Μπέη Χαμάμ- Παραδεισένια λουτρά από την Ευφροσύνη Βασίλαρου

Μπέη Χαμάμ- Παραδεισένια λουτρά από την Ευφροσύνη Βασίλαρου

Τα Παραδεισένια λουτρά χτίστηκαν κατά την Οθωμανική περίοδο το 1444 από το Μουράτ τον Β΄. Υπήρξε το πρώτο δημόσιο κτίριο που έκτισαν οι Οθωμανοί και που για να γίνει χρειάστηκε να γκρεμιστούν επτά εκκλησίες, πολλά από τα υλικά των οποίων ξαναχρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του.

Υπήρξε το μεγαλύτερο χαμάμ της πόλης και ένα από τα πιο σημαντικά στα Βαλκάνια.
Ήταν ένα χαμάμ για άνδρες και γυναίκες φυσικά με ξεχωριστούς χώρους και εισόδους, ενώ τα δωμάτια των ανδρών ήταν τα μεγαλύτερα και τα πιο πολυτελή ενώ, υπήρχε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο για τον Σουλτάνο το οποίο είχε μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και μια ακόμη πιο περίτεχνη διακόσμηση.

Το κάθε δωμάτιο είχε από ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο θόλο στην οροφή του με πολλά ανοίγματα έτσι ώστε να μπορεί να εισέρχεται το φυσικό φως μέσα στο χώρο.
Τα λουτρά λειτούργησαν ως χαμάμ μέχρι τη δεκαετία του 1960 ενώ το 1980 έγιναν εργασίες αποκατάστασης του μνημείου. Στη σημερινή του ιδιότητα εκτός του ότι είναι ένας αξιόλογος αρχιτεκτονικά χώρος που αξίζει κάποιος να επισκεφτε,ί χρησιμοποιείται ως χώρος εκθέσεων αλλά και για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Βρίσκεται στη γωνία της οδού Εγνατία με Μητροπολίτη Γενναδίου, στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 10:00-13:00 Δευτέρα ως Παρασκευή.

Κείμενο- Φωτογραφίες: Ευφροσύνη Βασίλαρου
Διαβάστε επίσης

5+2 βιβλία βαθιά Θεσσαλονικιώτικα, με μυθιστορηματική πλοκή και ιστορίες για την πόλη

5+2 βιβλία βαθιά Θεσσαλονικιώτικα, με μυθιστορηματική πλοκή και ιστορίες για την πόλη

5 + 2 βιβλία που δεν μπορείς ν’ αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι να τα τελειώσεις! Με κοινό χρακτηριστικό την κινηματογραφική αφήγηση και ταυτόχρονα πολλά ιστορικά στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη, μικρές ιστορίες καθώς και θρύλους της πόλης.

Close