Νίκος Ρίζος: Ο πιο αγαπημένος "κοντός" του ελληνικού σινεμά

Νίκος Ρίζος: Ο πιο αγαπημένος «κοντός» του ελληνικού σινεμά

Ο αξέχαστος κωμικός Νίκος Ρίζος γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στον Πέτα της Άρτας, απ’ όπου και καταγόταν. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην κλασική επιθεώρηση «Άνθρωποι, άνθρωποι» το 1948, στο θέατρο «Μετροπόλιταν», με τη Σπεράντζα Βρανά, την οποία θεωρούσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του, αφού εκεί καθορίστηκε το ταλέντο του και του ανοίχτηκαν πόρτες. Απέκτησε δικό του θίασο το 1959, ενώ το 1961 δημιούργησε τον θίασο «Βασίλης Αυλωνίτης – Γεωργία Βασιλειάδου – Νίκος Ρίζος», που διατηρήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, μέχρι το 1965, παρουσιάζοντας διάφορες κωμωδίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία για τους μετανάστες. Το 1986 μετέτρεψε τον κινηματογράφο «Αστορ» της οδού Σταδίου σε θέατρο, το οποίο λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνσή του μέχρι το 1990. Ο Νίκος Ρίζος, άλλωστε, υπήρξε πολύ επιτυχημένος θεατρικός επιχειρηματίας επί 27 χρόνια.

Έπαιξε σε περίπου 300 κινηματογραφικές ταινίες συνολικά, όπως Το σωφεράκι του Γιώργου Τζαβέλλα, Ο θησαυρός του μακαρίτη του Νίκου Τσιφόρου, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντόςΣυμμορία εραστών και άλλα. Σε πολλές από τις ταινίες, συμπρωταγωνιστούσε με τη Γεωργία Βασιλειάδου και το Βασίλη Αυλωνίτη, με τους οποίους εκτός από συνεργάτες, ήταν πολύ καλοί φίλοι.

Νίκος Ρίζος: Ο πιο αγαπημένος "κοντός" του ελληνικού σινεμά

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη στη σειρά «Ο δρόμος» του Κώστα Λυχναρά, σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη και το 1999 στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη «Η αίθουσα του θρόνου» στο Mega. Ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση, μιας και την ημέρα προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς ο Νίκος Ρίζος πέθανε.

Ο Ρίζος, υπήρξε μεγάλος γυναικοκατακτητής κατά τη διάρκεια της ζωής του κι ο ίδιος είχε μεγάλη αδυναμία στο ωραίο φύλο. Η μεγάλη του, όμως, αγάπη ήταν η γυναίκα του και επίσης ηθοποιός, Έλσα Ρίζου (Ελένη Λαμπροπούλου), με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Κωνσταντίνο. Εκτός από ζευγάρι στη ζωή, όταν και κινηματογραφικό ζευγάρι, σε πολλές ταινίες.

Ο Νίκος Ρίζος υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 20 Απριλίου του 1999 και κατέληξε από πνευμονικό οίδημα, προτού προλάβει να φτάσει στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Κηδεύτηκε στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του.

 

Μερικές από τις πιο ωραίες κινηματογραφικές στιγμές του …

 

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

Με στοιχεία από τη Βικιπαίδεια

Διαβάστε επίσης

Close