Ρεβίθια: Η τεράστια διατροφική τους αξία για την υγεία του οργανισμού μας

Ρεβίθια: Η τεράστια διατροφική τους αξία για την υγεία του οργανισμού μας

Η διατροφική αξία που βρίσκεται στα ρεβίθια, είναι αντιστρόφως ανάλογη της δημοτικότητάς τους. Τα ρεβίθια ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα, πιο δημοφιλή, φασόλια. Έχουν βουτυρώδες, αρωματικό άρωμα και κρεμώδη υφή. Είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης ενώ μια μερίδα ρεβίθια, έχει λίγες θερμίδες, περίπου 300. Στο φούρνο ή στη χύτρα, είναι μερικοί από τους τρόπους μαγειρέματος ενώ στο παρόν άρθρο θα δούμε 2 συνταγές για νόστιμα ρεβίθια.

Διατροφική αξία ρεβιθιών
Όμοια με τα άλλα όσπρια, όπως οι φακές και τα φασόλια, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Περιέχουν επίσης πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Τα ρεβίθια περιέχουν μια σειρά θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης (19g ανά 100g), η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, των μυών και του δέρματος.

Εξάλλου, για τα άτομα που προτιμούν την αποφυγή του κρέατος, ένα πιάτο ρεβίθια και ρύζι, για παράδειγμα, μπορεί να προσδώσει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή τους. Ένα φλιτζάνι ρεβίθια παρέχει, σχεδόν, το ένα τρίτο των καθημερινών αναγκών σε πρωτεΐνες ενός ενήλικα ενώ κρατάει τις ημερήσιες θερμίδες, χαμηλά.

Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά στα ρεβίθια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης και η χοληστερόλη.

Διατροφικά Στοιχεία
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ποσότητα κάθε θρεπτικής ουσίας και την διατροφική αξία που υπάρχει σε 1 φλιτζάνι ρεβίθια, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.    Ρεβίθια: Η τεράστια διατροφική τους αξία για την υγεία του οργανισμού μαςΡεβίθια: Η τεράστια διατροφική τους αξία για την υγεία του οργανισμού μας

Άλλωστε, για άτομα που ακολουθούν δίαιτα για χορτοφάγους, τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς παρέχουν πρωτεΐνες, σίδηρο, σελήνιο και βιταμίνη Β.

Ρεβίθια : Λίγες θερμίδες, πολλά οφέλη
Τα ρεβίθια χαρακτηρίζονται ως «πυκνά σε θρεπτικά συστατικά» που σημαίνει ότι προσφέρουν μια εντυπωσιακή ποσότητα θρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα. Όταν περιορίζουμε την τροφή μας για απώλεια βάρους σε λίγες θερμίδες, είναι απαραίτητο να κάνουμε τις σωστές επιλογές στο φαγητό μας.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, τα ρεβίθια είναι εξαιρετικά για δίαιτες απώλειας βάρους, επειδή μας κρατούν χορτάτους περισσότερο και μειώνουν την αίσθηση της όρεξης. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν ρεβίθια αντί για λευκό ψωμί, κατανάλωναν πολύ πιο λίγες θερμίδες στο επόμενο γεύμα τους.

1. Συνταγή για σούπα με ρεβίθια
Την παρακάτω συνταγή για σούπα, την θεωρώ από τα καλύτερα γεύματα για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα.
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Ώρα μαγειρέματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Μερίδες 4 μερίδες
Θερμίδες 530 kcal

Υλικά
2 κουταλιές ελαιόλαδοΡεβίθια: Η τεράστια διατροφική τους αξία για την υγεία του οργανισμού μας
1/2 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 γαρίφαλο σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 μίσχο σέλινο (ψιλοκομμένο)
1 πατάτα (ψιλοκομμένη μικρή)
1/2 φλιτζάνι ρεβίθια
1 κονσέρβα ντομάτες (1 φλιτζάνι)
3 φλιτζάνια νερό
1-2 κουταλιές φρέσκο ​​μαϊντανό
1/2 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο καυτό πιπέρι (για την γεύση)
1 1/2 φλιτζάνια μαγειρεμένα ζυμαρικά

Οδηγίες
-Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο σκόρδο και σέλινο, σοτάρουμε σε χαμηλή / μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.
-Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες, τα ρεβίθια, ντομάτα, νερό και μπαχαρικά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή / μέτρια φωτιά έως ότου μαλακώσουν (περίπου 60 λεπτά).
-Τα τελευταία 15 λεπτά μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζουμε καλά.
-Αφαιρούμε τη μισή μαγειρεμένη σούπα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και περιμένουμε μέχρι να ζεσταθούν. Αν θέλουμε, σερβίρουμε με φρέσκο ​​τριμμένο τυρί παρμεζάνα.

2. Ρεβίθια με Σπανάκι
Τα ρεβίθια με το σπανάκι είναι εναλλακτικό πιάτο της Μεσογειακής κουζίνας. Ιδανικό γεύμα για χορτοφάγους ή για άτομα που νηστεύουν. Ο συνδυασμός με το Ρεβίθια: Η τεράστια διατροφική τους αξία για την υγεία του οργανισμού μαςσπανάκι ενισχύει την πρόσληψη σε πληθώρα θρεπτικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος και οι φυτικές ίνες.

Εξαιρετικά απαραίτητη είναι η προσθήκη του λεμονιού και της τομάτας, καθώς λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν, ενισχύεται η πρόσληψη του γεύματος σε σίδηρο. Το συγκεκριμένο γεύμα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα που είναι τόσο απαραίτητο αυτή την περίοδο. Ιδανικά, συνδύασε το με παρθένο ελαιόλαδο και ψωμί ολικής άλεσης !

Υλικά:
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φλ. μαγειρεμένα ρεβύθια
300 γρ. σπανάκι κομμένο
1 φλ. φρέσκια ψιλοκομμένη τομάτα
1 κ.γλ. πάπρικα
1 κ.γλ. ξερή ρίγανη
2 λεμόνια (χυμός)
αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
-Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ
-Βράζουμε σε νερό. Αλλάζουμε μετά την πρώτη βράση και συνεχίζουμε το βράσιμο σε αλατισμένο νερό για περίπου 60-80 λεπτά.
-Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μαζί με το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν.
-Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το σπανάκι, την ντομάτα, την πάπρικα και τη ρίγανη. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
-Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το χυμό του λεμονιού και σβήνουμε τη φωτιά μετά από 10 λεπτά.

Καλή μας απόλαυση!

Συνοψίζοντας
Συνοψίζοντας, τα ρεβίθια, με την υψηλή διατροφική αξία και τις χαμηλές θερμίδες, είναι μια εύκολη, από όλες τις απόψεις, τροφή την οποία μπορείτε να προσθέσετε σήμερα κιόλας στη διατροφή σας.

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή: fmh.gr

Διαβάστε επίσης

Close