5 διάσημες προσωπικότητες που ήταν…κατάσκοποι!

5 διάσημες προσωπικότητες που ήταν…κατάσκοποι!

Πολλά πράγματα φαίνονται προβλέψιμα όμως σχεδόν πάντα, τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται! Κάπως έτσι υπήρξαν άνθρωποι που τούς γνωρίσαμε σαν “σταρ” σε κάποιο επάγγελμα ή στον χώρο τους θεάματος και τελικά, ήταν κατάσκοποι για κάποια μεγάλη περίοδο της ζωής τους!

1. Roald Dahl, συγγραφέας.
Η διάσημη ιστορία του, “Ματίλντα”, έχει μαγέψει εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο! Ακόμη ένα, ”το εργοστάσιο σοκολάτας” έκανε επίσης το ίδιο καθώς μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη! Κανείς όμως δε θα πίστευε οτι ο διάσημος συγγραφέας είχε εργαστεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως κατάσκοπος.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, τον είχαν στείλει στην Ουάσινγκτον, εντός της αγγλικής πρεσβείας προκειμένου να κάνει προπαγάνδα υπέρ των βρετανικών θέσεων εντός των ΗΠΑ! Εκμεταλλεύτηκε μάλιστα και την επιρροή του σε ισχυρές γυναίκες, προκειμένου να αποσπά πληροφορίες!

2. Julia Child, διάσημη σεφ.
Η Julia Child είναι πασίγνωστη ως σεφ και ως συγγραφέας βιβλίων που έχουν συνταγές μαγειρικής. Η Γαλλίδα σεφ κάποτε, όμως, εργαζόταν στο γραφείο στρατηγικών πληροφοριών της Γαλλίας. Μάλιστα, είχε κάνει και καριέρα σε αυτόν τον χώρο καθώς από γραμματέας που ήταν αρχικά, πήρε προαγωγή σε ερευνητικό κατάσκοπο. Συμμετείχε σε επιχειρήσεις απόσπασης πληροφοριών στην Σρι Λάνκα και στην Κίνα! Αναμφίβολα, σε αυτό το επάγγελμα θα χρησιμοποιούσε άλλες συνταγές!

3. Greta Garbo, ηθοποιός.
Ποιος να το φανταζόταν!; Η Σουηδέζα σταρ της υποκριτικής, που διέπρεψε κατά τη δεύτερη και τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα, να έχει σχέση με κατασκόπους! Κι όμως! Κάποια περίοδο η Garbo, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση του επαγγέλματός της και είναι σχεδόν βέβαιο ότι συνεργάστηκε με την περιβόητη, βρετανική μυστική υπηρεσία Μi6. Η αποστολή της, ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες για έναν Σουηδό εκατομμυριούχο.

Επίσης, η διάσημη ηθοποιός φαίνεται να έχει παίξει κομβικό ρόλο στη διαφυγή του μεγάλου επιστήμονα Niels Bohr, ο οποίος έπρεπε να εγκαταλείψει την Δανία για να πάει στη Βρετανία.

4. Ian Fleming, συγγραφέας.
Ο Βρετανός δημιουργός του James Bond, πέτυχε τόσο πολύ με την ταινία-θρύλος, καθώς ήξερε πολύ καλά από κατασκόπους! Ήταν ο ίδιος! Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, υπηρέτησε στις πληροφορίες του βρετανικού ναυτικού και ήταν ειδικός πάνω στο σαμποτάζ εναντίον των ναζί. Μάλιστα, ήταν εντός των σχεδίων μιας συμμαχικής υπηρεσίας πληροφοριών που ήταν ιδέα του Φράνκλιν Ρούσβελτ, προέδρου των ΗΠΑ, που ήταν και το πρώτο κύτταρο της μετέπειτα CIA.

5. Frank Sinatra, ηθοποιός και τραγουδιστής.
Για πάρα πολλούς, είναι ο άνθρωπος που με την υπέροχη φωνή που τραγούδησε το ”My Way” και όλα εκείνα τα εξαίσια τραγούδια που ακούμε ακόμη και σήμερα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο Frank Sinatra ήταν ιταλικής καταγωγής και οι περισσότεροι γνωρίζουν πως είχε ”πάρε-δώσε” με την ιταλική μαφία η οποία μάλιστα, του προώθησε την καριέρα. Το ”My Way” όμως του πασίγνωστου αστέρα του τραγουδιού, δεν ήταν μόνο αυτό!

Ο Frank Sinatra συνεργάστηκε με τη CIA προκειμένου να μεταφέρει φακέλους, έγγραφα αλλά και ανθρώπους για λογαριασμό της με το τζετ του. Το αντάλλαγμα που έδωσε στον διάσημο τραγουδιστή η αμερικανική μυστική υπηρεσία, ήταν η συγκάλυψη των σχέσεών του με την μαφία!

του Αλέξανδρου Δρίβα

Πηγή: tsemperlidou.gr

Διαβάστε επίσης

Close