Truth, κριτική ταινίας

Truth, κριτική ταινίας

 

Σκηνοθεσία: James Vanderbilt

Ηθοποιοί: Cate Blanchett, Robert Redford, Topher Grace, Dennis Quaid, Elisabeth Moss, Bruce Greenwood, David Lyons, John Benjamin Hickey, Stacy Keach

 

Κριτική: Μαίρη Πουτιού, Movie Heat

Φαίνεται πως οι ταινίες που επικεντρώνονται σε πολιτικά και κοινωνικά σκάνδαλα, έχουν αποκτήσει την τιμητική τους τα τελευταία χρόνια. Την ίδια περίοδο με το οσκαρικό “Spotlight” (2015), κυκλοφόρησε στις αμερικανικές αίθουσες και το “Truth”, το οποίο μετά από μπόλικες αναβολές της ημερομηνίας κυκλοφορίας του, ήρθε και στα ελληνικά σινεμά.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “ Όταν λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2004 η ειδησεογραφική εκπομπή του CBS “60 Minutes” αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία για τη στρατιωτική θητεία του George Bush, οι υπεύθυνοί της (Cate Blanchett & Robert Redford) μπαίνουν αμέσως στο στόχαστρο, κατηγορούμενοι για μεροληψία και παραποίηση στοιχείων.”

Ο James Vanderbilt, που έχει υπογράψει το σενάριο αρκετών κινηματογραφικών επιτυχιών (“Zodiac” (2007), “The Amazing Spider-Man” (2012), “White House Down” (2013) ), αποφασίζει για πρώτη φορά να τεστάρει τις ικανότητές του στη σκηνοθεσία. Το “Truth” είναι ουδέτερο σκηνοθετικά, πιθανότατα για να κρατήσει όσο γίνεται και μια ουδέτερη στάση απέναντι σε αυτά που εξιστορεί. Προσπαθώντας όμως για το καλύτερο οδηγεί το θεατή να πιστεύει πως τελικά θα δει την αλήθεια… μέχρι που αναρωτιόμαστε αν ο πομπώδης και έντονος αυτός τίτλος ταιριάζει πραγματικά σε αυτό το φιλμ. Καθώς ένα μεγάλο σκάνδαλο ξεδιπλώνεται μπροστά μας και αμφιβολίες μερικώς υποκινούμενες από πολιτικά παιχνίδια κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους, η ταινία φαίνεται να μην οδηγεί τους χαρακτήρες στην πραγματική λύτρωση και η αίσθηση που αφήνει μετά το τέλος της υποδηλώνει μια πικρή συνέχεια που παραλείπεται.

Η ταινία προκάλεσε αντιδράσεις σε μερικούς θεατές, που αμφισβητούν την ακεραιότητά της απέναντί στα γεγονότα. Οι αντιδράσεις αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογοημένες, αν όμως δούμε αυτή την ταινία καθαρά κινηματογραφικά η εικόνα της μπορεί να αλλάξει ριζικά. Η Cate Blanchett καταφέρνει να προσεγγίσει με απόλυτη επιτυχία το ρόλο της Mary Mapes, τονίζοντας το δυναμισμό της Aμερικανίδας δημοσιογράφου, αλλά προσθέτοντας και το δραματικό στοιχείο στις ποσότητες που πρέπει. Απέναντί της ο Robert Redford, στο ρόλο του Dan Rather, μας θυμίζει τα όμορφα πράγματα που μπορούν να προκύψουν, όταν στο κινηματογραφικό πανί συναντιούνται δύο τόσο σημαντικά και σπουδαία ονόματα. Η χημεία Redford – Blanchett αποτελεί το στοιχείο-κλειδί για την επιτυχία της ταινίας, αλλά δεν είναι σε θέση να αποκρύψει τα ισχυρά μελανά της σημεία.

Προτείνεται στους λάτρεις των πολιτικών ταινιών και σε αυτούς που αναζητούν έντονα τροφή για σκέψη. Καλή προβολή!

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2.5/5

 

Για το Movie Heat,
Μαίρη Πουτιού

 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και κινηματογραφικά νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο: facebook.com/movieheat

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close