The Man Who Knew Infinity, κριτική ταινίας

The Man Who Knew Infinity, κριτική ταινίας

 

Σκηνοθεσία: Matthew Brown

Ηθοποιοί: Dev Patel, Devika Bhise, Jeremy Irons, Toby Jones, Stephen Fry, Malcolm Sinclair, Jeremy Northam, Kevin McNally, Padraic Delaney, Richard Cunningham, Anthony Calf, Enzo Cilenti, Arundhati Nag

 

Κριτική: Μαίρη Πουτιού, Movie Heat

Δεκαέξι χρόνια με την πρώτη του (και μοναδική μέχρι τώρα) μεγάλου μήκους ταινίας, που ακούει στο όνομα “Ropewalk” (2000), ο Matt Brown, ακολουθώντας την πρόσφατη μανία της παραγωγής βιογραφικών ταινιών, επιστρέφει με μια δραματική βιογραφική ταινία, το “The Man Who Knew Infity”.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Η ιστορία του Ινδού Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) που κατάφερε μέσα στα λίγα χρόνια ζωής του (πέθανε στα 32 του) να αφήσει ένα σπουδαίο έργο το οποίο ακόμη απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Το αφηγηματικό βάρος πέφτει κυρίως στη σχέση της απρόβλεπτης μαθηματικής ιδιοφυΐας με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge, G. H. Hardy (Jeremy Irons), ο οποίος τον έφερε στην Αγγλία, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναγνωριστεί παγκοσμίως το έργο του.”

O Dev Patel, που έγινε γνωστός από το πολυβραβευμένο “Slumdog Millionaire” (2008), καθώς και από τις εμφανίσεις του στα “The Best Exotic Marigold Hotel” (2012), “Chappie” (2015) και “The Second Best Exotic Marigold Hotel” (2015), εμφανίζεται πλέον δίπλα στον Jeremy Irons και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Matt Brown, προκειμένου να ενσαρκώσει τον Ινδό μαθηματικό Srinivasa Ramanujan. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ζωή του Ramanujan μεταφέρεται στο κινηματογραφικό πανί. Το 2014, ο Ινδός σκηνοθέτης Gnana Rajasekaran κινηματογραφεί τη δική του οπτική γύρω από τη ζωή του γνωστού μαθηματικού. Η εκδοχή του Brown, φυσικά, λόγω πετυχημένου cast, ευστοχότερου marketing και παγκόσμιας διανομής καταλαμβάνει την ολοκληρωτική αναγνώριση για το φόρο τιμής στον Srinivasa Ramanujan.

Η ταινία καλύπτει μια πληθώρα από τις πτυχές της ζωής του Ramanujan, αφενός κάνοντας αναφορά στις πολιτιστικές διαφορές και το ρατσισμό κατά τις αρχές του 20ου αιώνα, που δυσκόλεψαν την ομαλή του πορεία στο χώρο της επιστήμης, αφετέρου δείχνοντας τα προσωπικά και οικογενειακά δράματα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψυχολογική και σωματική του υγεία. Όσο προχωρά η ταινία, όμως, τόσο καταλαβαίνουμε πως η έντονη και υπερβολική παρουσία του Jeremy Irons, ως G. H. Hardy, καταναλώνει σημαντικό χρόνο από την ιστορία και κλέβει λίγο από το φως του πρωταγωνιστή Ramanujan. Το αποτέλεσμα απαρτίζεται από ένα μείγμα προσωπικού/επαγγελματικού δράματος, με μια ιδέα ιστορικών γεγονότων και εμπόλεμης κατάστασης και μια δόση σημαντικών μαθηματικών ανακαλύψεων. Αυτό που σώζει και επισκιάζει τα στοιχεία αυτά είναι η χημεία των Irons και Patel, που με την ιδιαίτερη συνεργασία τους μας κάνουν ένθερμους υποστηρικτές τους, ενώ οι αισθητικές και μουσικές επιλογές του Brown συνθέτουν ένα κολάζ με όμορφη αισθητική και… μαθηματική ακρίβεια.

Μην προσδοκείτε να παρακολουθήσετε ένα βιογραφικό έπος ανάλογου βεληνεκούς με το “The Theory of Everything” (2014), παρόλο που με την πρώτη ματιά παραπέμπουν σε μια παρόμοια προσέγγιση. Αποτελεί, ωστόσο, μια καλή επιλογή για την εβδομαδιαία βόλτα σας στο σινεμά. Καλή προβολή!

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3/5

 

Για το Movie Heat,
Μαίρη Πουτιού

 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και κινηματογραφικά νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο: facebook.com/movieheat

 

 

 

 

Thessaloniki Arts and Culture,

 

 

Διαβάστε επίσης

Close