Λυσίμαχος Καυτανζόγλου: Ο μέγας ευεργέτης και τα εγκαίνια του Καυτανζογλείου

Λυσίμαχος Καυτανζόγλου: Ο μέγας ευεργέτης και τα εγκαίνια του Καυτανζογλείου

Στις 15 Φεβρουαρίου 1932, απεβίωσε ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα για την κατασκευή του γηπέδου, το οποίο έχει συνδεθεί με τον ΗΡΑΚΛΗ και την Εθνική ομάδα.

Γεννήθηκε το 1870, σε μία περίοδο που η Θεσσαλονίκη βρισκόταν (και θα βρισκόταν για 42 ακόμη χρόνια) υπό οθωμανική κατοχή, ενώ πατέρας του ήταν ο πολυπράγμων Λύσανδρος. Ο πατέρας του, Λύσανδρος Καυταντζόγλου (1811 – 1885), θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες. Σχεδίασε δεκάδες σημαντικά κτίρια, κυρίως στην πόλη της Αθήνας, με σημαντικότερα το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Αρσάκειο.

Η οικογένεια Καυταντζόγλου είχε βυζαντινή καταγωγή, ενώ «κουβαλούσε» ρίζες από τη γενιά των Καντακουζηνών, των Καστρησίων και του Λουκά Σπαντούνη.
Κατά την Επανάσταση του 1821, εκδιώχθηκε από τη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια πολλά μέλη της να καταφύγουν στη γαλλική Μασσαλία και διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου υπήρξε διακεκριμένος νομικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και διπλωμάτης, ενώ θαύμαζε τον παππού του Ιωάννη Γούτα, διότι είχε αποτελέσει έναν εκ των βασικών χρηματοδοτών της Φιλικής Εταιρείας.

Σε ηλικία 25 ετών συνέβαλε στην ίδρυση του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών με συνοδοιπόρους αρκετά γνωστά ονόματα της τοπικής κοινωνίας. Κατόπιν, ο Καυτανζόγλου διετέλεσε πρόξενος στο Δυρράχιο, πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο και το Λονδίνο, όπου ανέλαβε τη διεύθυνση της ελληνικής πρεσβείας. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το 1911, ο γιος του Λύσανδρου μετατέθηκε στην πρεσβεία της Ουάσινγκτον και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στους Έλληνες μετανάστες.

Η περίφημη διαθήκη
Στις 4 Νοεμβρίου 1931, ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου ετοίμασε τη διαθήκη του, η οποία είχε αναφορά στον παππού του Ιωάννη Γούτα και… προανήγγειλε την κατασκευή του Σταδίου.

Ένα απόσπασμα: «Κατέλιπεν άπασαν την περιουσίαν του διά την ανέγερσιν εν Θεσσαλονίκη «Πανελληνίου Ηρώου» των από της αλώσεως του Βυζαντινού Κράτους μέχρι τότε και εφεξής αγωνισθέντων και μαρτυρησάντων υπέρ της Ελληνικής Ελευθερίας, επιστήμης και φυλής, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Φιλικής Εταιρείας, μεταξύ των οποίων μέλος και χρηματοδότης υπήρξεν ο πάππος αυτού Ιωάννης Γούτα Καυτανζόγλου».

Το κληροδότημα του παρέμεινε ανενεργό ως τη δεκαετία του 1950, όταν η ελληνική πολιτική ηγεσία έπεισε τους κληρονόμους του να τροποποιήσουν την «επιθυμία του διαθέτη» και να δοθούν τα χρήματα για την κατασκευή Σταδίου.

Το νομοθετικό διάταγμα της 3ης Νοεμβρίου 1956, με το οποίο έγινε τροποποίηση της θελήσεως του διαθέτη ανέφερε ότι «προς την εκπλήρωσιν της θελήσεως τούτου» θα αναγείρονταν στο χώρο του προτομές της οικογένειας Καυτανζόγλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιθυμία του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου ήταν να ανεγερθεί ένα μαυσωλείο στη Θεσσαλονίκη, όμως αυτό δεν έγινε πραγματικότητα.

Τα εγκαίνιαΛυσίμαχος Καυτανζόγλου: Ο μέγας ευεργέτης και τα εγκαίνια του Καυτανζογλείου
Με ένα μέρος του κληροδοτήματος που ανερχόταν στις 22.000.000 δραχμές και άλλες 14.000.000 από τη ΓΓΑ, το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο θεμελιώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1956, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της επετείου της απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς.

Τότε, ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησαν αρκετά στρέμματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σπουδαίο έργο, για το οποίο μόχθησε αφάνταστα μέχρι να αποβιώσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ονούφριος Παπαβασιλείου.

Τέσσερα χρόνια και μία ημέρα αργότερα, ήτοι στις 27 Οκτωβρίου 1960, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε το πιο μεγάλο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας μέχρι το 1982, ενώπιον των βασιλέων Παύλου, Φρειδερίκης, του διαδόχου Κωνσταντίνου, του πρίγκιπα Μιχαήλ και των πριγκιπισσών Σοφίας, Ειρήνης.

Λυσίμαχος Καυτανζόγλου: Ο μέγας ευεργέτης και τα εγκαίνια του Καυτανζογλείου

Το «παρών» έδωσαν οι κ. Θεολογίτης (υπουργός Βόρειας Ελλάδας), Βογιατζής (υπουργός Παιδείας), Θεμελής (υφυπουργός Εθνικής Άμυνας) και, βέβαια, περισσότεροι από 40.000 θεατές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό το βλέμμα του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, ανηψιού και κληρονόμου του δωρητού, ενώ στο πλαίσιό της πραγματοποιήθηκαν αγώνες στίβου και φιλικός αγώνας επίδειξης της Εθνικής ομάδας με τη Μικτή Θεσσαλονίκης που διήρκησε 15 λεπτά.

Να σημειωθεί ότι ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου είπε ότι το Στάδιο δεν πρέπει να θεωρείται πανέτοιμο και πως το κράτος θα πρέπει να προνοήσει για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Η εφημερίδα «Μακεδονία» έγραψε: «Είναι αναμφισβητήτως το μεγαλύτερον και ωραιότερον Στάδιον της Βαλκανικής, περίλαμπρον απόκτημα της Θεσσαλονίκης».


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ ΕΤ3 ΕΚΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΛΥΣΙΜΑΧΟ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

Έξω από το στάδιο υπάρχει γλυπτό αφιερωμένο στον ευεργέτη Λυσίμαχο Καυταντζόγλου, το οποίο χτίστηκε με χρήματα του ιδρύματος, που επίσης φέρει το όνομά του.

Πηγές: sportime.gr, bluenews.gr, iraklis1908.gr, wikipedia.org

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close