Δεληγεώργης Επαμεινώνδας: ο νεότερος Έλληνας πρωθυπουργός

Δεληγεώργης Επαμεινώνδας: ο νεότερος Έλληνας πρωθυπουργός

Γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 10 Ιανουαρίου 1829, γιος του Μήτρου Δεληγεώργη αγωνιστή και φρούραρχου του Μεσολογγίου. Εκεί πέρασε τα νεανικά του χρόνια μέχρι που εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα όπου σπούδασε νομικά στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1841) και το 1850 αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτορας της Νομικής Σχολής.

Δεληγεώργης Επαμεινώνδας: ο νεότερος Έλληνας πρωθυπουργός
wikiwand.com

Ασχολήθηκε με την πολιτική και ήταν δεινός ρήτορας. Ήταν ηγετική τίμια προσωπικότης, ριζοσπαστική και δημοκρατική. Διακρινόταν για την πολιτική του ηθική στάση. Άριστος νομικός, πολύ μορφωμένος και με νεωτεριστικό πνεύμα. Ήταν εργατικός, μεθοδικός και λόγω του νεαρού της ηλικίας του αποτελούσε τον δημοφιλή ηγέτη της νέας γενιάς. Το 1859 εξελέγη βουλευτής Μεσολογγίου.

Φυλακίστηκε και εξορίστηκε από τον Όθωνα λόγω της κριτικής που ασκούσε στον Βασιλέα. Ήταν ανοιχτά κατά της Βασιλικής δυναστείας και συμμετείχε στις επαναστατικές κινήσεις. Αποφυλακίστηκε το 1862 και συνέχισε την πολιτική του καριέρα. Διετέλεσε υπουργός Δημόσιας εκπαίδευσης. Τότε άλλαξε και το όνομα του Πανεπιστημίου από Οθώνειον σε Εθνικόν.

Δημοσιογραφούσε σε εφημερίδες της εποχής με μεγάλη οξύτατα και πνευματώδη άρθρα (Αθηνά, Εθνική, Το Μέλλον της Πατρίδος και Εφημερίς των Συζητήσεων ). Ίδρυσε δικό του κόμμα με το όνομα ΄΄Εθνικό Κομιτάτο΄΄ και με αυτό εκλεγόταν βουλευτής. Το 1864 ήταν Πρόεδρος της Β΄ Εθνοσυνέλευσης των Αθηνών. Η Εθνοσυνέλευση αυτή ψήφισε το νέο Σύνταγμα στο οποίο ορκίστηκε ο Γεώργιος ο Α΄.

Εξελέγη Πρωθυπουργός για πρώτη φορά το 1865. Καθιέρωσε το κοινοβουλευτικό σύστημα. Επίσης διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών σε διάφορες κυβερνήσεις. Λόγω της ριζοσπαστικής του ιδιοσυγκρασίας και της θέσης του απέναντι στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877 (στήριξης μιας Ελληνοτουρκικής φιλίας) αντιμετώπισε τη λαϊκή μήνιν με λιθοβολισμό του σπιτιού του!

Ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης πέθανε στην Αθήνα στις 14 Μαΐου 1879, σε ηλικία 50 ετών. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη και τάφηκε στο Α’ Νεκροταφείο. Η καρδιά του αρχικά εναποτέθηκε στο Ηρώον του Μεσολογγίου, αλλά μετά το 1912 μεταφέρθηκε στον τάφο του στην Αθήνα. Ήταν νυμφευμένος με την Ξανθή, κόρη του Υδραίου πολιτικού Λάζαρου Γιουρδή, με την οποία απέκτησε επτά παιδιά, πέντε κορίτσια και δύο αγόρια.

Στον βραχύ πολιτικό του βίο ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης ανεδείχθη επτά φορές πρωθυπουργός, επτά φορές Υπουργός Εξωτερικών, τέσσερεις φορές Υπουργός Δικαιοσύνης, τρεις φορές Υπουργός Εσωτερικών και από μία φορά Υπουργός Οικονομικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως. Εν ολίγοις μία από τις σπουδαιότερες πολιτικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα στη χώρα μας.

Αποκαλέστηκε «ηγέτης της νεωτέρας γενιάς» και παραμένει μέχρι σήμερα ο νεώτερος εκλεγμένος Πρωθυπουργός της Ελλάδας (σε ηλικία 36 ετών).

Πηγές: wikipedia.org, grandlodge.gr

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close