"Οι Μήνες" | Η μοναδική διαδραστική παράσταση που αλλάζει κάθε μήνα

“Οι Μήνες” | Η μοναδική διαδραστική παράσταση που αλλάζει κάθε μήνα

H μοναδική διαδραστική παράσταση “Οι Μήνες” που αλλάζει κάθε μήνα έρχεται στο Βαφοπούλειο! Η παράδοση συναντήθηκε με το σήμερα σε μια μουσικοπαιδαγωγική παράσταση που δημιούργησε η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς.

“Η παράσταση “Η κυρα-καλή και οι 12 μήνες” είναι μία ωδή στην ευγένεια, στο χαμόγελο, στην καλοσύνη, που όσο περνούν τα χρόνια λιγάκι ξεχνάμε. Πέρα από αυτό όμως, μέσα από την παράσταση γυρίζουμε πίσω στις ρίζες μας, στη λαϊκή παράδοση, στα έθιμα και τα παιχνίδια του τόπου μας που όλοι μεγαλώσαμε,λίγο-πολύ, με αυτά. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι πως κάθε μήνα οι θεατές θα παρακολουθήσουν μια διαφορετική παράσταση! Τον Δεκέμβριο θα ακούσουν και θα μεταμορφωθούν σε καλικαντζαράκια ενώ το Μάρτιο θα υποδεχτούν τα χελιδόνια και θα τραγουδήσουν για την άνοιξη!” λέει η Ντία Ζούρα μία εκ των πρωταγωνιστών.

Κάθε μήνας και μια γιορτή…στοιχεία από τη λαογραφία, γλωσσοδέτες, παροιμίες, παραδοσιακά έθιμα και τραγούδια, γίνονται παιχνίδια, που αλλάζουν όπως αλλάζουν και οι μήνες.

 

Τι να περιμένουμε λοιπόν στην παράσταση του Φεβρουαρίου; 
“Ο  κουτσοφλέβαρος, ο Φεβρουάριος δηλαδή, μας φέρνει τις απόκριες! Έτσι λοιπόν θα αναβιώσουμε έθιμα των αποκριών. Θα γίνουμε κουδουνάτοι, θα τρίψουμε το πιπέρι αλλά θα τραγουδήσουμε και για την Αμυγδαλιά, το δέντρο που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άνοιξη!”.

Xωράνε τα παραδοσιακά έθιμα στη σύγχρονη πραγματικότητα; Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά την παράδοση; “Την κουβαλάνε μέσα τους. Όλοι μας την κουβαλάμε. Οι ρυθμοί μιας πόλης και η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχουν απομακρύνει λιγάκι από αυτήν αλλά τη συναντάμε συχνά σε έθιμα, παιχνίδια, παραμύθια και τραγούδια, και πιστεύω πως στα παιδιά φαίνεται οικεία-και διασκεδαστική!”.

 

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο Βαφοπούλειο
Τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση.Για παιδιά από 3 χρονών!

 

📌Σάββατο 1 Φεβρουαρίου
Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Βαφόπουλου 5
Έναρξη: 18.00

Κείμενο: Γιάννης Βαρβαρέσος, Μιχαήλ Νικολάου
Σύλληψη ιδέας – έρευνα – επιλογή μουσικής: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Επιμέλεια λαογραφικού υλικού: Ελένη Τσιούτσια – Λουλάκη
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Σκηνοθεσία: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Τάσος Ράτζος
Σκηνικό – κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Κωνσταντίνος Λάζος
Διδασκαλία τραγουδιών: Δάφνη Καμένου, Αφροδίτη Νικολιουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη – Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Βαρβαρέσος
Κατασκευές: Βασίλης Μπατσίλας
Παίζουν: Ντία Ζούρα, Χρήστος Λοΐζος, Έλενα Μιχαηλίδη.

➡️Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Πληροφορίες – κρατήσεις: 6981-720981

Διαβάστε επίσης

Close