πει τι θέλει να πει ο ποιητής, αλλά θα σε διευκολύνει στην καλλιέργεια ενός διαλόγουμε τα έργα που σε ελκύουν, για να ακούσεις τι θέλει ναπει σ’ εσένα το εκάστοτε δημιούργημα, ώστε να συνδεθείςμε τον εσωτερικό σου θεραπευτή.

Επίσης, η Στεφανία είναι υπέρμαχος της Slow φιλοσοφίαςζωής και δράσης. Η δημιουργία χώρου και χρόνου στη ζωήενός ανθρώπου κρίνει πως είναι απαραίτητη για ναμπορέσει ο καλλιτέχνης, που κρύβουμε όλοι μέσα μας, ναεκφραστεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο και να κάνει τηζωή μας το πιο σπουδαίο έργο τέχνης.

 

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close