Διαστημικό λεωφορείο Challenger. Η τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο!.. της Κατερίνας Σιδέρη

Διαστημικό λεωφορείο Challenger. Η τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο!.. της Κατερίνας Σιδέρη

Σε ζωντανή μετάδοση από το CNN, εκατομμύρια άνθρωποι αλλά και πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί για να λάβει μέρος στη γιορτή της πρώτης ολοκληρωμένης αποστολής για την εξερεύνηση του διαστήματος υπό την αιγίδα της NASA, παρακολούθησαν χωρίς  να το αντιληφθούν στο έπακρο, το τραγικό δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου Challenger, το οποίο εξερράγη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του…

Διαστημικό λεωφορείο Challenger. Η τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο!.. της Κατερίνας Σιδέρη

Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, ήταν ο Νιλ Αρμστρόνγκ στις 21 Ιουλίου 1969. Έκτοτε η NASA προετοιμαζόταν αρκετά χρόνια για το επερχόμενο ταξίδι στο διάστημα, έχοντας δημιουργήσει μια ομάδα καταρτισμένων επιστημόνων, όπου μελετούσαν κάθε παράμετρο και οργάνωναν κάθε λεπτομέρεια του συγκεκριμένου ταξιδιού μέσα από αναλύσεις και στατιστικές.

Οι τελικές λεπτομέρειες βρίσκονταν στην εκπνοή τους και τον Ιανουάριο του 1986 ήταν όλα έτοιμα για την εκπλήρωση του ονείρου. Μάλιστα, είχαν αναγγείλει ότι θα παράσχουν τη μοναδική εμπειρία της διαστημικής περιπέτειας, σε έναν εθελοντή από τον κλάδο των εκπαιδευτικών, μετά από κλήρωση συμμετεχόντων. Δήλωσαν ενδιαφέρον ~ 11.000 άτομα και το «τυχερό» εισιτήριο κληρώθηκε για τη δασκάλα Κρίστα Μακόλιφ.

Η άτυχη δασκάλα, είχε αναφέρει με περίσσεια οιστρηλασία σε συνέντευξή της, ότι δήλωσε συμμετοχή για να μοιραστεί την εμπειρία της με τους αγαπημένους της μαθητές και τα τρία παιδιά της και ένιωθε πολύ τυχερή και συνάμα χαρούμενη που θα ήταν η πρώτη ανειδίκευτη Αμερικανίδα πολίτης του πληρώματος όπου θα λάβαινε μέρος σε διαστημική αποστολή.

Μετά από 2 αναβολές λόγω κακών καιρικών συνθηκών στις 22 και στις 27 Ιανουαρίου, δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη του ταξιδιού την επομένη, στις 28 του ίδιου μήνα στις 11:00 το πρωί. Η πολυπόθητη ημέρα βρισκόταν προ των πυλών.

Από νωρίς έχει στηθεί φιέστα και πλήθος κόσμου,ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές λόγω της δασκάλας Κρίστα Μακόλιφ, σπεύδει να συμμετάσχει στην εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου ενώ εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά μπροστά σε οθόνες τηλεόρασης την ζωντανή μετάδοση. Στις 11:39, το διαστημικό λεωφορείο Challenger με επταμελή πλήρωμα απογειώνεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Έπειτα από 73 μόλις δευτερόλεπτα από την εκτόξευσή του, το λεωφορείο τυλίγεται στις φλόγες και οι δυο πύραυλοί του, αποκολλώνται και διαγράφουν ακανόνιστη πορεία. Ακολουθεί μια εκκωφαντική έκρηξη η οποία το κατακερματίζει σε άπειρα θραύσματα…

Ενόσω οι εκρήξεις μαίνονται, η καμπίνα των αστροναυτών η οποία αποτελείται από ανθεκτικότερο υλικό, συνεχίζει μια ανοδική επιταχυνόμενη πορεία για ακόμα 25 δευτερόλεπτα, ακινητοποιείται στιγμιαία και υπακούοντας σε ελεύθερη πτώση πίπτει στον ωκεανό, όπως και τα υπόλοιπα συντρίμμια του Challenger. (Στατιστικές επισημαίνουν ότι τα μέλη του πληρώματος πρέπει να απώλεσαν τις αισθήσεις τους μετά την πρώτη έκρηξη και πιθανότατα να μην αντελήφθησαν την ολοκληρωτική καταστροφή που έμελλε η συνέχεια).

Διαστημικό λεωφορείο Challenger. Η τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο!.. της Κατερίνας Σιδέρη

Κανείς από τους θεατές δεν έχει κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει! Άλλοι θεωρούν ότι το φαντασμαγορικό θέαμα που διαδραματίζεται, αποτελεί μέρος του προγράμματος, άλλοι επιμένουν να κοιτούν με δέος τον ουρανό και τη πρωτόγνωρη δημόσια παρουσίαση αποσβολωμένοι και άλλοι με το φόβο να τους περιβάλλει,αδυνατούν να αποκρυπτογραφήσουν αυτό που μόλις φανερώθηκε μπροστά στα μάτια τους.

Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνονται και οι γονείς της άτυχης δασκάλας, τραγικές φιγούρες όπου αγκαλιασμένοι προσπαθούν να συλλάβουν πως, μόλις είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες της οικογενειακής τους τραγωδίας…

Διεξήχθησαν εξονυχιστικές έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας οι οποίες κατέληξαν σε μηχανική βλάβη των πυραύλων, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν. Αυτός ήταν και ο λόγος που η πτήση αναβλήθηκε και τις 2 προηγούμενες φορές, αλλά τελικά ήταν μοιραίο να λάβει χώρα και να γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία αλλά και στη μνήμη πολλών ανθρώπων.

Εν τέλει κατέστη οξύμωρο, το πολλά υποσχόμενο διαστημικό λεωφορείο Challenger δεν ανταπεξήλθε των προσδοκιών του, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του μένοντας μετέωρο ελάχιστα στον άγνωστο και άδυτο μέχρι τότε κόσμο του διαστήματος, και στη συνέχεια διακτινίστηκε, συμπαρασείροντας μαζί του άλλες επτά ανθρώπινες ψυχές, θύματα του αδιόρατου, μηδαμινού αλλά μη εξαιρετέου λάθους της τεχνολογικής εξέλιξης.

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη, [email protected]
”Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική”.

Διαβάστε επίσης

Close