Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, ανεκτίμητης αξίας μνημείο που παραλίγο να χαθεί!

Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, ανεκτίμητης αξίας μνημείο που παραλίγο να χαθεί!

Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης: 45 φωτογραφίες, 25 φωτογράφοι και μια εξαιρετική μικρή ιστορία!

“Η Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται ανάμεσα στην Εγνατία οδό και την οδό Αγίου Δημητρίου και θεωρείται ένας χώρος μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.
Πρόκειται για έναν ενιαίο χώρο 20 περίπου στρεμμάτων, στον οποίο υπήρχαν κτήρια για την εξυπηρέτηση της δημόσιας ζωής εκείνη την εποχή.

Παρολίγο Δικαστήρια: Το 1966 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα ιστορικής αξίας. Η ανασκαφή έγινε για να κτιστεί το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Παρά τη μεγάλη αξία των ευρημάτων έγινε προσπάθεια να αγνοηθούν και να κατασκευαστεί το Δικαστικό Μέγαρο.

Ωστόσο, στις 31 Μαρτίου 1966, ο έφορος αρχαιοτήτων Φώτης Πέτσας, παρά τις απειλές που δέχθηκε, αναστήλωσε τον μοναδικό κίονα που βρέθηκε.
Αυτή η γενναία στάση του, εντυπωσίασε τον κόσμο και τις Αρχές, άφησαν την αδιάλλακτη στάση τους και αποφάσισαν να μην κτιστούν τα Δικαστήρια σε αυτόν τον χώρο.
Το 1969, ο χώρος κηρύχθηκε Αρχαιολογικός και σώθηκε η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Στα ευρήματα μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα ψηφιδωτά δάπεδα καθως και τμήμα του λιθόστρωτου δρόμου.
Επιπλέον, αργυρά νομίσματα, λίθινα και μαρμάρινα γλυπτά, γίνονται αντικείμενο θαυμασμού για τον επισκέπτη.

Στη Ρωμαϊκή περίοδο αποτελούνταν από δυο πλατείες: στην πρώτη, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να «χαρτογραφήσει» την Κρυπτή Στοά, το Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς και το Ωδείο, ενώ η δεύτερη, που λειτουργούσε ως ανοικτή πλατεία τα Βυζαντινά χρόνια δεν έχει ερευνηθεί.

Το βορειοδυτικό τμήμα της περιελάμβανε μια μεγάλη ορθογώνια πλατεία, το ανατολικό τμήμα της από ένα Ωδείο-βουλευτήριο με διαμορφωμένες κτιστές κερκίδες – σκηνή και το νότιο τμήμα από μια Κρυπτή Στοά.

Τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια η Κρυπτή Στοά μετατρέπεται σε μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης, ενω παράλληλα στο τμήμα της ίδιας στοάς έρρεε ιαματικό «αγίασμα» και κατόπιν ερευνών στο τμήμα αυτό, αποκαλύφθηκε μία παλαιοχριστιανική τοιχογραφία μεγάλης σημασίας.
Στη νοτιοανατολική γωνία της βρίσκεται ένα λουτρικό συγκρότημα με 25 λουτήρες.

Η είσοδος στην αγορά πραγματοποιούνταν από τη Στοά των ειδώλων ( Las Incantadas-Οι μαγεμένες) που κοσμούσαν ανάγλυφες παραστάσεις οκτώ μυθικών προσώπων.
Το 1864 με εντολή της Οθωμανικής κυβέρνησης, ο Γάλλος Ε. Miller μεταφέρει τα γλυπτά στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Σήμερα στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς λειτουργεί μουσείο, η είσοδος του οποίου γίνεται από την Κρυπτή Στοά. Στο Ωδείο αλλά και γενικότερα στον χώρο, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.”

Κείμενο: Ευαγγελία Μεϊμέτη

Οι φωτογραφίες είναι επιλεγμένες από τους φωτογράφους της ομάδας Thessaloniki Arts and Culture Photos και έχουν αναρτηθεί με αλφαβητική σειρά των δημιουργών.
©Οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών. Για οποιαδήποτε χρήση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Το όνομα του κάθε δημιουργού αναγράφεται κάτω από την αντίστοιχη φωτογραφία του, ακριβώς όπως αναγράφει το προφίλ του στο Facebook.

Διαβάστε επίσης

Close