.

Ποιες δεξιότητες θα πρέπει να έχει αναπτύξει το παιδί μέχρι να περάσει για πρώτη φορά την πόρτα του νηπιαγωγείου, ώστε να είστε σίγουροι ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτό το σημαντικό καινούριο στάδιο της ζωής του;
Εάν το πιτσιρίκι σας πρόκειται να πάει το Σεπτέμβριο στο νηπιαγωγείο, θα χρειαστεί από την πρώτη μέρα να μπορεί να συμμετέχει σε μια ομάδα που θα έχει μερικές (μικρές) απαιτήσεις από εκείνο.

Ανάμεσα στο ελληνικό και στο σουηδικό σχολείο υπάρχει χάσμα. Ένα χάσμα που ξεκινάει από τη διδασκαλία, την βαθμολόγηση, τα διαγωνίσματα, τις σχολικές συνήθειες, τη φιλοσοφία που διέπει όλο το σχολικό σύστημα από την αρχή ως το τέλος του.
Φανταστείτε λοιπόν έναν έλληνα που έχει τελειώσει είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό σχολείο στη χώρα μας να βρεθεί στη Σουηδία και να στείλει το παιδί του εκεί στο σχολείο.

Ακόμη και τα πιο «διαβαστερά» παιδιά, έχουν την αχίλλειο πτέρνα τους σε κάποιο μάθημα ή σε ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο ή κανόνα γραμματικής ή μαθηματικών. Η διάθεση των γονιών να βοηθήσουν περισσεύει (κι ας χρειάζεται πού και πού να googlάρουν), τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά δυσκολεύονται πραγματικά να θυμηθούν κάτι απαραίτητο; Υπάρχουν μερικές μνημονικές τεχνικές που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που συνοπτικά ονομάζεται «Δεν μπορώ να το θυμηθώ, ρε μαμά!».

Ομολογώ πως σαν παιδί, ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα το σχολείο. Όχι πως πήγαινα με το ζόρι αλλά δεν πέταγα και την σκούφια μου κάθε πρωί καθημερινής, που με ξύπναγαν για να πάω. Παρ’όλα αυτά, κάθε μα κάθε που έμπαινε ο Σεπτέμβρης ένιωθα αυτό το ξεχωριστό συναίσθημα. Ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά.

O Κάρολος Ντίκενς θα ήταν πανευτυχής με τόσες πηγές έμπνευσης.

Γιε μου, πώς να μπορέσω να πω λίγα λόγια αυτά που θέλω χωρίς να γίνω μελοδραματική ως γνήσια Ελληνίδα μάνα;

Εξαιρετική και πολυαγαπημένη Άλκη Ζέη...

«Να ξέρεις να ζεις, σημαίνει να ξέρεις να ζεις με τους άλλους, δίχως να παραβιάζεις τις ανάγκες τις δικές σου ή τις δικές τους. Να ξέρεις να αναθρέψεις το παιδί σου, σημαίνει να το μάθεις να ζει.»

Μια μητέρα πήγε το παιδί της στον Gandhi και του ζήτησε το εξής:

Close