4 τρόποι να στηρίξεις το νήπιο όταν νιώθει μοναξιά ή είναι στεναχωρημένο

4 τρόποι να στηρίξεις το νήπιο όταν νιώθει μοναξιά ή είναι στεναχωρημένο

Τα νήπια τείνουν να δείχνουν τα συναισθήματά τους μέσα από πράξεις αντί να τα εκφράζουν. Συνήθως, όταν το νήπιο είναι στεναχωρημένο ή νιώθει μοναξιά, μπορεί να το δείξει χάνοντας το ενδιαφέρον του για τις δραστηριότητες που λάτρευε, με δυσκολία στον ύπνο, αλλά και με έντονο εκνευρισμό.

Μάλιστα, κάποια είναι περισσότερο προσκολλημένα στους γονείς τους όταν δεν νιώθουν καλά, ενώ κάποια άλλα τείνουν να απομονώνονται.

Δεν είναι σπάνιο επίσης, το νήπιο να κάνει μερικά βήματα πίσω όσον αφορά την ηλικία του, δηλαδή να πιπιλά το δάχτυλό του ενώ το είχε σταματήσει, ή να χρειαστεί εκ νέου να μάθετε την τουαλέτα.

Αν πιστεύεις πως το μικρό σου βιώνει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχουν τρόποι να το στηρίξεις να σταθείς δίπλα του.

Μίλησέ του για τα συναισθήματα
Ρώτησέ το για τα συναισθήματά του με ανοιχτού τύπου ερωτήσεις, όπως «Πώς νιώθεις που είσαι σπίτι λόγω της πανδημίας». Το σημαντικό είναι να μην προσπαθήσεις να ΄κατευθύνεις΄ την κουβέντα, αλλά να αφήσεις το μικρό σου να σου ανοιχτεί.

Η σημασία της ρουτίνας
Μία προβλέψιμη καθημερινότητα λειτουργεί θετικά στη ψυχολογία των νηπίων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το άγχος του και νιώθει ασφάλεια.

Η προσοχή
Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 3 -4 ετών, δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με το να μην παίζουν με παιδιά της ηλικίας τους, καθώς ακόμα βρίσκονται στο κοινωνικό περιβάλλον της οικογένειας. Δώσε του την προσοχή που επιθυμεί και πέρασε αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί του. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και μισή ώρα να παίζεις μαζί του καθημερινά, έχει σημαντικά οφέλη στη ψυχολογία του.

Η δύναμη του αγγίγματος
Τα τρυφερά χάδια και οι αγκαλιές λειτουργούν εξαιρετικά ευεργετικά για το παιδί. Το κάνουν να νιώθει ασφάλεια, αποδοχή και αγάπη. Συζήτησε μαζί του για τα θέματα που το απασχολούν και τα συναισθήματά του, έχοντας το αγκαλιά.

Πηγή: 4moms.gr

Διαβάστε επίσης

Close