Artist: Neil Simone

9 γνωρίσματα των πραγματικά πετυχημένων

Ο Dharmesh Shah είναι ο ιδρυτής στο HubSpot. Εργάζεται στο inbound.org, μια διαδικτυακή κοινότητα η οποία φέρνει σε επαφή ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.

Κατ’ αρχάς, η αυτοπεποίθηση δεν είναι ‘μαγκιά’ ούτε κομπασμός ή επίδειξη θάρρους. Η αυτοπεποίθηση δεν απευθύνεται μεγαλόφωνα στους άλλους, είναι η ήσυχη δύναμη, η φυσική έκφραση της ικανότητας και της αυτοεκτίμησης. Γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που πραγματικά έχουν αυτοπεποίθηση. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τους έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά :

1. Πάντα παίρνουν θέση, όχι επειδή θεωρούν ότι η γνώμη τους είναι οπωσδήποτε σωστή, αλλά επειδή δεν φοβούνται να κάνουν λάθος. Οι αλαζόνες συνήθως εκφράζουν την απόψή τους, αδιαφορώντας για τις απόψεις των άλλων. Θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση εκείνο που λένε είναι σωστό επιμένοντας να πείσουν και τους άλλους γι’ αυτό. Όσοι πραγματικά πιστεύουν στον εαυτό τους δεν έχουν πρόβλημα αν οι απόψεις τους αποδειχτούν λάθος, θεωρώντας πως το να μάθουν εκείνο που είναι τελικά σωστό είναι πολύ σημαντικότερο. Κι όταν έχουν άδικο, με αξιοπρέπεια, απλώς υποχωρούν. Συχνά παραδέχονται πως κάνουν λάθος ή πως δεν γνωρίζουν την απάντηση σε κάθε ερώτηση.

2. Ακούνε δέκα φορές περισσότερο απ’ όσο μιλούν. Οι πραγματικά σίγουροι είναι λιγομίλητοι και μετριόφρονες. Γνωρίζουν τι έχουν στο μυαλό τους και θέλουν να ακούσουν εκείνο που έχουν οι άλλοι στο δικό τους μυαλό. Έτσι διατυπώνουν ερωτήσεις με τέτοιον τρόπου που να αποσπάσουν απαντήσεις με ουσία και νόημα προσπαθώντας να μάθουν τι θα ήταν καλό να κάνουν αν βρεθούν σε μια ανάλογη περίσταση μ’ εκείνη που συζητούν. Γνωρίζουν ότι ξέρουν πολλά αλλά θα ήθελαν να μάθουν ακόμη περισσότερα και ο μόνος τρόπος γι’ αυτό είναι να ακούνε περισσότερο.

3. Δεν επιδιώκουν προβολή. Όσο κι αν έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς και ξεπέρασαν τα δυσκολότερα εμπόδια και πέτυχαν να δημιουργήσουν δυνατή ομάδα συνενώνοντας αταίριαστα μεταξύ τους άτομα, δεν ενδιαφέρονται να εισπράξουν επαίνους και αναγνώριση. Οι ίδιοι γνωρίζουν τι πέτυχαν. Έτσι τελικά γιορτάζουν τα επιτεύγματά τους μέσω των άλλων.

4. Ζητούν βοήθεια χωρίς ενδοιασμούς. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι ένδειξη αδυναμίας. Οι σίγουροι όμως έχουν την αυτοπεποίθηση να παραδεχτούν τις αδυναμίες τους. Έτσι ζητούν βοήθεια επιπλέον επειδή όταν το κάνουν, ουσιαστικά κολακεύουν τους άλλους και δείχνουν ότι τους σέβονται.

5. Σκέφτονται “γιατί όχι εγώ;”. Πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να περιμένουν για μια προαγωγή, για μια πρόσληψη…μέχρι να τους ανακαλύψει κάποιος. Οι πραγματικά σίγουροι ξέρουν ότι υπάρχουν τρόποι για να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε, ότι έχουν δυναμική για να δημιουργήσουν τις σχέσεις τους και τις απαραίτητες διασυνδέσεις και να ακολουθήσουν το μονοπάτι που επιθυμούν.

5. They think, “Why not me?”

6. Δεν υποτιμούν τους άλλους. Γενικότερα όσοι το κάνουν αυτό, επιδιώκουν μέσα τους τουλάχιστον να νιώσουν πως είναι καλύτεροι. Όσοι είναι σίγουροι για τον εαυτό τους συγκρίνουν τον εαυτό τους σήμερα με εκείνον του χθες.

7. Δεν φοβούνται να εκτεθούν. Το να βρεθούν σε ακραίες συνθήκες, δεν είναι πάντοτε εύκολο, αλλά όσοι νιώθουν σίγουροι, δεν ενοχλούνται όταν βρεθούν σε τέτοιες συνθήκες (και περιέργως και οι άλλοι τους σέβονται περισσότερο).

8. Αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Η ανασφάλεια καλλιεργεί την προσποίηση. Γι’ αυτό οι σίγουροι για τον εαυτό τους παραδέχονται τα λάθη τους. Και δεν τους πειράζει να είναι το παράδειγμα προς αποφυγή, ή να προκαλέσουν γέλιο, να “τσαλακωθούν”. Όταν είσαι αυθεντικός και αυθόρμητος, οι άλλοι δεν γελάνε μαζί σου.

9. Τους ενδιαφέρει η αναγνώριση μόνο από όσους είναι πραγματικά σημαντικοί. Το να έχει κάποιος αμέτρητους φίλους στο fb ή στο twitter, δεν σημαίνει ότι εκείνοι οι λίγοι και πολύ σημαντικοί στην προσωπική του ζωή, τον αποδέχονται και τον σέβονται.

Πηγή :linkedin

Thessaloniki Arts and Culture,http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Διαβάστε επίσης

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν;

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν;

Είναι η τυπική προοδευτική μυϊκή χαλάρωση η καλύτερη μέθοδος για ένα συγκεκριμένο άτομο; Ή μήπως θα ήταν καλύτερες οι τεχνικές οραματισμού, η διαφραγματική αναπνοή, ο καθοδηγούμενος διαλογισμός;

Close