Αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας; Πως καθορίζεται το «καλό» σου χέρι;

Αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας; Πως καθορίζεται το «καλό» σου χέρι;

Μπορεί να το έχουμε συνηθίσει στο έπακρο αλλά αν το καλοσκεφτούμε αποτελεί μεγάλο μυστήριο: γιατί ενώ έχουμε δύο χέρια, το ένα είναι απόλυτα χρήσιμο και το άλλο οριακά άχρηστο; Γιατί ενώ με το «καλό» μας χέρι μπορούμε να γράψουμε ακόμα και κάτι επιπέδου Σέξπιρ, με το άλλο δεν μπορούμε καλά-καλά να πιάσουμε το στιλό;

Μοιάζει τόσο λογικό ότι είμαστε είτε αριστερόχειρες είτε δεξιόχειρες που δεν το επιλέγουμε καν. Απλά είμαστε είτε το ένα είτε το άλλο και δεν το σκεφτόμαστε παραπάνω.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αν θα γίνεις δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας έχει να κάνει με το αν είναι ποιο ενεργό το αριστερό ή το δεξί ημισφαίριο του μυαλού σου.

Αυτή είναι η παραδοσιακή επιστημονική προσέγγιση αν και πρόσφατα μια νέα μελέτη έκανε την εμφάνισή της και υποστηρίζει πως τελικά το αν είσαι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας είναι ζήτημα γενετικού κώδικα και όχι εγκεφαλικής λειτουργίας.

H εν λόγω ερευνητική ομάδα από το Μπόχουμ που εκπόνησε την μελέτη χρησιμοποίησε υπερηχογράφημα προκειμένου να εντοπίσει στα έμβρυα τα πρώτα σημάδια της γονιδιακής δραστηριότητας τους όσον αφορά την ασυμμετρία και τις προτιμήσεις.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε ένα έμβρυο οκτώ εβδομάδων, μπορεί να δει κανείς μια προτίμηση για το δεξί ή το αριστερό χέρι ενώ μόλις από τη 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το έμβρυο πιπιλίζει τον δεξιό ή τον αριστερό αντίχειρα!

Διαβάστε επίσης

Close