Artist: George Tooker (detail)

Θα είμαστε άραγε ποτέ ευτυχισμένοι; από τη Χρύσα Λαμπρινούδη

Πως μπορεί μια τόσο μικρή λέξη να έχει τη δύναμη να δημιουργήσει τόσο μεγάλο δίλημμα γύρω της;

Θα καταφέρουμε ποτέ να είμαστε ευτυχισμένοι και αν ναι πως θα το καταλάβουμε; Θα υπάρχει κάποιο σύμπτωμα; Θα έχουμε τις πεταλούδες του έρωτα να στριφογυρίζουν στο στομάχι μας και αν όχι τότε τι θα μας συμβεί;

Η ευτυχία όπως λένε και ξανάλενε δεν αποτελεί μια κατάσταση αλλά στιγμές. Η ευτυχία λοιπόν είναι στιγμές. Μπορεί αυτές οι στιγμές να κρατούν μέρες ώρες λεπτά αλλά και δευτερόλεπτα. Όμως ακόμα και αυτά τα δευτερόλεπτα είναι αρκετά να μας γεμίσουν με δύναμη και θέληση για ζωή.

Η ευτυχία δεν είναι ακριβή αλλά είναι ανεκτίμητης αξίας και δεν εξαγοράζεται με όλα τα χρήματα του κόσμου. Η ευτυχία δεν απαιτεί άψυχα χαρτονομίσματα αλλά ψυχές γεμάτες όμορφη διάθεση και πολλά συναισθήματα. Την ευτυχία πρέπει να έχεις το μεγαλείο να την καταλάβεις και να την απολαύσεις. Να τη ζήσεις στο έπακρο. Να την πιάσεις από τα μαλλιά και να μην την αφήσεις να σου φύγει μέχρι να ξεζουμίσεις κάθε δευτερόλεπτο αυτής της στιγμής.

Αλλά ποια είναι στα αλήθεια η ευτυχία; Είναι κοινή για όλους; Την βρίσκουν όλοι στα ίδια μέρη που συνηθίζει αυτή να κρύβεται; Γιατί αυτό είναι το ενδιαφέρον. Το κυνήγι της. Να ψάξεις για να την βρεις αλλά και πάλι να μην είναι δεδομένο ότι θα διαρκέσει για πολύ. Γιατί ευτυχία και μονιμότητα δεν πάνε ποτέ μαζί. Είναι δυο άκρως ασύμβατες έννοιες.

Έτσι λοιπόν όπως είναι λογικό αφού ο καθένας  από μας είναι διαφορετικός έτσι και η ευτυχία θα έχει  πολλά και διαφορετικά στέκια. Την ευτυχία μπορεί να την βρει κανείς σε ένα μπαράκι στριμωγμένος προσπαθώντας να κρατήσει το ποτό του ρουφώντας το διστακτικά και ψαρεύοντας παράλληλα για νέους έρωτες.

Αλλά την ευτυχία την βρίσκεις και αραχτός σε ένα βράχο μπροστά στην απεραντοσύνη της θάλασσας ενωμένη με αυτή του ουρανού κρατώντας στο χέρι ένα κουτάκι μπύρα. Η ευτυχία δεν είναι  τόσο περιπλοκή και δυσεύρετη όσο συνηθίζουμε να την προβάλλουμε.

Δεν χρειάζεται να απαλλαγείς από όλα σου τα προβλήματα για να νιώσεις έστω για μια στιγμή ευτυχισμένος. Για αυτό λοιπόν αναθεώρησε. Άφησε για μια στιγμή τα προβλήματα σου στην άκρη να ξεκουραστούν και εσύ ξεκίνα το κυνήγι της ευτυχίας. Και που ξέρεις ίσως όταν φορτωθείς αργότερα ξανά τα προβλήματα σου εκείνα να μοιάζουν ελαφρύτερα…

 

Γράφει η Χρύσα Λαμπρινούδη

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close