60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός θεσμός της χώρας είναι για ακόμα μία χρονιά γεγονός. Από 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου 2019, απολαμβάνουμε προβολές και εκδηλώσεις που παρουσιάζει το επετειακό, 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε όλες τις αίθουσες και τους συνεργαζόμενους χώρους. Προτού, όμως, επιλέξεις στα “τυφλά” τις ταινίες που θα δεις, εμείς προνοήσαμε και κάναμε για σένα μια έρευνα αγοράς, επιλέγοντας τις καλύτερες ταινίες της φετινής διοργάνωσης, σύμφωνα βέβαια με το δικό μας προσωπικό γούστο.

Ρίξε μια ματιά στο συνολικό πρόγραμμα, αλλά και στις παρακάτω ταινίες και σημείωσε αυτές που σου κίνησαν περισσότερο το ενδιαφέρον. Στη λίστα μας θα βρεις 13 ταινίες από το ελληνικό (5) και το διεθνές πρόγραμμα (8) και 4 από τις ταινίες μικρού μήκους.

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (Ελληνικές)

Ο Μάγκας (2018)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Ο δωδεκάχρονος Στρατής είναι ο μεγαλύτερος μάγκας της γειτονιάς. Είναι τόσο μάγκας, που όλοι τον φωνάζουν «Μάγκα». Σχεδόν όλοι δηλαδή. Το μόνο που του μένει, είναι να το αποδείξει. Σε αυτούς που δεν τον πιστεύουν. Σχεδόν σε όλους δηλαδή.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / 1 Νοεμβρίου, στις 17:15 & 10 Νοεμβρίου, στις 18:30

 

Index (2019)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Η βάρκα που θα μεταφέρει την οικογένεια του Ντάνα στην Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει, αλλά ο γιος του, ο Άλαν, φαίνεται να αρνείται να αφήσει το φορτηγό. Ο Ντάνα βλέπει πως το δάχτυλο του Άλαν έχει σφηνώσει στην καρότσα του φορτηγού. Πανικός κυριεύει τον Ντάνα και η απόγνωση κορυφώνεται καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μια τρομακτική απόφαση.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / 1 Νοεμβρίου στις 14:30 & 10 Νοεμβρίου στις 21:15

 

Υπνοβατώντας (2018)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα, η αφοσίωση ενός εφήβου και η αντίληψή του για τον έξω κόσμο δοκιμάζονται, καθώς πρέπει να βοηθήσει τη μητέρα του να γλιτώσει απ’ τον φανατικό πατριό του.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / 1 Νοεμβρίου, στις 14:30 & 10 Νοεμβρίου, στις 21:15

 

Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς (2019)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Ελλάδα, 2017. Η αδυναμία οικονομικής στήριξης του Άρη (πάσχοντα της νόσου του κινητικού νευρώνα / ALS) θέτει τη γυναίκα του, την Περσεφόνη, αντιμέτωπη με τα ανθρώπινα υπαρξιακά όρια. Πόσα χρόνια ταξίδι θέλει τελικά για να φτάσεις πραγματικά «σπίτι»;

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / 1 Νοεμβρίου, στις 14:30 & 10 Νοεμβρίου, στις 21:15

 


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (Μεγάλου Μήκους)

Cosmic Candy (2019)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Η Άννα, μια μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας σουπερμάρκετ, αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του. Την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται την πιθανή της απόλυση και ένα ρομαντικό ειδύλλιο για πρώτη φορά στη ζωή της. Και όλα αυτά υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας Κόσμικ Κάντι, της καραμέλας που σκάει στο στόμα.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Ολύμπιον / 6 Νοεμβρίου, στις 18:00 & Τζον Κασσαβέτης / 7 Νοεμβρίου, στις 22:30

 

Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών (2019)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Δύο γυναίκες, μια αστυνομικός και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Όταν ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω-κάτω στη μικρή τους πόλη και πυροδοτεί έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών, που μέχρι χτες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Η συνάντησή τους μπορεί να είναι η σωτηρία τους.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / 5 Νοεμβρίου, στις 20:00 & Σταύρος Τορνές / 5 Νοεμβρίου, στις 20:30

 

Πολιορκία στην οδό Λίπερτη (2019)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Η οικονομική κρίση τούς στέρησε τα πάντα εκτός από το σπίτι τους. Σήμερα κινδυνεύει και αυτό. Αυτή τη φορά όμως είναι διατεθειμένοι να παλέψουν, σαν μια οικογένεια που δεν έχει τίποτα να χάσει…

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / 6 Νοεμβρίου, στις 20:00 & 7 Νοεμβρίου, στις 15:00 & Χρήστος Τσακίρης / 8 Νοεμβρίου, στις 20:00

 

Μελτέμ (2019)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

‘Ενα χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Έλενα, νεαρή Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής, επιστρέφει στη Λέσβο με τον Νασίμ και τον Σεκού, δυο φίλους της από τα παρισινά προάστια. Το πρόγραμμα των διακοπών ανατρέπεται όταν συναντούν τον Ελιάς, ένα νεαρό Σύρο πρόσφυγα που έφτασε πριν λίγο καιρό στο νησί…

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / 2 Νοεμβρίου, στις 17:30 & Χρήστος Τσακίρης / 4 Νοεμβρίου, στις 20:00

 

Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό (2019)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

O Άρης είναι ένα πετυχημένο στέλεχος μιας μεγάλης εμπορικής εταιρείας. Η ζωή του θα αλλάξει οριστικά όταν πληροφορηθεί πως είναι φορέας ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού, θανατηφόρου μόνο για τις γυναίκες. Η ελπίδα για τη δημιουργία ενός εμβολίου μετατίθεται πάνω του, καθώς θα πρέπει να βρει ποια από τις πρώην σχέσεις του τού μετέδωσε το αρχικό στέλεχος του ιού. Ο Άρης ξεκινάει ένα υπαρξιακό ταξίδι συναντήσεων με τις πρώην του, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των επιλογών του.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / 8 Νοεμβρίου, στις 19:45 & 10 Νοεμβρίου, στις 16:00 & Δημοτικό Θέατρο Συκεών/ 9 Νοεμβρίου, στις 20:15

 


ΔΙΕΘΝΕΣ (Μεγάλου Μήκους)

Υπογραφή: Σερζ (Αργεντινή, ΗΠΑ, Λίβανος)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Το πλοίο της καριέρας έχει σαλπάρει για τον γοητευτικό αλλά επαγγελματικά ξοφλημένο πενηντάχρονο ηθοποιό Σέρχιο Γκάρσες από την Αργεντινή. Στα νιάτα του είχε ηχογραφήσει έναν δίσκο με διασκευές από τραγούδια του Σερζ Γκενσμπούργκ, με τον οποίο πιστεύει πως δεν μοιράζεται μόνο μια ελαφρά ομοιότητα και τα ίδια αρχικά, αλλά και την ίδια αχαλίνωτη γοητεία. Καθώς κοντοζυγώνει ο τελικός του Μουντιάλ που θα φέρει την Αργεντινή αντιμέτωπη με τη Γερμανία, παρασύροντας το Μπουένος Άιρες σε ντελίριο ανυπομονησίας, η κακοτυχία του Σέρχιο χτυπάει κόκκινο. Ένα sui generis κοκτέιλ που συνδυάζει ανορθόδοξη δραμεντί, φάρσα μυστηρίου και σουρεάλ μαύρη κωμωδία, με μία δόση ανελέητου σαρκασμού.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Μακεδονικόν / 3 Νοεμβρίου, στις 15:30 & Ολύμπιον / 4 Νοεμβρίου, στις 12:45

 

