Ποιο παιδί δεν φοβάται τον γιατρό;

Ποιο παιδί δεν φοβάται τον γιατρό;

Όταν τα παιδιά φοβούνται να πάνε στον γιατρό, ακόμη και μια τυπική επίσκεψη μπορεί να είναι δύσκολο και το παιδί να διαμαρτύρεται έντονα, λόγω φόβου ή άγχους.

Αυτό είναι μια αρκετά συνηθισμένη συμπεριφορά και αντίδραση καθώς τις περισσότερες φορές τα παιδιά αντιδρούν όταν βλέπουν μπροστά τους ένα άγνωστο πρόσωπο, ακόμη περισσότερο όταν ξέρουν ότι θα πονέσουν από μια ένεση.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς:
-Να πάτε μαζί στον γιατρό: Το να συνοδεύεται το παιδί στον γιατρό και να μην μένει μόνο του, μπορεί να το ανακουφίσει Όταν το παιδί αισθάνεται ότι η μαμά και ο μπαμπάς νιώθουν άνετα με τον γιατρό, αυτό θα επηρεάσει θετικά στην αντιμετώπισή του.

-Συζητήστε μαζί του για τους φόβους του: μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά με το παιδί σας για το τι το ανησυχεί, τι κάνει ένας γιατρός και πως αισθανόσασταν και εσείς στην ηλικία του. Το πιο σημαντικό όμως είναι να του τονίσετε πόσο σημαντικοί είναι οι γιατροί και το να τους επισκεπτόμαστε, για το καλύτερη υγεία μας. Κυρίως όμως δώστε στο παιδί σας τον χώρο να σας εκφράσει σκέψεις, αγωνίες και ανησυχίες του.

-Παίξτε παιχνίδι με τον γιατρό και ασθενή σπίτι: Χρησιμοποιήστε παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία κάθε παιδιού, μπείτε στο ρόλο του ασθενή και δώστε στο παιδί σας τον ρόλο του γιατρού. Μπορείτε επιπλέον να του δώσετε μερικές οδηγίες για το τι να κάνει και πως να σας «εξετάσει».

Ενημέρωση: Φροντίστε να ενημερώσετε το παιδί σας ακριβώς για το τι θα αντιμετωπίσετε στην επίσκεψή σας στον γιατρό. Στην προσπάθειά σας αυτή μπορείτε ν συμβουλευτείτε ένα βιβλίο ή παραμύθι που θα διαβάσετε μαζί και θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει καλύτερα.

Δώστε στο παιδί σας χρόνο, να γνωρίσει, να εμπιστευτεί και να νιώσει άνετα στην εμπειρία αυτή.

Εάν όμως βλέπετε ότι παρά τις προσπάθειές σας, το παιδί σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται και να αντιδρά έντονα σε μια επίσκεψη του γιατρού, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο για την καλύτερη διαχείριση.

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc

Διαβάστε επίσης

Close