14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Η Γενοκτονία των Ελλήνων Μικρασιατών της Μικράς Ασίας αποτελεί τμήμα της γενοκτονίας των Ελλήνων από το Τουρκικό Κράτος (Ανατολικοθρακιωτών, Μικρασιατών, Ποντίων). Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής.

Η 14η Σεπτεμβρίου με τον υπ΄αριθμ. 2345 Νόμο του Ελληνικού κράτους του έτους 1998 καθιερώθηκε ως ”Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος”.

Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, συμφορά του ελληνισμού διαχρονικά. Με την Συνθήκη της Λοζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Ανατολής εξαφανίστηκε ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια και περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ήρθαν υπό άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα.

Το σχεδόν χρεοκοπημένο Ελληνικό κράτος έπρεπε τάχιστα να στεγάσει και να περιθάλψει αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό. Επίσης η μικρασιατική εκστρατεία είχε συνολικά ως αποτέλεσμα 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες από ελληνικής πλευράς.

Χρέος τιμής λοιπόν σε όλους εκείνους τους Έλληνες που θυσιάστηκαν μπροστά στην Μεγάλη Ιδέα. Σε όσους άφησαν πίσω τα ελληνικά χώματα αιώνων και ως πρόσφυγες στον κυρίως ελλαδικό χώρο ξαναζωντάνεψαν τον ελληνικό πολιτισμό με τα ήθη τα έθιμα και τις αξίες τους.

Σε όλους αυτούς που μέσα από πολλές δυσκολίες κατάφεραν να εξελιχθούν σε ένα σημαντικό κομμάτι της τότε ελληνικής κοινωνίας και μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες να μεγαλουργήσουν αντάμα και να μας παραδώσουν την Ελλάδα που γνωρίζουμε σήμερα.

Μια χώρα με πολιτισμό, μια χώρα ενωμένη και μια χώρα που αντέχει και υπομένει όλες τις αντιξοότητες και βγαίνει πάντα ακόμα πιο δυνατή.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων Μικρασιατών αλλά και όλων των άλλων Ελλήνων (Ανατολικοθρακιωτών, Ποντίων) έχει αναγνωριστεί από τις παρακάτω χώρες:

08 Μαΐου 2013
Parliament of New South Wales (Australia) – Κοινοβούλιο της πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας (Αυστραλία)

24 Μαρτίου 2015
Armenian Parliament – Αρμενικό Κοινοβούλιο, Αρμενία

2015
Willoughby City Council, New South Wales– Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Willoughby της πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας, (Αυστραλία)

2015
State of South Dakota, Legislative Assembly – Πολιτεία Νότιας Ντακότα, Η.Π.Α.

2016
State of Iowa, Executive Department – Πολιτεία Αϊόβα, Η.Π.Α.

2017
State of Indiana, Executive Department – Πολιτεία Ιντιάνα, Η.Π.Α.

Μαρτίου 2019
State of Alabama – Πολιτεία Αλαμπάμα, Η.Π.Α.
(Η αμερικανική πολιτεία της Αλαμπάμα αναγνώρισε τη διάπραξη του ειδεχθούς εγκλήματος της γενοκτονίας σε βάρος των τεσσάρων εθνών:
Ελλήνων ((Ανατολικοθρακιωτών, Μικρασιατών, Ποντίων),
Αρμενίων,
Ασσυρίων
Αραμαίων

2019
State of New Jersey, Executive Department – Πολιτεία Νέας Υερσέης, Η.Π.Α.

14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Στους δήμους Νέας Ιωνίας Αττικής και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Αττικής έχουν ονομάσει το επετειακό έτος 2022 ως ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ σε συνεργασία με τους εκεί μικρασιατικούς συλλόγους.

Το ίδιο και στον δήμο Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας.

Επίσης και στο νησί της Λέρου το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου για το 2022, ως «ΕΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμός & Περιβάλλοντος (Ο.Π.Α.Π) δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης έχει τις εκδηλώσεις “100 Χρόνια μνήμης” – Χοροί & δρώμενα του ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Καλαμαριάς κ. Δαρδαμανέλη Ιωάννη, αποτελεί μέλος της ομάδας εργασίας για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, προετοιμασία, οργάνωση & συντονισμό των εκδηλώσεων του ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ για το έτος 2022 εν όψει της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή & την πυρπόληση της Σμύρνης.

Με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Κιουταχειωτών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς» συναντήθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση για θέματα γενικότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, όπως για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 2022.

Και στη Σαλαμίνα οι εκδηλώσεις θα έχουν τίτλο ΈΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Οι Μικρασιάτες μίλησαν.
Και θέλουν να βαδίσουν στο δρόμο της μνήμης.
Της Μικρασιατικής Μνήμης.
Του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Της Γενοκτονίας που υπέστησαν.

Επιθυμεί κανείς τη λήθη της γενοκτονίας;

 

Πηγές: 2022mikra-asia.blogspot.com, arxeion-politismou.gr, candiadoc.gr

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close