"Όλοι οι καλοί χωράνε":  Όταν η φύση μάς διδάσκει… από τον Ηλία Γιαννακόπουλο

“Όλοι οι καλοί χωράνε”: Όταν η φύση μάς διδάσκει… από τον Ηλία Γιαννακόπουλο

Ο Αύγουστος μας καλωσορίζει με ένα δίδαγμα από την φύση…

Τα λουλούδια σε μια μοναδική γωνία και περιβάλλον συνυπάρχουν ειρηνικά και ανταγωνίζονται τον πλάτανο…

Εδώ ο ανταγωνισμός δικαιώνεται αισθητικά και ηθικά, αφού στόχος είναι  το “καλύτερο και ομορφότερο”. Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με την προσπάθεια του Βασιλικού να ισορροπήσει με τον όγκο της Ορτανσίας που με εγωιστικό τρόπο θέλει να κυριαρχεί στο χώρο. Μόνον δύο είναι οι εχθροί της. Το λίγο νερό και οι καυτές ακτίνες του ήλιου…

Η Πρασινάδα (Σπαθιά;)που υψώνεται δεν έχει αντίπαλο, αλλά δεν κυριαρχείται και από οίηση. Απολαμβάνει την συνύπαρξη και την ανωτερότητά της… Όταν προσφέρεις στην ομορφιά δεν ενοχλεί και μία επίδειξη δύναμης έναντι των άλλων λουλουδιών.

Ο Πλάτανος αφού άντεξε στην επιδημία των πλατάνων με συμπόνια και κάποια έπαρση κοιτάζει το μέγεθος των λουλουδιών. Δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται η εξουσία του…

Έτσι είναι και στην ζωή μας-κι αυτό είναι το δίδαγμα-ο καθένας έχει τον ρόλο του ανάλογα με το  “μπόι” του και τις ικανότητές του.

Όταν διακονείται η αισθητική και η ειρηνική συνύπαρξη, όλα επιτρέπονται.. Αυτά είναι τα μυστικά της φύσης που “Κρύπτεσθαι Φιλεί” (Ηράκλειτος).

Ας την μιμηθούμε…

Γράφει ο Ηλίας Γιαννακόπουλος – Φιλόλογος, Πιάλεια Τρικάλων.

Διαβάστε επίσης

Close