Πώς να κάνω το παιδί μου να φέρεται καλύτερα στο μικρό αδελφάκι του

Πώς να κάνω το παιδί μου να φέρεται καλύτερα στο μικρό αδελφάκι του

Η ιστορία αυτή είναι γνωστή από τις απαρχές του χρόνου. Αν μία οικογένεια έχει παραπάνω από ένα παιδιά, σίγουρα θα έρθει αυτή η ηλικία που θα τσακώνονται συνεχώς. Ωστόσο, πρόκειται για μία φάση που αν ‘αντιμετωπιστεί’ κατάλληλα, τότε θα περάσει όπως ήρθε.

-Μην δημιουργείς ανταγωνισμό
Είναι πιο πιθανό να φέρεται καλά στο μικρότερο αδελφάκι του αν δεν έχει καλλιεργηθεί μέσα του ο ανταγωνισμός. Σίγουρα οι τσακωμοί θα έρθουν, όμως αν δεν υπάρχουν βαθύτερα αίτια, τότε αποδυναμώνονται αμέσως. Μη συγκρίνεις το ένα παιδί με το άλλο και δημιούργησε έναν ξεχωριστό δεσμό με το κάθε ένα. Δείξε τους πως και τα δυο τους είναι εξίσου σημαντικά για σένα και πως δεν χρειάζεται να έχουν ανταγωνισμό για την δική σου αγάπη, ή επιβράβευση.

-Προετοίμασέ το πριν έρθει το αδελφάκι του στον κόσμο
Εξίσου σημαντικό είναι να προλάβεις το θέμα πριν καν προκύψει. Αρχής γενομένης από τη δεύτερη εγκυμοσύνη σου. Συμπεριέλαβε το μικρό σου στις προετοιμασίες, ζήτησε τη γνώμη του και συμβούλευσε το για τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει το νεογέννητο όταν έρθει σπίτι. Μπορεί να έχεις ένα νεογέννητο σπίτι και η αυπνία να ξεκινά από την αρχή, όμως σιγουρέψου πως περνάς χρόνο και με το μεγαλύτερο παιδί.

-Ενθάρρυνε την καλοσύνη
Όταν τα επιβραβεύεις για κάτι θα συνεχίσουν να το κάνουν. Έτσι, όταν κάνουν μία καλή πράξη, επιβράβευσέ τη με τα λόγια σου. Επιπλέον, καθώς διαβάζετε μαζί ένα βιβλίο ή βλέπετε μία ταινία, διέκρινε τα σημεία που ο ήρωας φέρεται με καλοσύνη και επισήμανέ το. Φυσικά, τα παιδιά μιμούνται κυρίως τις συμπεριφορές των γονιών, έτσι, φρόντισε να γίνεις εσύ το παράδειγμα.

-Άφησε το να διδάξει το μικρότερο παιδί
Οι μικροί μας φίλοι λατρεύουν να δείχνουν κάτι που έχουν μάθει. Χρησιμοποίησέ το προς όφελός σου και άφησέ το να δείξει στο μικρότερο παιδί κάτι. Για παράδειγμα, μπορεί να το βοηθήσει να μετράει, ή πως να φέρνει τις χαρτοπετσέτες στο τραπέζι. Απλά, πρόσεξε ώστε να μην έχει διδακτικό τόνο, αλλά συμβουλευτικό.

Πηγή: 4moms.gr

Διαβάστε επίσης

Close