Pablo Picasso: 10 φράσεις με αξία

Pablo Picasso: 10 φράσεις με αξία

Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1881, στη Μάλαγα της Ισπανίας. Χαρακτήριζε τον εαυτό του πάνω ως ζωγράφο, αλλά είχε μεγάλη επιρροή και ως γλύπτης, ενώ διερεύνησε επίσης την τέχνη της χαρακτικής και της κεραμικής. Ήταν ιδιαίτερα χαρισματική προσωπικότητα. Είχε πολλές σχέσεις με γυναίκες, γεγονός που αποτυπώθηκε στην τέχνη του και ίσως κατηύθυνε την πορεία του.

Γενικότερα, αποτυπώθηκε στο μυαλό της κοινής γνώμης, ως ένας μποέμ καλλιτέχνης. Σπουδαία έργα του ήταν: Η Γκερνίκα, Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν, Το Όνειρο, Η Γυναίκα που Κλαίει, Ο Γέρος Κιθαρίστας. Πέθανε στις 8 Απριλίου του 1973, στη Μουζέν της Γαλλίας. Δείτε εδώ ένα εκπληκτικό βίντεο με 855 έργα του Ισπανού ζωγράφου, συνοδεία μουσικής.

Ακολουθούν 10 φράσεις του μοναδικού καλλιτέχνη για την τέχνη και την έμπνευση…

1. Για να ξέρεις τι να ζωγραφίσεις, πρέπει να αρχίσεις να ζωγραφίζεις.

2. Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας.

3. Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.

4. Όλοι θέλουν να καταλάβουν τη ζωγραφική. Γιατί δεν προσπαθούν να καταλάβουν το κελάηδημα των πουλιών; Τους αρέσει η νύχτα, ένα λουλούδι, τόσα πράγματα γύρω τους, χωρίς να τα καταλαβαίνουν. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβουν τη ζωγραφική;

5. Η έμπνευση υπάρχει, αλλά πρέπει να σε βρει να δουλεύεις.

6. Μερικοί ζωγράφοι μεταμορφώνουν τον ήλιο σε μια κίτρινη κηλίδα. Κάποιοι άλλοι μεταμορφώνουν μια κίτρινη κηλίδα σε ήλιο.

7. Το γούστο είναι ο εχθρός της δημιουργικότητας.

8. Δεν υπάρχει αφηρημένη τέχνη. Πρέπει πάντα να αρχίζεις ζωγραφίζοντας κάτι συγκεκριμένο. Μετά μπορείς να αφαιρέσεις κάθε ίχνος ρεαλισμού.

9. Το νόημα της ζωής είναι να ανακαλύψεις το ταλέντο σου. Ο σκοπός της ζωής είναι να το χαρίσεις στους άλλους.

10. Μου πήρε τέσσερα χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω σαν τον Ραφαήλ και μια ολόκληρη ζωή να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί.

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close