Μαρία Μοντεσσόρι: 10 φράσεις με αξία

Μαρία Μοντεσσόρι: 10 φράσεις με αξία

1. Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει.

2. Η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή δεν είναι η ηλικία της πανεπιστημιακής μόρφωσης, αλλά η πρώτη, η περίοδος από τη γέννηση ως τα έξι.

3. Να είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε ένα παιδί που ζητάει κάτι και να μένετε μακριά όταν ένα παιδί βρίσκει αυτό που έψαχνε.

4. Η μεγαλύτερη επιτυχία ενός δασκάλου είναι να μπορέσει να πει: τα παιδιά πλέον εργάζονται σαν να μην υπάρχω ανάμεσά τους.

5. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα πιο αφύσικο από ένα υγιές παιδί που φέρεται δύστροπα.
Ένα παιδί που αναπτύσσεται φυσιολογικά θα είναι διαρκώς ευχάριστα απασχολημένο εάν έχει στα χέρια του μικρά αντικείμενα που μπορεί να τα χειρίζεται μόνο του, αντικείμενα που ελκύουν το ενδιαφέρον του.

6. Μπορεί να επιθυμούμε τόσο έντονα να εξελιχθούν σε εξαιρετικούς άνδρες και εξαιρετικές γυναίκες, που δεν παύουμε να τα διορθώνουμε και να τα αποθαρρύνουμε σε κάθε τους βήμα, χωρίς καθόλου να συνειδητοποιούμε ότι φέρουν μέσα τους τη δύναμη της δικής τους ανάπτυξης.

7. Εάν ένα παιδί είναι συνεχώς ντροπαλό, μαθαίνει να αισθάνεται ένοχο.

8. Εάν επαινείτε συχνά το παιδί σας, το μαθαίνετε να αξιολογεί σωστά τους άλλους.

9. Σεβαστείτε το παιδί τη στιγμή που ξεκουράζεται ή τη στιγμή που παρακολουθεί άλλους να εργάζονται ή όταν συλλογίζεται τι έχει κάνει ή τι θέλει να κάνει. Μην το κατευθύνετε ούτε να το αναγκάζετε σε άλλες μορφές δραστηριοτήτων.

10. Το να αφήνεις το παιδί να κάνει ό,τι θέλει όταν ακόμα δεν έχει αναπτύξει δυνάμεις ελέγχου είναι σαν να προδίδεις την ιδέα της ελευθερίας.

Διαβάστε επίσης

Close