Snowden, κριτική ταινίας

Snowden, κριτική ταινίας

 

 

Σκηνοθεσία: Oliver Stone

Ηθοποιοί: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Zachary Quinto, Melissa Leo, Tom Wilkinson, Scott Eastwood, Logan Marshall-Green, Timothy Olyphant, Ben Schnetzer, LaKeith Lee Stanfield, Rhys Ifans, Joely Richardson, Nicolas Cage

 

 

Κριτική: Χριστίνα Ιωαννίδου, Movie Heat

Νέα ταινία του βραβευμένου με Oscar σκηνοθέτη Oliver Stone σχετικά με το θέμα Edward Snowden, πρώην μέλος της CIA o οποίος δημοσιοποίησε top secret στοιχεία της NSA μερικά χρόνια πριν. Ο Stone κινηματογραφεί την ιστορία του Snowden χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που διαθέτει αλλά he is playing it too much on the safe side.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: «Η ιστορία του Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt), υψηλόβαθμου στελέχους της CIA και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν τις μεθόδους παρακολούθησης των… πάντων από την αμερικανική κυβέρνηση».

Για κάποιους είναι ένας ήρωας του σύγχρονου κόσμου. Για άλλους προδότης. Το σίγουρο είναι ότι ο Edward Snowden σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης όταν αποφάσισε να γνωστοποιήσει σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι η NSA για την οποία εργαζόταν, παρακολουθούσε παράνομα μέσω ίντερνετ δισεκατομμύρια πολίτες.

O Stone χειρίζεται την ζωή του τόσο αυτού αμφιλεγόμενου ανθρώπου αγγίζοντάς την με το φτερό. Το βάθος απουσιάζει σε κάθε βασικό στοιχείο της ταινίας. Οι σκηνοθετικές του επιλογές είναι κάπως προβλέψιμες και «εύκολες». Το σασπένς που περιμένει κανείς από μια τέτοια ιστορία κινείται με ρυθμούς χελώνας (ό,τι συναρπαστικές σκηνές υπάρχουν θα τις δείτε στο trailer) και η ιστορία γενικά τραβάει πολύ χωρίς να μας λέει τίποτα ιδιαίτερο που δεν μας έχει ήδη πει από τα πρώτα λεπτά. Μοναδική σανίδα σωτηρίας οι ορισμένες high-tech σκηνές και οι ικανοποιητικότατες ερμηνείες του cast (ναι, ακόμα και του Nicolas Cage).

Σαν χαρακτήρας, ο Snowden του Joseph Gordon-Levitt είναι άχρωμος και άοσμος. Ουδέτερος. Σχεδόν ανύπαρκτος. Η εξέλιξή του είναι γραμμική παρά τα πηδηματάκια στις διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αυτό το γεγονός καλό ή κακό. Είναι εμφανές ότι ο Gordon-Levitt είναι ταλαντούχος ηθοποιός, άρα δε μπορώ να κατηγορήσω την υποκριτική του δεινότητα. Αυτές τις οδηγίες πήρε από τον σκηνοθέτη του. Θα κάνω μια μαντεψιά και θα στοιχηματίσω ότι ο Stone δεν ήθελε να τον θεωρήσουμε καλό ή κακό. Ήρωα ή προδότη. Μάλλον ο στόχος των δημιουργών είναι να παρουσιαστούν απλώς τα facts (όσο επιτρέπει κάτι τέτοιο η βιομηχανία του Hollywood) ώστε ο θεατής να αποφασίσει μόνος του αν ο Edward Snowden άνοιξε τα μάτια σε δισεκατομμύρια ανθρώπους ή αν ήταν προδότης για την χώρα του. Αν έχω δίκιο… καλή επιλογή εκ μέρους του.

Αδιαμφισβήτητα, ο Oliver Stone δεν είναι πλέον ο σκηνοθέτης που ήταν κάποτε. Σε αυτήν την περίπτωση θα τον χαρακτήριζα μάλλον απογοητευτικό. Καταφέρνει να πάρει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα και να το μετατρέψει σε κάτι άνευρο, ανούσιο και borderline βαρετό. Αν εξαιρέσουμε τον ευχάριστα αμφιλεγόμενο χειρισμό του πρωταγωνιστή και τα κάποια ωραία πλάνα, η ταινία προτείνεται μόνο για ένα χαλαρό βράδυ στο σπίτι. Keep your expectations to a minimum.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2/5

Για το Movie Heat,
Χριστίνα Ιωαννίδου

 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και κινηματογραφικά νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο: facebook.com/movieheat

 

 

 

 

Thessaloniki Arts and Culture, 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close