Μυρτώ – Μαρία Μυλωνά: «ΣΟΥΖΥ ΠΑΛΛΗ TROSCH»

Μυρτώ – Μαρία Μυλωνά: «ΣΟΥΖΥ ΠΑΛΛΗ TROSCH»

Είναι κάποιος που δε ξέρει την εμβληματική φράση Σούζυ τρως;

Είναι κάποιος που δεν έχει γελάσει ακούγοντάς την; Οι μεγαλύτερες γενιές, σίγουρα ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάω μιας και η εν λόγω φράση έμεινε στην ιστορία τόσο του ελληνικού κινηματογράφου, όσο και της καθημερινότητας.

Αυτόν σχεδόν τον τίτλο επιλέγει εύστοχα και έξυπνα η διατροφολόγος Μυρτώ – Μαρία Μυλωνά για να πλαισιώσει το βιβλίο της, ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης που σκοπό του έχει να κινητοποιήσει τον αναγνώστη να ασχοληθεί με τον εαυτό του, ούτως ώστε να τον φροντίσει όσο καλύτερα γίνεται και επιπλέον να αποκτήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Πάρα πολύ καλά δομημένο βιβλίο, με μικρά και κατανοητά κεφάλαια που στο τέλος του καθενός υπάρχει χώρος για τις δικές μας σημειώσεις και τις δικές μας σκέψεις που θα μας ενισχύσουν και θα συνδράμουν δυναμικά στη σωστή διατροφική κατεύθυνση.

Μα, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η Σούζυ είναι μια γυναίκα που αυξομειώνει το βάρος της, ανάλογα τη διάθεση και τη ψυχολογική της κατάσταση, έχοντας φτάσει σχεδόν τα 150 κιλά. Επιμένει ότι για την ίδια, το φαγητό είναι επικοινωνία, είναι τρόπος έκφρασης, είναι απόλαυση, παρέα και παρηγοριά.

Θα δοκιμάσει συνεδρίες με μια νέα διατροφολόγο, θα μοιραστεί μαζί της σκέψεις και ανοχές και μέσα από την καταγραφή της ιστορίας της, εμείς οι αναγνώστες θα οδηγηθούμε στα λάθη που κάνουμε επάνω σε θέματα της διατροφής και παχυσαρκίας.

Οι έξυπνες ρήσεις που περιμένουν υπομονετικά να διαβαστούν, οι εύστοχοι διάλογοι ανάμεσα στη διατροφολόγο και τη Σούζυ, οι κατανοητές απαντήσεις που εισπράττουμε και η αμεσότητα που εκπέμπει αυτή η ιδιαίτερη γραφή του βιβλίου, το κάνουν σπάνιο και μοναδικό.

Στόχος του είναι να δούμε την παχυσαρκία από μια άλλη οπτική γωνία, να αποσαφηνίσουμε έννοιες που δυσχεραίνουν το μυαλό και τη σκέψη μας και να έρθουμε αντιμέτωποι με τη ρίζα του προβλήματός της που πολλές φορές δεν είναι το φαγητό.

Θα ενημερωθούμε λεπτομερώς για το τείχος του «ΔΕΝ», τον φόβο της επιλογής, τον φόβο για τον φόβο, τον στόχο για την αγάπη και την αποδοχή του εαυτού μας, το άγχος για τα νούμερα στο βάρος και τα ρούχα, την ενοχή για κάθε τι που τρώμε, την αχώνευτη τροφή, τις αναβολές, τις δικαιολογίες, τις υπεκφυγές και τις αντιδράσεις, έτσι ώστε να συμφιλιωθούμε με κάποιες έννοιες και σε άλλες να δείξουμε το ανάλογο ενδιαφέρον που απαιτείται για την αντιμετώπισή τους.