Παράθυρο στη θάλασσα (Ισπανία, Ελλάδα)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Αντιμέτωπη με συνταρακτικά νέα σχετικά με την υγεία της, η πενηνταπεντάχρονη Μαρία, αποφασίζει να ταξιδέψει από το Μπιλμπάο στην Ελλάδα, παραβλέποντας τις συμβουλές του γιου της και των γιατρών. Όταν φτάνει στη Νίσυρο, η Μαρία θα βυθιστεί στις κρυμμένες ομορφιές του νησιού, βρίσκοντας γαλήνη αλλά και έναν απροσδόκητο έρωτα. Ένα φωτεινό πορτρέτο μιας γυναίκας που τολμά να αδράξει τη μέρα με τους δικούς της όρους. Μια συγκινητική ιστορία για την απώλεια, την αγάπη, τη ζωή που ανοίγεται στον ορίζοντα της συντροφικότητας.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη / 6 Νοεμβρίου, στις 20:45 & Μακεδονικόν / 7 Νοεμβρίου, στις 20:15

 

Παπίσα (Γαλλία, Αλγερία, Βέλγιο, Κατάρ)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Αλγερία, 1997. Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, φέρνοντας την αυταρχική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τρομοκρατικές ομάδες φονταμενταλιστών, που επιθυμούν να μετατρέψουν τη χώρα σε θεοκρατικό ισλαμικό κράτος. Σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον, οι γυναίκες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τον ατελείωτο κατάλογο απαγορεύσεων γίνονται αντικείμενο βίαιων επιθέσεων και διώξεων. Μια νεαρή φοιτήτρια, παθιασμένη με τη μόδα, αποφασίζει να επαναστατήσει από το δικό της μετερίζι. Πείθει τις γυναίκες που φοιτούν στο πανεπιστήμιό της να διοργανώσουν μια επίδειξη μόδας, η οποία αποκτά συμβολικές διαστάσεις αντίστασης ενάντια στον σκοταδισμό.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Μακεδονικόν / 1 Νοεμβρίου, στις 18:00 & Ολύμπιον / 9 Νοεμβρίου, στις 12:00 & Χρήστος Τσακίρης / 10 Νοεμβρίου, στις 20:15

 

Σκανδιναβική Σιωπή (Εσθονία, Γαλλία, Βέλγιο)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Ένα ψυχολογικό δράμα σε τρεις πράξεις – τρεις διαφορετικές οπτικές της ίδιας ιστορίας, το οποίο έχει στο επίκεντρό του μια απόπειρα αδελφικής επανασύνδεσης. Σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας που διατρέχει το υπνωτιστικό χειμωνιάτικο τοπίο, δύο αδέλφια αναπλάθουν ένα βίαιο περιστατικό του παρελθόντος, το οποίο τους έχει κληροδοτήσει ένα ασήκωτο ψυχολογικό φορτίο. Οι πληγές τους λαχταρούν την επούλωση, οι λέξεις και τα αισθήματα πρέπει να γεμίσουν τα κενά. Η αρχοντική απάθεια του απόκοσμου τοπίου αντιπαραβάλλεται με την εγγενή αδυναμία της ανθρώπινης επικοινωνίας, σε μια καθηλωτική εξερεύνηση της –τόσο ξεχωριστής– σκανδιναβικής σιωπής.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Μακεδονικόν / 9 Νοεμβρίου, στις 18:00 & Τώνια Μαρκετάκη / 10 Νοεμβρίου, στις 20:00

 

Αόρατος (Λιθουανία, Λετονία, Ουκρανία, Ισπανία)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Έχοντας αποχαιρετήσει εδώ και χρόνια τις ένδοξες μέρες του ως χορευτή, ο Γιόνας βάζει μπρος ένα πανούργο σχέδιο για να επανέλθει στο προσκήνιο: προσποιείται πως είναι τυφλός και παίρνει μέρος σε ένα τηλεοπτικό χορευτικό σόου, όπου θα γνωρίσει τη δόξα εκ νέου, χάρη στην υποτιθέμενη αναπηρία του. Η ύβρις του ωστόσο δεν θα περάσει στα τυφλά, και η νέμεσις θα τον βρει ενσαρκωμένη στο πρόσωπο του Βίτας, ο οποίος έχει μόλις βγει από τη φυλακή και γυρεύει εκδίκηση. Μια ιστορία για τη συγχώρεση που παραμένει στο σκοτάδι, όταν επιλέγουμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στην αλήθεια της ευθύνης.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Μακεδονικόν / 3 Νοεμβρίου, στις 20:30 & Παύλος Ζάννας / 10 Νοεμβρίου, στις 23:30

