Χειμερινοί Προορισμοί: 5 ορεινά χωριά που αξίζει να επισκεφτείς

Χειμερινοί Προορισμοί: 5 ορεινά χωριά που αξίζει να επισκεφτείς

Οι γιορτές που πλησιάζουν είναι μια καλή ευκαιρία για μονοήμερες ή διήμερες εξορμήσεις σε όμορφα, γραφικά χωριά που απέχουν μόνο λίγη ώρα από τον τόπο διαμονής. Βόλτες στα πετρόκτιστα σοκάκια, θέα από ψηλά, ζεστός καφές ή σοκολάτα δίπλα στο τζάκι και ατέλειωτοι περίπατοι σε μονοπάτια ή και σκι, αν προσφέρεται η περιοχή.

Εμείς συγκεντρώσαμε εδώ 5 ορεινά χωριά που βρίσκονται στην βόρειο τμήμα της χώρας και τα προτείνουμε για μικρές εκδρομές σε όσους βρίσκονται κοντά ή για περισσότερες ημέρες σε όσους χρειάζεται να διανύσουν μερικά χιλιόμετρα για να τα επισκεφτούν.

 

Συρράκο

Χειμερινοί Προορισμοί: 5 ορεινά χωριά που αξίζει να επισκεφτείς

Το Συρράκο στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραποτάμου του Καλαρρύτικου και απέναντι του αντικρίζει τα Τζουμέρκα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μ., επάνω στην πλαγιά του όρους Λάκμα ( γνωστό και ως Περιστέρι), 85 χλμ. μακριά από τα Ιωάννινα. Είναι εξαιρετικά γραφικό χωριό, με γκρίζα, πέτρινα σπιτάκια, τα οποία διαθέτουν πλήρη ομοιομορφία στην αρχιτεκτονική τους. Μπορείς να περιηγηθείς με τα πόδια μέσα στο χωριό, μιας και δεν επιτρέπονται τα μηχανοκίνητα οχήματα και να πας στους καταρράκτες, όπου μπορείς να επιδοθείς σε canyoning, αν αγαπάς τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Που να μείνεις: Στο υπέροχο παραδοσιακό κατάλυμα «Συρράκο» ή στον ξενώνα Casa Calda

Που να φας: Στο Καφέ-Μεζεδοπωλείο Σάρικα ή την Άκανθο, που βρίσκεται στους Καλαρρύτες, τους οποίους έτσι κι αλλιώς θα επισκεφτείς 

 

Σαμαρίνα

Χειμερινοί Προορισμοί: 5 ορεινά χωριά που αξίζει να επισκεφτείς

Η Σαμαρίνα ανήκει στο Νομό Γρεβενών και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450-1.500 μ. στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα. Θεωρείται το ψηλότερο χωριό σε όλα τα Βαλκάνια. Στο χωριό υπάρχουν πέτρινες βρύσες, με παγωμένα νερά, ενώ μπορείς να κάνεις πεζοπορία στη «Δρακόλιμνη» του Σμόλικα, στην Κοιλάδα του Διαβόλου και να δεις από κοντά τον μεγάλο καταρράκτη του Σμόλικα. 15 χλμ. από το χωριό βρίσκεται το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

 

Που να μείνεις: Στον παραδοσιακό ξενώνα La Noi

Που να φας: Στην ξακουστή ταβέρνα «Ο Μπαρμπα-Μιχάλης» και να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το χειροποίητο κοντοσούβλι

 

Δίλοφο

Χειμερινοί Προορισμοί: 5 ορεινά χωριά που αξίζει να επισκεφτείς

Το Δίλοφο είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. Αξίζει να δεις την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη το 1850, αλλά και το Αρχοντικό Μακρόπουλου, με ύψος 13,5 μ.

Που να μείνεις: Στον πανέμορφο ξενώνα Γαία ή στο κουκλίστικο Αίθριο

Που να φας: Στο παραδοσιακό καφενείο – ταβερνείο Λίθος ή αλλιώς, «Στου Τάκη». Εναλλακτικά, στο Στέκι του Ορέστη

 

Βογατσικό

Χειμερινοί Προορισμοί: 5 ορεινά χωριά που αξίζει να επισκεφτείς

Το Βογατσικό είναι ιστορικό, ορεινό χωριό του Νομού Καστοριάς και βρίσκεται σε υψόμετρο 777 μ. Περιβάλλεται από τον ποταμό Αλιάκμονα, ενώ από εκεί καταγόταν η οικογένεια Δραγούμη. Στο χωριό αξίζει να δεις την μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, το δημοτικό σχολείο που χτίστηκε το 1917, καθώς και τα 16 ξωκλήσια.

Που να μείνεις: Στον Ξενώνα Γαλιλαίος

Που να φας: Στο Γραμμόφωνο, στην Καστοριά

 

Βλάστη

Χειμερινοί Προορισμοί: 5 ορεινά χωριά που αξίζει να επισκεφτείς

Η Βλάστη είναι ορεινό χωριό του Νομού Κοζάνης και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.180 μ., ανάμεσα στο Άσκιο και στο Μουρίκι. Αξίζει να επισκεφτείς το Ναό του Αγίου Μάρκου και του Αγίου Παντελεήμονα, καθώς και να ανέβεις στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία. Όμορφη είναι και η διαδρομή προς την Κλεισούρα με ποδήλατο (αν φυσικά έχεις τις αντοχές) ή με το αυτοκίνητο.

Που να μείνεις: Στο πανέμορφο κτήμα Γιαννιώτη

Που να φας: Στα Μιντέρια

 

 

Πληροφορίες και φωτογραφίες από τη Βικιπαίδεια

Διαβάστε επίσης

Close