Νότες με φεγγάρι στους Βυζαντινούς Νερόμυλους της Πολίχνης

Νότες με φεγγάρι στους Βυζαντινούς Νερόμυλους της Πολίχνης

Οι Βυζαντινοί νερόμυλοι του δήμου Παύλου Μελά ανοίγουν τις πύλες τους την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013 και με ελεύθερη είσοδο προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη και στιχουργό Σταύρο Κουγιουμτζή.

byzantine watermill2

Υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού ο ερμηνευτής Ανδρέας Καρακότας με τη συνοδεία του θα «ντύσει» μουσικά έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους των Δυτικών Συνοικιών, χαρίζοντας μια μαγευτική αυγουστιάτικη φεγγαροβραδιά στους παρευρισκόμενους.

Ο δημιουργός με οδηγό τις κιθάρες και τα άλλα έγχορδα και πνευστά όργανα θα παρουσιάσει έντεχνα τραγούδια αλλά και μουσικό υλικό από τη μεγάλη δεξαμενή του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες με ρομαντική διάθεση θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον νυχτερινό ουρανό που θα φωτιστεί και σήμερα από το σεληνόφως.

Η μουσική παράσταση θα ξεκινήσει στις 21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση εντάσσεται στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Παύλου Μελά «Ζωή στη γειτονιά-Ομορφιά στην πόλη».

Βυζαντινοί Νερόμυλοι

Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων, ανοίξε και επίσημα τις πύλες του και περιμένει τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης για ένα περίπατο στην ιστορία.

neromyloi-thess

Στο Μυλοτόπι της Πολίχνης, που βρίσκεται στο συνοικισμό Μετεώρων, σώζονται πέντε Βυζαντινοί και Μεταβυζαντινοί νερόμυλοι που αποτελούν «κομμάτι» ενός υδρομυλικού συστήματος. Το ανάγλυφο παρουσιάζει ήπιες κλίσεις. Οι βοτανολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατέγραψαν διάφορα φυτά στη ρεματιά γύρω από τους νερόμυλους.

Το ρέμα δεν φιλοξενει΄έναν αριθμό φυτών που μας δίνουν μόνο αισθητική ευχαρίστηση αλλά αποτελεί επιπλέον μοναδικό καταφύγιο για σπάνια είδη. Ήδη, έχουν φτιαχτεί διάφοροι χώροι και μονοπάτια, έχουν διαμορφωθεί χώροι εισόδου και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ διαμορφώθηκε ένα υπαίθριο θέατρο 500 θέσεων. Οι νερόμυλοι αποτελούν την πιο κοινή μηχανή του Βυζαντίου και η οικονομική τοτς σημασία ήταν τεράστια. Το υδρομυλικό σύστημα αναπτύχθηκε κατά μήκος του ρέματος, το οποίο πήγαζε από το βουνό Χορτιάτης και κατέληγε στο Θερμαϊκό Κόλπο. Η λειτουργία του βασίζεται στη μετατροπή της δύναμης της.΄Ετσι μια επίσκεψη στους νερόμυλους Πολίχνης θα σας αποκαλύψει έναν ακόμα θησαυρό της θεσσαλονίκηs.

Διαβάστε επίσης

Close