The Huntsman: Winter's War, κριτική ταινίας

The Huntsman: Winter’s War, κριτική ταινίας

 

Σκηνοθεσία: Cedric Nicolas-Troyan

Ηθοποιοί: Chris Hemsworth, Jessica Chastain, Charlize Theron, Emily Blunt, Nick Frost, Rob Brydon, Alexandra Roach, Sheridan Smith, Sam Claflin, Colin Morgan, Sope Dirisu, Sam Hazeldine, Conrad Khan, Niamh Walter

 

Κριτική: Άγγελος Νομικός & Χριστίνα Ιωαννίδου, Movie Heat

Ladies and gentlemen, προσδεθείτε: H πρώτη combo κριτική στο Movie Heat είναι γεγονός! Το συγγραφικό ταλέντο των Ιωαννίδου – Νομικός για πρώτη φορά σε ένα πληκτρολόγιο! Stay tuned, γιατί στα επερχόμενα αφιερώματα του Movie Heat θα ακολουθήσουν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί με όλα τα μέλη της ομάδας! Στα της ταινίας τώρα…

Το καλοκαίρι του 2012, όταν η εποχή “reimagining live-action fairy tales” βρισκόταν ακόμα στα σκαριά της και πολλές εταιρίες έβγαζαν στις μεγάλες οθόνες τις δικές τους εκδοχές πολλών παραμυθιών (“Alice in Wonderland” (2010), “Jack the Giant Slayer” (2013), “Oz the Great and Powerful” (2013), κ.ά.), η Universal έβγαλε τη δική της version της Χιονάτης, με τίτλο “Snow White and the Huntsman”, η οποία αποδείχτηκε πετυχημένη εισπρακτικά ($397 εκατομμύρια δολλάρια παγκοσμίως) αλλά γρήγορα ξεχάστηκε από το μυαλό των απανταχού φαν ταινιών του fantasy genre. Τέσσερα χρόνια μετά, η Universal μας φέρνει το sequel, έχοντας αφαιρέσει τα δύο κυριότερα στοιχεία του προηγούμενου μέρους: το σκηνοθέτη Rupert Sanders και την πρωταγωνίστρια Kristen Stewart.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Ο κυνηγός Eric (Chris Hemsworth), έχοντας νικήσει την κακιά Βασίλισσα Ravenna (Charlize Theron) και θρηνώντας ακόμα το χαμό της αγαπημένης του Sara (Jessica Chastain), αναλαμβάνει να βρει ποιος έκλεψε το Μαγικό Καθρέφτη και να τον φέρει πίσω προτού αυτός πέσει στα χέρια της Βασίλισσας του Πάγου, Freya (Emily Blunt).”

Ο κύριος Cedric Nicolas-Troyan, second unit director και στο προηγούμενο “Snow White…” αλλά και στο σαφώς καλύτερο “Maleficent” (2014), αναλαμβάνει τα σκηνοθετικά ηνία και, πέρα από 2 – 3 σκηνές (πρώτη εμφάνιση της Freya ως Βασίλισσα του Πάγου – βλέπε Elsa & μεταμόρφωση της Ravenna μετά την έξοδό της από τον καθρέφτη), περνά απαρατήρητος. Ευκολόπεπτες σκηνές δράσης, τυπικά πλάνα και γενικά μια σκηνοθεσία copy/paste χολυγουντιανών action/fantasy ταινιών. Σεναριακά, η ταινία στα ίδια επίπεδα με τον προκάτοχό της: flat σενάριο από τους Evan Spiliotopoulos (“The Nutty Professor” (2008) & “Hercules” (2014) ) και Craig Mazin (“The Hangover Part II” (2011) & “The Hangover Part III” (2013) ), περισσότερο αλλά άνοστο χιούμορ σε σχέση με το προηγούμενο μέρος, και, σε γενικές γραμμές same old, same old.

Toν Hemsworth μπορεί να τον παράτησε η Stewart στο sequel, αλλά τώρα τον πλαισιώνουν 3 γυναικάρες: για πρώτη φορά on board οι Jessica Chastain & Emily Blunt και φυσικά επιστρέφει από το πρώτο μέρος η χρυσή οπτασία που ακούει στο όνομα Charlize Theron. O μεν Thor τυπικά καλός και στιβαρός hero της ταινίας, τα δε κορίτσια επίσης ευχάριστες (πολύ ευχάριστες αγόρια!) προσθήκες στο έργο. Η Theron υποδύεται ελαφρώς γραφικά το ρόλο της και δη στα bitchy σημεία της ερμηνείας της, η Chastain έχει ικανοποιητική χημεία με τον Hemsworth, ενώ η πολυαγαπημένη Blunt κλέβει ξεκάθαρα την παράσταση. Πετάμε στο cast και 3 – 4 νάνους (Nick Frost, Rob Brydon, Alexandra Roach & Sheridan Smith), ένα cameo από τον αγαπητικό της Χιονάτης Prince Charming (o απανταχού παρών σε κάθε franchise Sam Claflin) και έτοιμο το fantasy fairy tale σας!

Στην αντιπέρα όχθη τώρα, εφέ, σκηνικά και κοστούμια top-notch, παρά το μειωμένο budget της ταινίας ($115 εκατομμύρια σε σύγκριση με τα $175 που κόστισε το πρώτο μέρος). Εντυπωσιακό cgi, ειδικά στις σκηνές που αφορούν τα hocus pocus των 2 Bασιλισσών (Theron & Blunt) και μαγευτικά τοπία από το κατεξοχήν birthplace των παραμυθιών, την Αγγλία (τα γυρίσματα έγιναν στα Waverley Abbey & Windsor Great Park στην περιοχή Surrey) συνθέτουν ένα οπτικά παραμυθένιο τοπίο. Σε όλο αυτό να προσθέσουμε την εκπληκτική δουλειά της βραβευμένης με 3 Oscar (και πολύ λίγα είναι) Colleen Atwood (“Sleepy Hollow” (1999), “Chicago” (2002), “Memoirs of a Geisha” (2005), “Into the Woods” (2014), κ.ά.), η οποία έντυσε ενδυματολογικά και την πρώτη ταινία. Η αντίθεση στα υπέροχα κοστούμια των 2 Βασιλισσών είναι ενδεικτική του χαρακτήρα τους (ασημί και γκρι για την παγερή Freya και εκτυφλωτικό χρυσό για την απολύτως vain Ravenna) και φυσικά ενδεικτική του πώς μια ενδυματολόγος που ξέρει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά της μπορεί να δώσει glamour και γόητρο σε μια αρκετά μέτρια ταινία.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, παρά τα κάποια καλά στοιχεία, ειδικά στους τεχνικούς τομείς, το “The Huntsman: Winter’s War” είναι ένα αχρείαστο sequel σε ένα – εδώ που τα λέμε – αχρείαστο 1st part to begin with. Το franchise είχε άδοξο τέλος (η ταινία ήδη θεωρείται box office bomb) οπότε το μάθημα που παίρνουμε εδώ είναι το εξής: Συνεχίστε να βγάζετε “Fast & Furious” εκεί στη Universal και αφήστε τα fairy tales στην Disney.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2/5

 

Για το Movie Heat,
Άγγελος Νομικός & Χριστίνα Ιωαννίδου

 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και κινηματογραφικά νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο: facebook.com/movieheat

 

 

 

 

Thessaloniki Arts and Culture,

 

 

Διαβάστε επίσης

Close