Ποιος είναι ο πνευματικός άνθρωπος; από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ποιος είναι ο πνευματικός άνθρωπος; από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μπορούμε να ορίσουμε τον πνευματικό άνθρωπο; Ποιον ορισμό θα μπορούσαμε να δώσουμε; Είναι ένας άνθρωπος αποκομμένος από τον κοινωνικό περίγυρο και χαμένος σε ατελείωτες μοναχικές φιλοσοφικές αναζητήσεις;

Ποιος είναι, άραγε, ο πνευματικός άνθρωπος;

Νομίζω πως ο πνευματικός άνθρωπος είναι εκείνος που ασχολείται με το Θεό, τη γνωριμία του ίδιου με μία Ανώτερη Δύναμη. Είναι ο άνθρωπος που έχει αναζητήσεις για την ψυχή του, ξεπερνώντας την εμμονή με την ύλη και τα βιοτικά πράγματα -μπορεί να ενδιαφέρεται μεν για αυτά, αλλά δεν επιτρέπει να τον κατακλύζουν. Είναι, θεωρώ, εκείνος που αγωνίζεται για τη βελτίωση της ψυχής του και του πώς μπορεί να ολοκληρωθεί ως Ύπαρξη.

Ο πνευματικός άνθρωπος προσπαθεί να επικοινωνήσει με το Θεό, θέλει να ενωθεί μαζί Του, αφιερώνει χρόνο στο να προσπαθεί να Τον γνωρίσει. Προσπαθεί ο πνευματικός άνθρωπος να αντιληφθεί τη δίψα της ψυχής για την άφθαρτη τροφή και να την κατακτήσει; ξέρει πως η δίψα της ψυχής μπορεί να είναι και χειρότερη του σώματος.

Ο πνευματικός άνθρωπος προσπαθεί να ορίσει τον εαυτό του, να ξεχωρίσει τις πραγματικές από τις πλαστές ανάγκες. Είναι αυτός που όχι μόνο οραματίζεται το καλύτερο αύριο, αλλά αγωνίζεται και να το πραγματοποιήσει.

Ο πνευματικός άνθρωπος γνωρίζει πως δεν πρέπει να προσδοκά τον καλύτερο κόσμο, αλλά να γίνεται ο ίδιος καλύτερος για τον κόσμο.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διαβάστε επίσης

Close