 

Ο προδότης (Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία, Γερμανία)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μαίνεται μεταξύ των αφεντικών της σισιλιάνικης Μαφίας. Ο Τομάζο Μπουσέτα, στέλεχος της Μαφίας, αναζητά καταφύγιο στη Βραζιλία, καθώς το ξεκαθάρισμα λογαριασμών έχει ξεκληρίσει όλους τους συμμάχους που είχε. Μετά τη σύλληψή του από τη βραζιλιάνικη αστυνομία και την έκδοσή του στην Ιταλία, ο Μπουσέτα οδηγείται σε μια απόφαση που άλλαξε τον ρου της σύγχρονης ιταλικής ιστορίας. Κανονίζει συνάντηση με τον δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε και αποκηρύσσει τους όρκους πίστης προς την Κόζα Νόστρα. Είναι πλέον ένας προδότης…

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Ολύμπιον / 7 Νοεμβρίου, στις 20:30

 

Νυχτωδία (Ολλανδία, Βέλγιο)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις

Μια μέρα πριν την έναρξη των γυρισμάτων της πρώτης του ταινίας, ένας νεαρός και φιλόδοξος σκηνοθέτης πασχίζει να βάλει τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους. Ο χρόνος πιέζει αμείλικτα, οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους και οι συνεργάτες του έχουν αμέτρητες απορίες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η συναισθηματική και οικογενειακή ζωή του βρίσκεται στα τάρταρα. Έχοντας αγγίξει τα όρια της απελπισίας, ξεχύνεται στους δρόμους και βυθίζεται σε έναν ονειρώδη νυχτερινό λαβύρινθο. Καθώς αναζητά τον μίτο της έμπνευσης, η φαντασία αρχίζει να υποκαθιστά την πραγματικότητα.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Παύλος Ζάννας / 6 Νοεμβρίου, στις 15:15 & Φρίντα Λιάππα / 8 Νοεμβρίου, στη 13:00

 

Ο φάρος (Η.Π.Α.)

60ο ΦΚΘ | Ξεχωρίσαμε 13 + 4 ταινίες που αξίζει να δεις
180423_A24_Day_03B_0897.jpg

Δύο άνδρες βλοσυροί και λιγομίλητοι επωμίζονται τη λειτουργία ενός απομονωμένου φάρου. Ο Τομ, βετεράνος ναυτικός με σκοτεινά μυστικά, φροντίζει το φως να εκπέμπει, ευθύνη που καθορίζει την ιεραρχία. Ο Έφραμ αναλαμβάνει τις ταπεινές δουλειές, νιώθοντας σταδιακά αποστροφή για τον σαρκασμό και την κυκλοθυμία του Τομ. Η απώλεια συντεταγμένων, η παράνοια και το ποτό θα πάρουν τα ηνία, καθώς το μοναχικό δίδυμο ακροβατεί ανάμεσα στο μίσος και στη συντροφικότητα. Ένας χορός παραισθήσεων και χειροπιαστού φόβου, που διαχέεται στο εκτυφλωτικό ασπρόμαυρο, αποκαλύπτοντας την πιο τρομακτική συνθήκη: την ίδια την πραγματικότητα. Μια δεσμίδα φωτός που τεμαχίζει το σκοτάδι θα αποδειχτεί πιο ανατριχιαστική και από το έρεβος.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Αίθουσα Φρίντα Λιάππα / 8 Νοεμβρίου, στις 22:45

 

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης