Φρήντριχ Χέγκελ: 10 αφορισμοί του Γερμανού φιλοσόφου

Φρήντριχ Χέγκελ: 10 αφορισμοί του Γερμανού φιλοσόφου

Ο Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ (Georg Wilhelm Friedrich Hegel) γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη, στις 27 Αυγούστου 1770.  Στην ελληνική βιβλιογραφία, είναι γνωστός ως Έγελος και ήταν κύριος εκπρόσωπος του Γερμανικού ιδεαλισμού. Ο Χέγκελ άσκησε τεράστια επίδραση στο σύγχρονο κόσμο, όχι μόνο στον τομέα των φιλοσοφικών ιδεών, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Ιένας και στη Χαϊδελβέργη, η οποία υπήρξε το κέντρο του γερμανικού εθνικού ρομαντισμού. Τέλος, το 1818 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Βερολίνου. Άφησε έντονο στίγμα στη δυτική φιλοσοφία και έγινε ευρέως γνωστός για τη διαλεκτική θεωρία του. Σπουδαία πονήματά του ήταν: Η επιστήμη της Λογικής , Φαινομενολογία του πνεύματος / Φαινομενολογία του νου, Βασικές κατευθύνσεις της φιλοσοφίας του δικαίου, Η επιστήμη της Λογικής και άλλα. Πέθανε στο Βερολίνο, στις 13 Νοεμβρίου του 1831, από τη μεγάλη επιδημία της χολέρας.

Διάβασε 10 σοφά αποφθέγματα του Χέγκελ …

– Κανένα μεγάλο επίτευγμα δεν είναι δυνατό χωρίς πάθος.

– Το να είσαι ανεπηρέαστος από την κοινή γνώμη είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για να επιτύχεις οτιδήποτε μεγάλο.

– Η ιστορία του κόσμου δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόοδο της συνείδησης της ελευθερίας.

– Η ιστορία δεν είναι ο χώρος της ευδαιμονίας. Η ευτυχία έχει λευκές σελίδες εκεί.

– Οι αυθεντικές τραγωδίες στη ζωή δεν είναι οι συγκρούσεις μεταξύ σωστού και λάθους, είναι οι συγκρούσεις μεταξύ δύο σωστών.

– H σκέψη είναι στην ουσία η άρνηση αυτού που βρίσκεται μπροστά μας.

– Κανένας δεν είναι ήρωας για τον υπηρέτη του. Όχι επειδή ο ήρωας δεν είναι ήρωας, αλλά γιατί ο υπηρέτης είναι υπηρέτης.

– Η θρησκεία είναι ο τόπος όπου ένας λαός δίνει τον ορισμό αυτού που θεωρεί αληθινό.

– Κάθε ιδέα είναι μια γενίκευση, και η γενίκευση είναι ιδιότητα της σκέψης. Το να γενικεύεις κάτι σημαίνει να το σκέφτεσαι.

 

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close