Αχιλλαία: το χιλιόφυλλο τονωτικό για κουρασμένους

Αχιλλαία: το χιλιόφυλλο τονωτικό για κουρασμένους

Τη συναντάμε και ως χιλιόφυλη ή αγριαψιθιά (Achillea millefolium). Λέγεται και Λάζαρος γιατί με τα λουλούδια της στολίζονται τα παιδιά που ψάλλουν τον Λάζαρο το Μ. Σάββατο

Ιστορίες για την αχιλλαία : μπορείτε να φανταστείτε ότι ένα φυτό είναι σε θέση να ανοίγει την όρεξη, να τονώνει, να καλμάρει γυναικολογικά προβλήματα, να ρυθμίζει την περίοδο, να ανακουφίζει τους πόνους από κιρσούς, αρθριτικά, ρευματισμούς, να επουλώνει πληγές, να είναι διουρητικό, να καθαρίζει το λιπαρό δέρμα και να βοηθάει να περιοριστεί η τριχόπτωση;

Κι όμως, αυτές είναι μερικές από τις ιδιότητες της αχιλλαίας, του πικρού και στυφού, αλλά ορεκτικού και τονωτικού φυτού που φυτρώνει σε 24 ποικιλίες στη χώρα μας.

Το όνομά της το οφείλει βέβαια στον Αχιλλέα, που όταν τραυματίστηκε από δηλητηριασμένο δόρυ του Πάρη στον πόλεμο της Τροίας, η θεά Αφροδίτη τον συμβούλεψε να δέσει την πληγή με αυτό το φυτό για να ανακουφιστεί. Και πραγματικά, η αχιλλαία θεραπεύει τις πληγές που έγιναν από ατσάλι. Γι ΄αυτό , αργότερα, ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποιούσε ως αιμοστατικό και οι στρατιώτες στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο για πρώτη βοήθεια στα τραύματα.

Θεωρείται το βότανο που η μητέρα φύση έχει χαρίσει στις γυναίκες, αφού καλμάρει πολλές γυναικολογικές ανωμαλίες όπως δυσμηνόρροια δηλαδή έντονοι πόνοι περιόδου, αμηνόρροια, διαταραχές στην εμμηνόπαυση και σπασμούς μήτρας – σύμφωνα με τον γιατρό Jean Valnet. Είναι ρυθμιστικό της περιόδου και μειώνει την έντονη αιμορραγία της περιόδου.

Είναι αντισπασμωδική, σπασμολυτική γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε αέρια, νευρικούς σπασμούς, αλλά και στο άσθμα, την κολίτιδα και άλλες νευρικές γαστροπάθειες, που χρειάζονται τη χαλάρωση των εσωτερικών λείων μυών. Δρα εξαιρετικά στους μυς της μήτρας.
Είναι ανθελμινθική, σκοτώνει κάποια παράσιτα των εντέρων αν γίνεται εσωτερική χρήση της Αχιλλέας με χυμούς ή βάμματα. Έχει παυσίπονες ιδιότητες και μαλακώνει τους πόνους αρθριτικών και ρευματισμών.

Είναι αντιπυρετική η Αχιλλέα και ιδανική σε κρυολογήματα, γρίπη, καταρροή, βήχα. Διεγείρει την εφίδρωση και σφίγγει τους εσωτερικούς βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού, μειώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την έκκριση της βλέννας.

Κάνει καλό στο λιπαρό δέρμα και το καθαρίζει σε βάθος, θεραπεύει πολλές δερματοπάθειες, ακμή, έρπη, φλεγμονές δέρματος, καλόγηρους, αλλεργίες, φαγούρα, λειχήνες. Θεραπεύει ραγάδες της θηλής του μαστού, ραγάδες των χεριών. Θεραπεύει τις αιμορροΐδες και τις ανακουφίζει.

Πως χρησιμοποιείται:
Ως αφέψημα: βράζουμε 10 λεπτά ένα κουταλάκι σε ένα μπρίκι νερό ή 25-30 γραμ. (μια χούφτα) σε ένα λίτρο νερό. Πίνουμε 3 φλιτζάνια την ημέρα για καιρό για να έχει αποτελέσματα, ως σπασμολυτικό. Το ίδιο αφέψημα χρησιμοποιείται και για πλύσεις του δέρματος, κομπρέσες και πλύσεις του κόλπου.

Ως έγχυμα : μουλιάζουμε ένα μέρος αχιλλαίας σε 10 μέρη βρασμένου νερού για 15 λεπτά ή 2 κουταλάκια σε ένα φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά. Πίνουμε ζεστό σε δόσεις κρασοπότηρου, 2-3 φορές τη μέρα, για πόνους περιόδου, δυσπεψία ή άλλες στομαχικές διαταραχές.

Αλοιφή : για εξωτερική χρήση, μπορείτε να ζητήσετε από φαρμακοποιό να σας τη φτιάξει με : 10 γραμ. αιθέριο έλαιο αχιλλαίας, 20 γραμ. καμφορά και 25 γραμ. λανολίνη.

Για κομπρέσες ή για εντριβή μαλλιών αν έχετε τριχόπτωση, βράστε για 10 λεπτά μια χούφτα του φυτού σε ένα λίτρο νερού.

Αν ρίξετε το αφέψημα στο νερό του μπάνιου είναι κατευναστικό και θα σας ξεκουράσει. Το ατμόλουτρο με αχιλλαία ανοίγει και καθαρίζει τους πόρους του δέρματος, ενώ για εισπνοές του καλμάρουν φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, βράζουμε μια χούφτα φυτό σε δύο λίτρα νερό και εισπνέουμε τον ατμό για μερικά λεπτά.

Η χρήση της Αχιλλέας για πολύ μεγάλο διάστημα μπορεί να επιφέρει δερματικά στίγματα, ζαλάδες, θολώσεις και πονοκεφάλους. Σπάνια η Αχιλλέα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Το αιθέριο έλαιο της Αχιλλέας απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.

Προσοχή:
Η Αχιλλέα περιέχει πάρα πολλά δραστικά συστατικά. Πρόκειται για ένα ισχυρό βότανο και η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με “φειδώ” και για διαστήματα όχι μεγαλύτερα του ενός μήνα.

Πηγές:
proionta-tis-fisis.com
100 βότανα 2.000 θεραπείες

Επιμέλεια – Κείμενο: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close