Η διατροφολόγος θα αναλύσει την έννοια της λέξης «δίαιτα» και ίσως μάθουμε πράγματα τα οποία δεν γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Θα μελετήσουμε τις μετρήσεις των θερμίδων, την ποιότητα του φαγητού, τις λανθασμένες επιλογές του, τον εθισμό, την υποτροπή που φυσικά δε συνάδει με την καταστροφή και θα αντιμετωπίσουμε με σθένος το τέρας της υπερφαγίας.

Τι είναι η τροφική εξάρτηση και πως ενισχύεται;

Τι αποτελούν το τρίγωνο του δράματος;

Πόσο αυστηρός θα πρέπει να είναι ο εσωτερικός μας κριτής;

Πως βοηθά η εικαστική θεραπεία;

Είναι τελικά το αδυνάτισμα, κομμάτι της προσπάθειάς μας για αυτοβελτίωση;

Εύλογα ερωτήματα που θα έχετε την ευκαιρία να απαντήσετε, αν διαβάσετε το βιβλίο με τις ζωγραφιές που προσωποποιούν την ψυχολογική κατάσταση της Σούζυ, το βιβλίο που θα σας διδάξει υπομονή αλλά και θέληση για αλλαγή, το βιβλίο που θα αλλάξει ίσως τον τρόπο σκέψης αλλά και τον τρόπο διατροφή σας.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Μυρτώς – Μαρίας Μυλωνά, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:

η τροφή που σε παχαίνει, εσένα και όλους εμάς, είναι η αχώνευτη τροφή. Τροφή που την τρώμε με θυμό, με ενοχές, που την τρώμε χωρίς την έγκριση της καρδιάς μας, χωρίς να είμαστε συνειδητοί, χωρίς να είμαστε σε επαφή με το σώμα μας και τις αισθήσεις μας, χωρίς να τη γευόμαστε. Τροφή αχώνευτη μένει οποιαδήποτε τροφή τρώμε ενώ δεν είμαστε παρόντες …

Θεωρώ πως το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί από αναγνώστες που θεωρούν το βάρος τους εμπόδιο για την εξέλιξη της προσωπικότητας και της ζωής τους και όχι μόνο. Όλοι μας θα κερδίσουμε πολλά, κατά την ανάγνωση, στοιχεία ικανά να ενισχύσουν την βελτίωση του χαρακτήρα μας.

Μυρτώ – Μαρία Μυλωνά: «ΣΟΥΖΥ ΠΑΛΛΗ TROSCH»

ISBN: 9786185505677
Τιμή: από 13,30 €
Σελίδες: 184
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος.

Η Μυλωνά Μυρτώ –Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής της Θεσσαλονίκης το 2003.

Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαϊδάρι. Εργάζεται ως διατροφολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Wellness Coach) βοηθώντας άτομα και ομάδες να πετύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (Lifestyle Medicine), ώστε να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.

Η προσέγγιση της είναι ολιστική και εστιάζει στους 7 τομής ευεξίας: Διατροφή, Άσκηση, Ενέργεια και Στρες, Βάρος, Πνευματική και Συναισθηματική Ευεξία, Υγεία, Ικανοποίηση Ζωής. Εργάζεται κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Θεωρεί το επάγγελμά της συναρπαστικό. ‘Εχει την ευλογία να παρακολουθεί την πρόοδο, την αλλαγή και το ταξίδι μεταμόρφωσης των ανθρώπων. Η ευγνωμοσύνη που δέχεται, την ωθεί να εξελίσσεται και η ίδια.

Είναι περήφανο μέλος του πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (EINuM), μέλος του επιστημονικού κέντρου μελισσοθεραπείας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών Ελλάδος (ΙΔΜΕ) και του HeartMath institute.

Επίσης είναι επίσημη εκπαιδεύτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της, δυο παιδιά, τον σκύλο και τη γάτα της προσπαθώντας να ζει με πάθος & έμπνευση την κάθε ημέρα, κάνοντας καθημερινή πράξη αυτά που διδάσκει.

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη, [email protected]
”Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική”.

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close